ההורדישצ'י הקטן / הרב אהרן רבינוביץ הי"ד, אב"ד לידא

תמונת הרב אהרן רבינוביץ הי"ד

תלמיד הייתי בישיבה הגדולה וולוז'ין משנת תרמ"ו עד לסגירתה, אך מקום מגורי הורי היה ביער פרילוקי, שבין העיירות נובורהודוק והורודישץ'. בשכנותנו גר אז הרב ר' שמואל מאיר הורביץ, אדם גדול בתורה ומוסמך להוראה, שהיה מפורסם בסביבה כחכם ובקיא בהוויות העולם. בכל פעם כששבתי מוולוז'ין לביתי לימי החגים ונזדמנתי עם הרב שמואל מאיר, היה מספר לי נפלאות על בן גיסו שלמה'לה אשר גר ב"חצר" הסמוכה לעיירה מייצ'ט ושלמד אז בתלמוד תורה דסלונים.

כשעורר את התעניינותי בסיפוריו על כישרונותיו הגדולים והנשגבים של בן גיסו, ביקשתיו כי יביאהו אלי למען אוכל להכירו. הוא מילא את בקשתי והביא אותו אלי בחג הסוכות בשנת תר"ן להתארח בביתי.

כשהביאו אלי, ראיתי לפני ילד כבן שתיים עשרה, צנום, חלש וביישן. אך מעיניו השחורות נשקפו חכמה ובינה עמוקה – כלל לא לפי שנותיו. כאשר החילותי לבחון אותו בגמרא ראיתי כי ידיעותיו מעטות הן, אך כאשר ששאלתיו בסברה נשתוממתי מעמקותו וחריפותו הנפלאה, ועוד יותר בהשכילו לבטא סברה עמוקה במלים אחדות. ואז ראיתי כי לא הוגד לי אף החצי מגדלותו של הילד המצויין הזה, שלא הייתה דוגמתו גם בין העילויים המצוינים שבין בני הישיבה הגדולים ממנו בשנים.

מצאתי לחובה לפני להביאו לחסות תחת כנפי הנשר הגדול רבן של כל בני הגולה מרן ר' חיים סולובייצ'יק זצ"ל, אשר אור תורתו זרח אז בישיבת וולוז'ין.

בידעי חיבתו היתרה של האדמו"ר לבעלי כישרונות מצוינים והחיבה שירחש לכישרון גאוני זה, הודעתי על החלטתי לאביו של שלמה'לה, שהיה אדם כשר וירא שמיים ובשמחה הסכים להביאו לוולויז'ין. בהיות הימים ימי גשם ורפש ארכה הנסיעה בעגלה שלושה ימים, עד כי הבאתי את הפעוט לוולוז'ין כל עוד נפשו בו. כשירדתי מהעגלה נכנסתי אל הגאון ר' חיים לבשר לו כי הבאתי ילד בעל כישרונות נפלאים. הגאון שאלני במה כוחו יפה ומסרתי לו את אשר שאלתיו ואת אשר השיב לי.

הגאון בקשני להביאו לפניו מיד ואף כי היה הילד מדוכא מעמל הדרך השכיל להשיב לר' חיים על שאלותיו העמוקות בסברה, עד כי התרגש הגאון וקרא בפה מלא: "הנה לפני עילוי שאין כדוגמתו!".

הישיבה נעשתה כמרקחה בהיוודע לה אודות הילד הנפלא, כי לא נמצא עד אז גם בישיבת וולוז'ין הגדולה עילוי מצוין כזה. הוא היה מפורסם בישיבה בשם "ההורודישצ'י הקטן".

דרך לימדנו היתה לשבת ולהביט בגמרא וקולו לא נשמע.

הגאון ר' חיים ציווה עליו כי ילמד בכל יום עשרה דפים גמרא, ופקד עלי ועל הגאון הנודע ר' יצחק צוקרמן שליט"א, שהיה מפורסם אז בישיבה בשם ר' יצחק ליבידובר, לבחון אותו בערב את אשר למד ביום. ובכל ליל שבת קודש היה הגאון ר' חיים בכבודו ובעצמו בוחן אותו כחמש שעות רצופות מכל אשר למד במשך השבוע. כמובן שאל אותו שאלות עמוקות כדרכו של הגאון, ותשובותיו של ההורודישצ"י הקטן היו מפליאות בכל פעם, וכך התעניין בו מאוד, עד שלא עבר אפילו יום אחד שלא דרש על לימודו וחידושיו.

לאחר שלמד שנה בישיבה, כבר היה בקיא בשלוש ה"בבות" והתוספות. ביום הבר מצווה שלו אמר בפני הנצי"ב, הגר"ח ויתר גדולי התורה שהיו באותו מעמד בבית הנצי"ב – דברי חידוש עד כי הגאון ר' חיים קבע כי ראוי הוא חידוש זה להידרש כשיעור בפני בני הישיבה.

הגאון ר' שלמה למד בישיבה עד לסגירתה, ואחרי זה כאשר נתקבל אדמו"ר הגאון ר' חיים זצ"ל לרב בבריסק דליטא אחרי מות אביו הגאון האדיר ר' יוסף דובר זצוק"ל, והגיד שמה שיעור לפני בחורים מצוינים, נסע גם הגאון ר' שלמה לבריסק להקשיב לקח מפי הגר"ח רבו המובהק. מני אז לא ראיתיו עד אשר נשתדך עם בת גביר אחד מאיווניץ, ועל פי הזמנתו נסעתי לחתונתו.

כאשר נוסדה הישיבה הגדולה בלידא בשנת תרס"ו ע"י חותני הגאון המופלא י. צ. ריינס ז"ל אב"ד בלידא, וחותני הגאון ביקש אז אדם גדול בתורה, שיהיה מוכשר לשמש כר"מ ראשי בישיבה, נתמנה אז על פי הצעתי הגאון ר' שלמה למשרה זו, והיה לר"מ בישיבה, עד שנת תרע"ה, שאז גלתה הישיבה לעיר יליסאבטגראד בעקב המלחמה, ואתה גלה גם הגאון ר' שלמה. עליו נוכל להמליץ מאמר חכמינו זלל בספרא פרשת צו על הפסוק "אש תמיד תוקד על המזבח לא תכבה", תנא ר' יהודא אמר אף במסעות כן, כי גם בנסעו ובהיותו בגולה הייתה אשו הגדולה מאירה על מזבח התורה. בשיעוריו העמוקים, הנובעים משכלו החזק והגאוני הפיץ אור נגה על הסוגיות החמורות בש"ס ובדברי רבותינו הראשונים נשמתם עדן, עד כי רבים רבים מגדולי התורה מישיבות שונות היו באים מרחוק לשמוע את חידושיו ולהתבונן בדרכו בלימוד התורה.

כאשר שב מגלותו לפולין היה מדוכא מאוד לאחר ששתה מכוס התרעלה בהיותו ברוסיה, וביחוד כשנחרבה הישיבה יחד עם שאר מוסדות התורה ונוסף לכך נגנבו כתבי היד שהכילו את חידושיו הנפלאים בתורה אשר עמל בהם כל ימי חייו. כל אלה דיכאו את רוחו עד מאוד וממש קשה היה להכירו, אבל שלם היה בנפשו ובתורתו.

וולוז'ין הייתה ערש ילדותו וישיבת לידא מקום גדולתו.

(ספר לידא, תל-אביב, תש"ל, עמ' 116).


הרב אהרן ב"ר אלימלך רבינוביץ, נולד בהורודישץ שבליטא בשנת תר"ל (1870). למד מרבי חיים סולובייצ'יק בישיבת וולאז'ין משנת תרמ"ו (1886), והיה ידידו של העילוי ממייצ'ט, "ההורדישצ'י הקטן", הרב שלמה פוליצ'יק. בשנת תר"נ (1890) היה הרב אהרן רב במייצ'ט. הוא נודע כרב גאון מפורסם, רב פעלים. נשא לאשה את מרת געלע בת הרב יצחק יעקב ריינס, ונולדו להם שני בנים וחמש בנות. הרב אהרן שימש בחיי חותנו דיין בלידא ומנהל רוחני של הקיבוץ הכיתה הגבוהה של הישיבה שם. אחרי פטירת חותנו מילא את מקומו בשנת תרע"ה (1915) כרבה של לידא וכמנהל הישיבה לצעירים, הוא תמך במזרחי וחתם על הקרנות הציוניות. הוא פעל לחיזוק שמירת השבת בעירו ונאבק בגביר שהגיע למקום וייסד בו בית חרושת שהעסיק פועלים יהודים בשבת. החפץ חיים העיד באסיפת רבנים ואדמו"רים בוורשה שהרב אהרן, רבה של לידא, הינו "איש האמת", ועודד אותו להמשיך בתפקידו על אף הקשיים מצד מחללי השבת שלא נענו לקריאותיו לשמור שבת.

בנו, יוסף, ובתו, שרה, נפטרו ביליסאבטגראד בתקופת מלחמת העולם הראשונה. בנו, ר' אלימלך רבינוביץ הי"ד נהרג בשואה בוורשה, כן נספו אשתו רחל, בנם יוסף וביתם בתיה. הרב אהרן ניספה בשואה עם רעייתו ובנותיהן נחמה ופרדל בכ"א אייר תש"ב (1942) ביער בארובקה. על פי עדות, כשנלקח להריגה הלך בראש, כשהוא קורא פרקי תהלים וזועק 'שמע ישראל – יהודים נהרגים על קידוש השם". בתו, רחל הי"ד, אשת הרב צבי טומקביץ, נספתה בלידא, עם בנה יצחק יעקב. הי"ד.

חתנו, הרב אביגדור ציפרשטיין, היה תלמיד ישיבות סלבודקה חברון ומיר, הצליח להמלט לשנחאי עם ישיבת מיר ומשם היגר לארה"ב וכיהן כר"מ בישיבת "רבי יצחק אלחנן" וסגן הנשיא של המזרחי בארה"ב. שנתיים כיהן כרב ראשי בארגנטינה. עלה לארץ ישראל בשנת תשל"ג, כיהן כחבר המרכז העולמי של המזרחי, כר"מ בישיבת "נצח ישראל" וכיושב ראש האנציקלופדיה התלמודית. מחבר הספרים "אמרי אביגדור" על מסכת גיטין (ניו יורק, תשל"ז) וספר "אמרי אביגדור" (ניו יורק, תשמ"א) הכולל חידושים ובאורים בסוגיות בש"ס ובראשונים, בסוף ספר זה נוסף "קונטרס שפתי אהרן" (ניו יורק, תשמ"א) מאת חותנו הרב אהרן רבינוביץ הי"ד.

מספר הצפיות במאמר: 198

סיפור לרגל יום פטירתו הראשון של מהר"ם שפירא מלובלין זצ"ל / הרב יהושע בוימל הי"ד

תמונת הרב יהושע בוימל הי"ד

ז' מרחשוון תרצ"ה – יום הילולא הראשון של הרב דלובלין זצ"ל. כבר נקפה שנה שלמה מאז התרחש האסון הגדול. היה ידוע תיכף ומיד, אך רק במרחק של זמן מרגישים יותר ויותר, עד כמה נבצר מאתנו למלא את החלל הריק שנוצר – כי אין לנו תמורתו. ואך טבעי הדבר, שתלמידיו-בניו מרגישים שבעתיים את גודל האבידה, כי נתייתמו מרבם ןמדריכם הגדול. הלא הוא זצ"ל התייחס לכל תלמיד באהבה, במסירות אבהית, לא רק מבחינה רוחנית, כי גם מבחינה גשמית – שהיה דואג לכל צרכיו ונותן את דעתו על כל פרט להטיב עמו. אצלו נחשב התענוג הגדול ביותר כשעלתה בידו להסב קורת רוח לתלמיד. כמעט לא קרה שהשיב ריקם פני תלמיד, אפילו אם היה מילוי בקשתו כרוך בקשיים מרובים. במקרים כאלה לא חס על טרחתו.

אספרה, בשורות דלהלן, מספר עובדות שיש בהן כדי להמחיש את יחסו הנלבב כלפי התלמידים שלו. עובדות אלה משקפות, אגב כך, את רעננותו ואת מרצו השופע של הרב זצ"ל שלא פסקו הימנו עד יומו האחרון. און עלומים זרם מאישיותו ועוד הבטיח גדולות ונצורות בעתיד. הסתלקותו בטרם עת, מהווה, איפוא, אבידה גדולה שבעתיים בשביל יהדות התורה שציפתה ממנו לעוד הרבה מעשים גדולים וכבירים.

היה זה ביום קיץ לוהט, כאשר התפשטה אצלנו – בעיירה קרושצינקה-שצווניץ – הידיעה שהרב דלובלין הגיע להינפש ולרחוץ במעינות-המרפא הסמוכים של קריניצה. הדבר הפך לשיחת היום. לראשונה מבקש הרב זצ"ל במעינות הרחצה של גאליציה המערבית ויש לנו הזדמנות לקבל את פניו (לא חלמתי אז שהרב זצ"ל גם יבקר אצלנו). כתלמיד אוהב חפצתי עוד באותו יום לנסוע לקריניצה. האוטובוס עמד לצאת רק כעבור שעות מספר ואני לא יכולתי לשלוט ברוחי ולהתאפק: לפני עיני ריחפה דמותו המאירה של מורי ורבי הגדול. החלטתי איפוא לצאת מיד לדרך ברגל. הצטרף אלי גם אחי הבכיר יוסף מרדכי, הנקרא "יאשע" אשר נמנה מאז על ידידי ומעריצי הרב זצ"ל. הלכנו בין תועפות הרים עד לפיווניטשנה (ומשם נסיעה ברכבת במשך שעה אחת), פסענו במהירות לא רגילה עד שתוך ארבע שעות היינו בקריניצה.

לא מצאנו את הרב זצ"ל במעונו. שבאותה שעה מטייל היה בין ההרים ומתבודד, תפוס שרעפים, כאשר אהב. בבית פגשנו את זוגתו הרבנית ע"ה, שהגידה לנו בפירוש, כי אין שהותו בקריניצה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי בלבד, כדי שתיטיב לדאוג לבריאותו ולשלומו של אישה, שיינפש פה ויחליף כח להמשיך בעבודתו הקדושה לטובת ישיבת חכמי לובלין. יצאנו אל הרחוב ופנינו בכיוון השביל המוליך אל ההרים, אכן פגשנו אותו רק אחרי שעתים בחזרתו מן הטיול. הרב קידם את פנינו ב"שלום עליכם" נלבב ביותר. אחר כך הוסיף: "טוב שבאתם, כך תימצא פה ישיבת חכמי לובלין בזעיר אנפין". באדיבותו הוא מזמין אותנו להצטרף אליו לארוחת צהרים: "חייב אדם במזונות בנו" – והרי כל תלמיד ישיבת חכמי לובלין חביב עליו כבן…

מאוחר יותר, כשנודע לו שעברנו רגלי את מרבית הדרך לקריניצה, גילה הרב זצ"ל התעניינות רבה וחקר ודרש מפינו פרטים שונים על מהלך הטיול. באמצע הסעודה קרא לעבר שאר המסובים, בהצביעו עלינו: ראו, אלה הצעירים קיימו פשוטם כמשמעם את דברי חז"ל "חייב אדם להקביל פני רבו ברגל" – הם הלכו לכאן רגלי…

לאחר שסעדנו את לבנו, הרהבתי עוז ובקשתי ומאתו, שיואיל לבקר אצלנו בקרושצינקה. הצעתי לשכור עבורו מכונית מיוחדת. אך לגודל הפתעתי השיבני הרב זצ"ל: יהושע! כלום שכחת משנה מפורשת? "תלמיד שגלה מגלין רבו עמו" – אלך באותו נתיב שהגעתם לפה…

[…] בשעה 10 שחרית ירדנו מן הרכבת ברציף של תחנת פיווניטשנה. מכאן אנו יוצאים לטיול ארוך שהתמשך על פני יותר מ-20 קילומטרים. הדרך מוליכה אותנו בינו הרים שגיאי-הוד, יערות עבות וגיאיות ברוכי א-ל. הרב זצ"ל הוקסם מיופי הבריאה עד עמקי נפשו. מפעם לפעם היו מתפרצות מפיו קריאות נלהבות: "שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה", "מה רבו מעשיך ה'" ושאר פסוקים.

על אם הדרך פגשנו תיירים שונים. תשומת לבם נמשכת לעבר דמותו האימפוזאנטיבית של הרב זצ"ל. אחד מהם פונה אלי ב"עברית" ושואל מיהו האיש בעל החזות המרשימה ביותר. בשומעו שזהו "הרב שפירא מלובלין" ניגש התייר במרוצה אל הרב, מיהר ושלף מתרמילו מסכת נדרים (בפורמט קטן) ולחץ בהתרגשות את ידיו: "אני דוקטור לפילוסופיה, מזה כמה שנים הרגשתי ריקנות איומה בנפשי, נסיתי למלא את החלל הריק בכל מיני אמצעים, אך לשווא – עד ששמעתי על הרעיון "דף היומי" ונשא חן בעיני, הרגשתי תיכף ומיד שזהו האמצעי הגואל להשביע את רעבון נשמתי…"

הרב משיב לאותו צעיר במילים של עידוד וחיזוק, בתוספת איחולים וברכה, שבזכות תלמוד תורה יזכה לשוב בשלימות אל שורש מחצבתו, אשר נשמתו כל כך כוספת ועורגת אליו… המקרה הנוכחי שימש כנקודת מוצא לשיחה עמוקת תוכן מופלאה שהשמיע אז הרב זצ"ל באזנינו. בהמשך הטיול הנעים קלחו מפיו דברי פלפול הלכותיים ומילי דאגדתא, אמרי שפר ושיחות חולין, הברקות משעשעות שצודדו את לבנו, עד שנסחפנו כליל בזרם הרעיונות ולא הרגשנו כי איננו פוסעים בכיוון המתאים. רק כשעישנו באמצע אתנחתא והסתכלנו סביב סביב, נתחוור לנו פתאום כי הלכנו בדרך לא נכונה. במשך שעה די ארוכה תעינו מבלי לדעת איה המוצא. הרב זצ"ל אומר כי התעייף מיד. "יאשע" – פנה הרב אל אחי ואמר באותו רגע: "קום וחזור לפני על קושיא חמורה". התפלאתי על סמיכות הפרשיות: מה לעייפות עם קושיא? אך עד ארגיעה נתחוורה לנו כוונתו. והוא הקשה לפניו באחת הסוגיות החמורות של מסכת כריתות (דף י"ז) שלמדנו אותו פרק, הרב שוקע בהרהורים. כעבור כמה רגעים התחיל להרצות את תירוצו אחרי שהוא מקדים לו מספר "הנחות", דברים מלאי חריפות ועמקות, עד שפשוט נבהלתי והשתוממתי. "כנראה אינני כל כך עייף כפי שדימיתי מתחילה" – אומר הרב בסיום הפלפול. מסתבר, שביקש לבחון בדרך זו את מדת עייפותו, איזה תירוץ יצליח לחדש עכשיו. מן התירוץ היה בהחלט ניכר שאיננו עייף כל עיקר…

הוספנו ללכת ולחפש את הדרך הנכונה. לפתי הגיע לאזנינו קול דכיו של מפל מים העולה מבין סבכי היער. על פי חפצו של הרב זצ"ל נכנסנו בין האילנות הגבהים וחיפשנו אחרי מוצא המעין. המים היו מתוקים להפליא, ערבים לחיך, וגמענו מהם לרוויה.

"הידעתם מדוע מים אלו כל כך טובים ומתוקים?" – קורה הרב אלינו – "אין זה אלא מפני שיד אדם לא נגעה בהם, זוהי מתנה כשרה ישר מידיו של הקב"ה…"

אחרי גישושים נוספים מצאנו את הדרך המוליכה למחוז חפצנו. אחרי שעתים של תעיה הגענו אל תחומי הכפר יארבורקי סמוך לשצווניץ. הרב ביקש להוליכו אל בית יהודי, כדי להנפש שמה, אך כשהגענו היה ממאן בתוקף להיכנס אל המעון פנימה. לפליאת היהודי הכפרי, אשר הזמין אותו לבוא בצל קורתו, הגיד הרב: "מיום שהקימותי את ישיבת חכמי לובלין כמעט לא עברתי אף פעם את מפתן ביתו של מישהו בכדי". תוך כדי דיבור סיפר לאותו מוכסן מעשה שאירע ברבי מרדכי מצ'רנוביל זצ"ל, אשר פעם כפה לאחד עשיר קמצן – שמימיו לא הניח לאף עני להתקרב אליו – לתרום צדקה סכום עצום של 500 זהובים, אחרת מיאן לדרוך על סף ביתו. בשעת פטירתו התוודה המגיד הקדוש מצ'רנוביל וכך אמר: "איני צריך לשוב על שום דבר, פרט לאותו פגם, הלמאי מכרתי את הסכמתי להיכנס אל מעונו של העשיר במחיר כל כך זול…". ואתה חביבי כלום רצונך – הפטיר הרב זצ"ל בחיוך רחב  לעברו – שאקבל על עצמי עוון כזה כבד מנשוא?…

מן הכפר יאבורקי אנו יוצאים בכרכרה ("דרוזשקה") לשצווניץ. הופעתו הבלתי צפויה של הרב זצ"ל הפכה כאן לסנסציה מרעישה […] לפי התוכנית עמד הרב לשוב עוד באותו יום לקריניצה. בינתיים יצאנו לטייל מעט בקירבת המעין. כמה רבנים ממכיריו, משהבחינו בו, ניגשו את הרב והתפלאו: "הרב דלובלין, כל כך במפתיע? ללא שום פרסומת?". אך הוא משיבם מיניה וביה: כשמדובר בטובת הישיבה זקוקים לפרסום, לדידי אין שום הבדל…

אנו נוסעים לקרושצינקה. באמצע הדרך נעצרנו ליד ה"פיינינות" (בפי החסידים: "פינת יקרת") אלו הרים נישאים, ענקי קומה, אשר בינותם זורם קולח במרוצתו הנהר "דונאיץ". האפיק הרחב ומימיו החדים סללו לעצמם דרך, למרגלות ההרים הגהוים נושקי העבים, בהותירם גדה צרה מאד. מעל גביה יצרה הטכניקה האנושית דרכים צרות אך נוחות למדי בשביל בני אדם עייפים וחלשים, הבאים הנה כדי לרענן את מלאי כוחותיהם הגופניים ולשאוף אל תוך ריאותיהם מן האוויר המבושם. פינת יקרת זו היא אחד מאוצרות הטבע היפים ביותר שפולין נתברכה בהם. כיוון שהגיע הרב זצ"ל אל ה"פיינינות" פתח מרוב התפעלות לשורר "אין כאלקינו" בניגון שמנגנים בכל יום בישיבת חכמי לובלין. אבא (רבה של קרושצינקה) ועוד רבנים שהיו עדים למחזה, התמוגגו בדמעות כתוצאה מן ההתרגשות שאפפה את נפשם לשמע נגינתו הנלבבה והמרטיטה של הרב, שהשתפך מלוא נשמתו בלהט קודש בהתלהבות עילאית.

קרוב למחצית השעה התמהמה הרב זצ"ל ליד ה"פיינינות". בקירבת מקום נמצא הגבול הצ'יכי. אומרים, מלוויו לשוב על עקבותיהם משהבחינו בקן התחום.

"זה כלל נקוט בידי תמיד, שאני מרחיק עד קצה הגבול שביכולתי לילך", אומר להם.

הרב זצ"ל ממשיך ללכת עד שנתקל במשמר הגבול. "האם מותר לעבור?" שאל את השומרים. "היש עמכם דרכון?" חוקר איש המשמר. "לא, אין עמנו". "ובכן" – חוזר שומר הגבול ומזהיר – "אסור לעבור". עכשיו פונה הרב אל מלוויו ואומר: "עכשיו בהכרח אנו חוזרים"[…]

עם ביאת הרב, התאספו במעוננו כמה אדמורי"ם, רבנים, המון בעלי בתים נכבדים, שנתקבצו מכל פינות העיירה כדי לקבל את פניו. נערכה לכבודו סעודה רבתי. הוא האריך עד בוש בשיחותיו עם האורחים, בפלפולי דאורייתא, בהלכה ובאגדה, עד שנאלץ להסכים לבקשתנו שישאר ללון בקרושצינקה. הרב יוצא עמדי לטיול קצר על פני העיירה. בהזדמנו זו מבקר הוא אצל אחד מנכבדי הקהל אשר בנו לומד בישיבת חכמי לובלין.

עתה מחליט הרב זצ"ל לארגן את חזרתו לקיניצה מחר בבוקר באופן דומה לביאתנו אליו: נוסעים בכרכרה עד הכפר יאבורקי, ממשיכים ברגל עד פיווניטשנה, ומשם – ברכבת היוצאת לקריניצה.

למחרת, בהשכמה, הורה לי הרב זצ"ל לשכור כרכרה ועגלון יהודי שיוכל להסיע אותנו עד הכפר יאבורקי. בעיירה ישנו יהודי עגלון, טיפוס מקורי ביותר, שהוא יחיד במינו. הרב נכנס עמו בשיחה והתענג מאד על שיחת החולין של יהודי תמים ופשוט זה. כשחלפה הכרכרה בפנים העיירה רץ אחרינו יהודי וביקש לעצור. אני מתבונן בו, זהו אחד מן המתנגדים המובהקים לישיבת חכמי לובלין. הרב פוקד לעכב את הסוסים, היהודי ניגש אל הכרכרה ומושיט לידי הרב, בדחילו ורחימו, ספר חדש שהוא ערכו והביאו לדפוס. בעת ובעונה אחת הזכיר את עצמו, בשמו ושם אמו, לברכה… לבסוף הוא מתנצל בהכנעה גדולה, הלמאי לא בא אמש לברכת-פרידה…

בהמשך הנסיעה הגענו לכברת אדמה זרועה אבנים חדות. כדי להקל על הסוסים במהלכם נאלצנו לרדת מן הכרכרה. העגלון היהודי אומר שהרב הנכבד רשאי להישאר יושב, בגלל עייפותו. אולם הרב זצ"ל מסרב ליהנות מן ה"פריבילגיה" ויורד מעל הכרכרה. "יתכן", הוא אומר, "שלעתיד לבוא, אם אבוא בדין, אצא זכאי; בית דין של מעלה אולי יפסוק שרב חלש ועייף איננו מחויב לרדת מעל הכרכרה על מנת להקל על הסוסים". "אבל", כאן הוא מתחייך בהרחבה, "מיהו שיחפוץ לנהל דין תורה עם סוסים".

אבא ועוד אנשים רבים נתלוו אליו עד למבואות הכפר אבורקי. הם חפצו להמשיך בלווי, אולם הרב זצ"ל הניאם מלטרוח יותר מדי ואמר: איני צריך, יש עמדי שומרים אנשי חיל משלי, הנה "צורבא מרבנן שלי" (וכאן הצביע לעבר כותב השורות)…

האנשים נפרדו מעליו בלבביות רבה וחזרו למקומם. הרב זצ"ל יוצא ברגל אל הדרך הארוכה. נותרתי, איפוא, מלווהו היחיד – להוציא את האיכר מילידי המקום שהלך פנינו בתור "מורה דרך" בלכתנו יחידים, שוחח הרב זצ"ל עמדי ארוכות וקצרות על בעיות שונות הקשורות בישיבת חכמי לובלין. במיוחד הרחיב את הדיבור אודות סדר הלימודים אשר חפץ להנהיג בישיבה. אף הוא סיפר לי על כוונתו, לערוך בקרוב חגיגה פומבית גדולה, לרגלי חלוקת התעודות עם התואר "צורבא מרבנן". הוא שאב סיפוק והנאה מן הרעיון המוצלח של "צורבא מרבנן", וקיווה, שיהיו לזה הדים חיוביים ומשמעות עמוקה בחיים התורניים, שיגביר את אהבת התורה ויגדיל קנאת הסופרים. לאחר מכן קלחה שיחתו לאפיק אחר. הרב זצ"ל עובר לשאלת התקציב הכספי ומדבר במרירות גדולה. לפתע קרן אור פניו ויאמר: "לבי ינבא, כי עוד בחורף הקרוב נשלם את כל החובות ונתמסר כליל ללימוד התורה, אך לא סתם לימוד, כי אם ללמוד באמת – עוד יבואו ימים טובים לישיבת חכמי לובלין" […]

(חוויה בלתי נשכחת, קובץ אור המאיר, עמ' 220 ואילך)


הרב יהושע בוימל הי"ד, נולד לאביו יואל משה ולאמו סלובה לבית אורבך, בשושן פורים שנת תרע"ג (1913) בבוטשאטש. הוא היה ילד פלא, אוהב עליזות וחדוה, בעל חוש דמיון מפותח שהתפעל מכל גילוי חדש. עם הכתרת אביו לרבה של העיירה קרושצ'ינקו בשנת תרפ"ח עברה לשם משפחתו מלבוב. עד גיל 15 למד תורה מאביו, והתענג על הגמרא בניגון של דביקות וגעגועים. מטבעו היה מתמיד גדול ועם זאת היה מוצא פנאי להקשיב לצרות הזולת. הוא היה דבק באדמו"רים ורבנים שהגיעו לנפוש בשצ'אווניץ. הוא הצטרף לישיבה לצעירים של הרב צבי הירש מייזליש בניימארק (נובי-טארג) בגליציה המערבית, והתקרב לאדמו"ר מבובוב, רבי בן ציון הלברשטאם הי"ד. עם פתיחת ישיבת חכמי לובלין, בשנת תרפ"ט, נבחן על 200 דפי גמרא בעל פה והתקבל להימנות על תלמידיה הראשונים של הישיבה. באישיותו מיזג תורה וחסידות, בשקדנות וחריפות, בבקיאות ובריבוי חידושי תורה. בהשפעת רבו הגדול, המהר"ם שפירא שהיה חסיד צ'ורטקוב, התקשר לאדמו"רים רבי ישראל ולבנו רבי נחום מרדכי מצ'ורטקוב. רבו חיבב אותו ביותר, וכיוון אותו להיות איש אשכולות מושלם בידיעת הש"ס והפוסקים על בוריים, ביכולת לפלפל וללמד תלמידים, לפסוק ולהורות בהלכה. כן למד מרבו את חכמת הנאום כובש הלבבות בדברים היוצאים מן הלב ונכנסים אל הלב. לאחר הפטירה הפתאומית של רבו, התמסר עם כמה מחבריו להציל את ישיבת חכמי לובלין מקריסה כלכלית, ונסע מעיר לעיר לשאת נאומים בחסד עליון למען כבוד התורה ולומדיה. כן נמנה על מייסדי "איגוד חניכי ישיבת חכמי לובלין" ופעל במסירות נפש לבסס את כלכלת הישיבה ולהציל אותה ממצוקותיה. בתקופה זו פרסם בעיתונים מאמרים על רבו המהר"ם שפירא זצ"ל, והמוני יהודים התרגשו רבות כשקראו את דבריו. בערב מלחמת העולם התחתן עם מרת חנה, בתו של הרב מאופוטשנה, ונבחר לרב הקהילה. בתפקידו זה פעל במסירות להסדיר את הכשרות בעיר ובחינוך. חינוך הנוער היה ייעוד חייו. בתי הכנסת התמלאו בשבתות כאשר הציבור בא לשמוע את אברך מופלא זה שדרשותיו היו מליאות בשפה עשירה, ברעיונות מבריקים הגדושים בחידושי תורה. הוא היה מקבל את באי ביתו בסבר פנים יפות ובשמחה, וביתו היה פתוח לכל.

בתקופת השואה, התמסר הרב יהושע לנחם את הנדכאים ולהקל את עול הסבל הנורא, לסייע בכל יכולתו לגוועים מרעב ולנשלחים למחנות, וללמד פרקים בקידוש השם. הוא הגביר את שקידתו בתורה ובעבודת השם ותכנן להעביר את ישיבת חכמי לובלין לעיירה קרושצ'ינקו מתוך מחשבה ששם יוכלו להמשיך ללמוד במנוחה עד יעבור זעם. ביום י"ח חשוון תש"ב נהרג עם בני קהילתו בשואה. הי"ד.

שרידים מתורתו הובאו בספר שלשה דורות ומכתב ממנו אל רבו מובא בקובץ אור המאיר.

מקורות: שלשה דורות, דף עד במאגר "יד ושם".

מספר הצפיות במאמר: 662

הקדמת לב אריה – חלק שני: מסירות נפשו של המחבר על לימוד התורה והטעם לסיפור הדבר / הרב דוב אריה קליג הי"ד

תמונת הרב מלכיאל צבי טננבוים זצ"ל

הנה גם אני הגבר בהאי פחתא יתיבנה, כי כל ימי גדלתי בין החכמים, אצל הרבנים הגדולים והמפורסמים, ויצקתי מים על ידם, כי מנעורי למדתי בהישיבות הגדולות והמפורסמות. הנה כשהיתי בן ט"ו שנים ולמדתי אז בבית המדרש בעירי, אך כאשר ראיתי שיש לו איזה מניעות בביתי ולא יכולתי ללמוד בהתמדה כרצוני, אמרתי לעזוב את בית אבי ז"ל, ולקיים הווה גולה למקום תורה. ונסעתי אז לאדמו"ר הגאון הצדיק המפורסים מבעלזא זצ"ל ולמדתי אז בין היושבים דשם עשרה חדשים מן ראש חודש תמוז עד אחר פסח בהתמדה גדולה. ולא היו לי אז שום אכסניה, רק ישנתי על הספסל בלא כר איזה שעות בלילה ולא הפשטתי את המלבושים שלי כל אותן עשרה חדשים, רק בעת שהלכתי למקוה, ואכלתי אז בין היושבים דשם לחם צר ומים לחץ. אך כאשר ראיתי כי גם שם איך לי מנוחה ויש לי קצת ביטול תורה, כי היושבים החסידים הגדולים היו רוצים שאשמש אותם ולילך בעבורם איזה שליחות ולהביא להם מה שהמה צריכים, והיו אומרים לי תמיד  אם אתה רוצה להיות מתמיד צריך אתה ליסע לאיזה ישיבה וכאן אין מקום בעד המתמיד, רק בחור צריך לשמש את החסידים הגדולים ולילך בשליחותי בעבורם ולהביא להם כל מה שהם צריכים… ואני לא חפצתי בכל זה, רק ללמוד בהתמדה על כן נגמר בדעתי ליסע משם לאיזה ישיבה.

וכן עשיתי שתיכף אחר הפסח נסעתי משם להישיבה הגדולה בעיר לאמזא, ולמדתי שם שתי שנים. והיו אז בהישיבה הנ"ל בחורים מופלגי תורה לערך ארבע מאות, ובתוכם היו כמה בחורים אשר היו בקיאים וחריפים בש"ס. ולמדתי אז בהתמדה גדולה עד שיצא לי שם בין הבחורים, והיו קורין לי המתמיד מעיר הרובשוב. ועיקר למודי היה אז רק בש"ס עם תוספות. ובעת שלמדתי שם היתי מן היוצאים והנכנסים אצל הרב הגאון המפורסים מוהר"ר מלכיאל צבי בעהמ"ח שו"ת דברי מלכיאל זצ"ל. והוא היה מקרב אותי, וה' יתברך יודע האמת כי בכל אותן השתי שנים שלמדתי שם קיימתי את המאמר חז"ל: כך דרכה של תורה פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה וכו'. כי כל אותן השתי שנים לא היה לי שום כר לישן, וגם בכל ימי השבוע לא אכלתי שום תבשיל רק לחם ומים חמים, רק בשבת קודש אכלתי אצל הבעה"ב.

ואחר כך נסעתי משם ללמוד לעיר טרעסטענא הסמוך לעיר ביאליסטאק. וגם שם למדתי שתי שנים, כי היה אז שם קיבוץ גדול בחורים לומדים גדולים. והרב הגאון דשם מוהר"ר בנימין בישקא זצ"ל, אחיו של הגאון הגדול ממינסק, הגיד אז שיעור גדול בש"ס ותוספות לפני הבחורים הגדולים. ולמדתי שם בהתמדה גדולה. וכל אותן השתי שנים אשר למדתי שם היה לי אכסניה אצל הרב הגאון הנ"ל, כי הוא היה לו חדר מיוחד עם ספרים כדי ללמוד ולהורות שם כל היום. ורק בלילה אני ישנתי שם. וה' יתברך יודע האמת כי בכל אותן השתי שנים אשר היה לי אכסניה אצלו לא ישנתי רק מן שלשה עד ארבע שעות בלילה. וכמה לילות שלא ישנתי כלל, כי כשבאתי בלילה בשעה השנים עשר מן הבית המדרש להאכסניה אשר היה שם בית מלא ספרים היה לי תשוקה גדולה להביט בספרי שו"ת או בספרי ראשונים, כי הספרים האלה לא היו לי בבית המדרש. והיתי יושב בכל לילה עד שעה שלש. וכמה פעמים הגיד לי הרב הנ"ל מוסר על זה מה שאני ניעור כל כך, ואמר לי כמה פעמים שאין זה לפי כוחכם. אך אני לא השגחתי על זה. והייתי אהוב וחביב אצלו. וכל אותן השתי שנים הייתי אוכל אצלו בכל שבת ושבת, ואני דברתי עמו בדברי תורה יותר מכל הבחורים אשר היו שם.

ואחר שלמדתי שם כל השתי שנים נסעתי לביתי כדי לעמוד לעבודת הצבא. והיו לי הרבה יגיעות וצרות רבות, ולא אכלתי כמה חדשים, והייתי ניעור הרבה לילות, עד שיצאתי לחפשי. והייתי אז יותר משתי שנים בביתי ולמדתי אז פוסקים יורה דעה וחושן משפט. והרבה פעמים למדתי בבית דודי עם דודי הרב הגאון וכו' מוה"ר משה הלוי קליג זצ"ל ראב"ד דעיר הרובשוב, בעהמ"ח ספר הלכה למשה וספר תיקון עולם וגם הרבה פעמים הוריתי שאלות בביתו.

ואחר כך נסעתי ללמוד לעיר נאווהרדק אצל הרב הגאון המפורסים מוהר"ר יחיאל מיכל עפשטיין זצ"ל בעהמ"ח ספרי ערוך השלחן על כל ד' חלקי שולחן ערוך, כי היה אז שם קיבוץ גדול של בחורים וגם הרבה אברכים היו לומדים שם. ולמדתי שם שתי שנים ומחצה בהתמדה. והיתי אהוב וחביב אצל הרב הגאון הנ"ל, עד שפעם אחת נסע הגאון הנ"ל מן ביתו לעיר המלוכה פעטעסבורג כדי לעשות לו אפיראציאן על עיניו, כי הגאון הנ"ל היה לו אח בעיר הנ"ל, על כן נסע לשם. והיה שם מן ראש חודש אדר עד אחר חג השבועות. וקודם נסיעתו לשם ביקש ממני לישב בביתו ולהורות שאלות לבני עירו. ואף שהיה שם מו"צ אחד, אך המו"צ היה לו אז איזה מחלוקת עם בני עירו, כי היה רוצה איזה הוספה על השכירות. ולכן היה שאני ישבתי בביתו והוריתי אז כל השאלות לבני עירו מראש חודש אדר עד אחר חג השבועות (עיין לעיל בהסכמות ושם הדפסתי את הסמיכה מה שנתן לי שמותר לי להורות ולדין וכמעט ששום אברך לא היה לו סמיכה גדולה כמו שנתן לי).

ואחר כך נסעתי ללמוד לעיר קאוונא בהכולל של אברכים אשר היה שם אצל הרב הגאון המפורסים מוהר"ר צבי ראבינאוויץ בנו של הגאון ר' יצחק אלחנן זצ"ל. ולמדתי אז בהתמדה גדולה יותר משלש שנים, וגם אמרתי שם בכל אותן השלש שנים שיעור לפני הבעלי הבתים, בבוקר אחר התפילה למדתי בכל יום פרק משניות ובלילה אחר תפילת ערבית למדתי לפני הבעלי הבתים דף גמרא עם קצת תוספות. וגם שם ישבתי כמה פעמים בבית הגאון הנ"ל להורות ולדון לבני עירו. וכמעט בכל קיץ וקיץ שנסע הגאון הנ"ל כדי לשאוף רוח צח, היתי יושב בביתו והוריתי שאלות לבני עיר קאוונא (עיין לעיל בהסכמות מה שכתב עלי הרב הגאון ר' יצחק ארנאווסקע מו"צ דשם ומה שכתב עלי הרב הגאון ר' ישראל ניסן קארק מו"צ דשם. וגם לאחר פטירת הגאון הנ"ל ישבתי איזה חדשים בביתו והוריתי שאלות לבני עיר קאוונא. והנה בכל המקומות הנ"ל אשר ישבתי שם להודות שאלות נזדמן לי כמה פעמים לפני שאלות קשות, שיש בהם מחלוקת בין הפוסקים, זה מטריף וזה מכשיר, ובהיות שאני הייתי אז מיראי הוראה על כן יגעתי את עצמי כדברי ראשונים והאחרונים ז"ל כדי להוציא את הדין לאמיתו, ורשמתי לעצמי את השאלות הנ"ל בעט ברזל למען יהיה לי למזכרת, וכשבאו הגאונים הנ"ל לביתם פלפלתי עימם בדברי הלכה והשאלות שבא לפני ותודות לה' יתברך שהסכימו עמי להלכה).

וגם בעת שהייתי מו"צ בעיר לודמיר שהוא עיר ואם בישראל בא לפני כמה פעמים שאלות גדולות בכמה עניינים של ד' חלקי שולחן ערוך אשר היה בהם כמה ספיקות, ואני יגעתי בזה להוציא את הדין לאמיתו ורשמתי זאת על הנייר בדרך שו"ת. ואחר כך כשהיתי רב ואב בית דין בעיר ריינזוב גם כן בא לפני איזה שאלות שהיה בהם הרבה ריעותות ויש בהם פלוגתא בין הפוסקים אם להכשיר או להטריף, ואני יגעתי בהם ובררתי את הדין להלכה למעשה. וכבר הדפסתי שו"ת מן העיר רייכזוב בספרי "לב אדם" על הלכות טריפות.

וכן זה כמה שנים שאני מתגורר בפה עיר לבוב ובכל יום ויום אני יושב אצל הבית דין דפה וכמה פעמים ראיתי ושמעתי שבא לפני הבית דין דפה שאלות קשות אשר צריכים עיון, ועיינתי בספרי הפוסקים וראיתי שיש בזה מחלוקת בין גדולי הפוסקים ז"ל ובררתי אני לעצמי את הדין להלכה למעשה ורשמתי אותם על הנייר בדרך שו"ת.

והנה זה שלש שנים אשר הוצאתי לאור ספרי "לב אדם" שלשה חלקים על שחיטה וטריפות ועוד הלכות עד סימן צ"ב בב"ח. והייתי מסבב כמה פעמים בעיירות כדי למכור את ספרי הנ"ל, ותמיד הי' לי אכסניה או אצל הרב דהעיר או אצל השו"ב. וכמה פעמים נזדמן שבאותו היום שהייתי אצל הרב בא לפניו איזה שאלה קשה בענייני טריפות או בשאר עניינים, והרב הלז היה מסתפק איך להורות וביקש ממני להשתתף עמו ולעיין בדין זה. או כמה פעמים סיפר לי הרב באיזה עיר שזה איזה ימים בא לפניו איזה שאלה קשה ושאל ממני איך היה צריך להורות, כי בעיר קטנה אין לו להרב עם מי להתיישב, וכשראה הרב שאני עשיתי חיבור על אסור והיתר וגם הגאונים כתבו עלי בהסכמתם שאני בקי בספרי הפוסקים ביקש הרב ממני שאחווה לו את דעתי. וכן כמה פעמים היה לי אכסניה אצל השו"ב דאיזה עיר ובאותו יום נזדמן לו איזה שאלה עם הרבה ריעותי, והרב דשם לא היה אז בביתו, ביקש ממני השו"ב להורות לו השאלה הלז כי הוא ראה שאני עשיתי חיבור על הלכות טריפות. ואחר כך כשבאתי לביתי עיינתי בהספרים וכתבתי את השאלה הקשה מה ששאל ממני הרב או השו"ב בעת שהיתי בביתם, וכתבתי זאת בדרך שו"ת, ויש לי ברוך ה' כתב יד חיבור יקר "לב אריה" שיש בו יותר משני מאות שו"ת וגם פלפולים על ש"ס.

והנה בעת המלחמה נשרף כל הוני וגם נשרף לי יותר משלשה מאות בוגין כתבים חדושי תורה וגם שו"ת, ולא נשאר לי רק הכתב יד "לב אדם" על חלק ראשון מיו"ד כי שני חדשים קודם המלחמה שלחתי את הכתב יד "לב אדם" להמדפיס ר' העניך פאלמאן להדפיסו, וזאת נשאר אצלו. אבל בביתי נשרפו כל הכתבים. ועיני עיני יורדו מים על זה, כי ה' יתברך יודע כמה עמלתי וכמה יגיעות היו לי וכמה כאב ראש סבלתי עד שאני כתבתי את כל החדושי תורה והשו"ת של שלש מאות בויגין, כמה לילות לא ישנתי מחמת זה, כי אני גבר חלש ואני כותב את החדושי תורה לא בדיו אלא בדמים. כי כשאני יושב שלש או ארבע שעות במקום אחד וכותב אני מרגיש אחרי כך כאב גדול בראשי ובכל האברים כי מקודם הכתיבה לצריך אני לסדר את כל הענין במוחי כדי שיהיה לי מה לכתוב, וזאת הוא עבודה קשה אצלי, שאני גבר חלש. והנה הרבה מחדושי תורה והשו"ת אשר נשרף לי נזכרתי אחר יגיעה רבה וכתבתי אותם שנית. והרבה מהם אי אפשר זוכרם ונשכח ממני מכל וכל. והנה היה בדעתי להדפיס עתה או כל ספרי לב אריה שו"ת ופלפולים על ש"ס או חלק רביעי "לב אדם" עד סוף חלק ראשון יורה דעה, אך מחמת שני טעמים לא הדפסתי עתה הספרים הנ"ל, רק הדפסתי עתה ספרי שמירת שבת, שהוא ספר השווה לכל נפש ויש בו דברים יקרים ונחמדים מענייני שבת. וגם הדפסתי עתה ספר לב אריה, שהוא מעט וחלק קטן מספרי הגדול לב אריה, מה שיש לי בכתב יד כמו שאכתוב לקמן את השני טעמים:

ובהערה מוסיף המחבר לבאר מהי הסיבות שהביאו אותו לפרט בהקדמה זו את תלאותיו המרובות:

הנה אל יהיה בעיני הקורא הדברים האלה אשר כתבתי למעלה כחוכא וטלילא, ולמה לי לכתוב בהקדמה את כל הדברים האלה מה אכלתי בהישיבות ועל מה ישנתי וכמה שעות ישנתי בלילה. ובאמת היא שפת יותר ואין מהצורך לכותבם. והנה באמת לא כתבתי כאן אפילו חלק אחד מאלף את הצרות אשר עברו על ראשי מן ימי נעורי עד עתה, כי צרות רבות סבבוני מנעורי וכמעט שאני יכול לומר שמיום שנולדתי עד עתה לא היה לי אפילו יום אחד טבא, ועיני עיני יורדו מים על רוע המזל שלי, ולולי תורתך שעשעי אז חס וחלילה אבדתי בעניי (עיין מה שכתבתי בהקדמה לספרי שמירת שבת). וגם בעת המלחמה סבלתי צרות רבות ונשרף כל הוני ורכוש; וגם עתה אני סובל צרות רבות הן מבריות גופי, כי אין אני בקו הבריות, והן מפרנסה, כי אין לי פרנסה להתפרנס את בני ביתי. וגם אני סובל הרבה מצער גידול בנים מבני הקטנים שיחיו, בקיצור אין אני יכול להעלות על הנייר את כל הצרות מה שעבר עלי. אך זאת אני יכול לאמר לכם בקיצור לא אליכם כל עוברי דרך ספרי, לא אתכם קוראים יקרים יקרה חלילה מה שקרה איתי, לא אליכם אחי בני עמי יעבור חס וחלילה מה שעבר עלי. הלא תבהלו אהובי וידידי, דמוע תדמע עיניכם ועפעפיכם יזלו מים אם אספר לכם את אשר עבר עלי מנעורי ועד היום. ואל יהיה פלא בעיני הקורא מה שכתבתי כאן את כל הדברים האלה, כי יש מאמר העולם "אז מען רעד ארויס די צרות ווערט גרינגער אויף דעם האריץ", וכמאמר חז"ל דאגה בלב איש ישחנה לאחרים ואחרים יבקשו עליו רחמים, ומחמת זה כתבתי לעיל את הצרות שלי, אפשר יבקשו עלי רחמים, ובזכות הרבים יעזור לי ה' יתברך.

ועוד הטעם אשר אמרתי בלבי לכתוב בהקדמה את כל הדברים הנ"ל, כי בשנה העברה היתי חלש מאד והיתי מונח בבית החולים פה לבוב איזה שבועות, ורעיוני עלו על משכבי, הלא אני איש חלש ולא ידעתי יום מותי ובני עודם קטנים ורכים, וכאשר יבאנו בשנים מי יודע מי יהיה להם למורה דרך… בעוונותינו הרבים בדור הזה רבו המתפרצים והכופרים, ואולי חס וחלילה יתחברו עם ההולכים אחר שרירות ליבם הפרוץ, וההולך את חכמים יחכם וללצים הוא יליץ, על כן אמרתי שאכתוב בהקדמה להספרים שלי את אשר סבלתי מנעורי בעד התורה הקדושה וכמה יגיעות ועמל היה לי בתורה הקדושה וכו' כמו שכתבתי הכל לעיל, כדי שיהיה לעולם לבני ולבני בני כספר הזכרונות, כאשר יראה כי שמתי מבטחי על בורא עולמות, ובתורה תמיד יגעתי לכבוד צורי נותן התורות, ואולי יזכנו ה' כי יקחו ממני מוסר לשום על לבם ויבאו חשבון, לחשוב על מעשה בני עם המון, ויראה כי לבם מלא רע וכל מזימותם אין אלקים ואדון, ולא ילכו בדרך אתם, ויתחברו עם אנשים צדיקים אשר תורת אמת בנתיבותיהם להתאבק בעפר רגליהם וישתו בצמא דבריהם. וברא מזכה אבא ואנחם על עפר ואפר כי אמצא מנוחה נכונה…

(בתמונה למעלה: הרב מלכיאל צבי טננבוים זצ"ל, רבה של לומז'ה, מרבותיו של הרב דוב אריה קליג הי"ד)

(מתוך הקדמת לב אריה, מאת הרב דוב אריה קליג הי"ד)

מספר הצפיות במאמר: 179

הקדמת לב אריה – חלק ראשון: על תלמיד חכם לכתוב הלכה, ובלבד שיכתוב בענווה / הרב דב אריה קליג הי"ד

ספר לב אריה
הרב דוב אריה קליג, נולד בסביבות תרמ"ה ונספה בשואה בשנת ת"ש, הי"ד. תולדותיו הובאו במאורי גליציה חלק רביעי עמ' 509.
הקדמתו לספרו "לב אריה", תובא בעזרת ה' יתברך, במלואה, מחמת חשיבותה ומחמת בקשת המחבר בשער ספרו לקרוא את ההקדמה כולה, מתחילתה ועד סופה. מחמת אריכות הדברים, הם יובאו כאן בסדרה של ששה רשומות.
ההקדמה מאפשרת לנו להכיר את תולדות המחבר ואת מסירותו ללמוד התורה, את מצבו ומצב משפחתו, את חשיבות כתיבת דברי תורה, את יחסו לתמורות שעבר העם היהודי בתקופתו, את המצופה ממנהיגי הדור ומוריו, את צערו הגדול של המחבר על כתבי היד שכתבם בעמל רב ואבדו במלחמת העולם הראשונה. במהלך ההקדמה מבאר המחבר את היחס בין הוראת הלכה ואגדה, כפי שעולה מעיון במדרשים ובמקורות נוספים. הספר יצא לאור בתרצ"ו, אך רוב ההקדמה נכתבה כבר בשנת תר"צ.

הנה איתא בפרשת אבות (א, טז) שמעון בנו אומר כל ימי גדלתי בין החכמים ולא מצאתי לגוף טוב משתיקה, ולא המדרש הוא עיקר אלא המעשה וכל המרבה דברים מביא חטא עכ"ל:

והנה כבר נתקשו בזה המפורשים במה דכייל ולא מצאתי לגוף טוב משתיקה, כי הלא הלימוד והגדה בתורה לא תעשה בשתיקה כי אם בדיבור. ומותר האדם מן הבהמה אין כי אם ההבדל בדבור.

וגם לפי פשוטו דמיירי במילי דעלמא האיך שייך אחר כך הסמיכה ולא המדרש הוא עיקר אלא המעשה.

וגם יש לדקדק במה שאמר לגוף טוב, הלא אין לחוש על הנאת הגוף כי אם על הנאת הנפש וזהו עיקרו של אדם, והכי הויא ליה למימר ולא מצאתי "לאדם" טוב (והנה בספרי "לב שמח", מה שיש לי בכתב יד על כל פרקי אבות הארכתי שם בזה המאמר, אך כאן אמרתי לפרש באופן אחר בהבנת דברי חז"ל וחידותם).

הנה במשנה הקודמת איתא שם ר' גמליאל היה אומר עשה לך רב והסתלק מן הספק, ולכאורה יש ללמוד מזה בהיוולד איזה שאלה לספיקה בדינא הלכות יאמר האדם הלא יש רב למורה ומה לי להכניס ראשי בתלי תולים של הלכות לבא בכתובים להגיד דעתו הנקלה. ואנכי זעירה מן חברייא, ובמה נחשב הוא, והדבר מסורה ללב הגדולים אשר בארץ המה, ועל פיהם יצאו ועל פיהם יבואו, ונפשי מסולקת מן הספיקות, אשמרה דרכי מחטוא בלשוני ואשים לפי מחסום. ואם כה יאמר עוכר נפשו כי הלא צבא לאנוש עלי ארץ, וכמות כל אדם ימותון. ואף שבעודו בחיים חיתו עוסק בתורה ובמצות כל זה הוא גומל לנפשו שתשיב למקורה מקור מחצבתה ולהנות מזיו השכינה ולא תאכל מנהמא דכסיפא. אך עדיין הגוף שהוא המסייעו לדבר מצוה וסוגף עצמו לתורה ולמצות בהפרד נפשו ממנו עפר הוא ואל עפר תשיב ובמה יגמול טוב בעמלו ולא יסיף זכרו מזרעו. והקב"ה אינו מקפח שכר כל בריה.

ולזאת מצאתי מרגיע בלשון חכמים מרפא ביבמות (דף צ"ט) שאמרו כל תלמיד חכם שאמרו דבר שמועה מפיו בעולם הזה שפתותיו דובבות בקבר (עיין מה שכתבתי בהקדמה לספרי לב אדם בחלק ראשון באריכות מזה). ולזאת האדם העוסק בדבר הלכה וחוקק בעט סופר ליעשנה, כוון בזאת עת מצוא מרגוע לנפשו וגופו בהאמור דבר הלכה משמו, וזהו שאמר, ר' שמעון בנו של רבן גמליאל אומר, אחרי שמעו דברי אביו שעמד ומכריז עשה לך רב והסתלק מן הספיקות, ומתיירא היה לבל יחזיקו בהו ידי תלמידי חכמים להתרשל מלעסוק ולחוות דעתם בדבר ספק הנולד ויהיה כל דבר הקשה יקריבו אל גדול הדור וממנו יראו וכן יעשה.

לזה אמר שמעון בנו כל ימי גדלתי בין חכמים והיה ספק בידי לשמור לפי מחסום נגדם לכל דבר הספק, אך אף על פי כן אמרתי לא טוב הדבר הזה, כי לא מצאתי לגוף טוב משתיקה, כלומר, היינו אחרי הפרד ממנו נפשו היקרה ולא יישאר רק גוף לבד לא טוב לו משתיקה שישתוק האדם בעודו בחיים חיותו לדבר דבר בעמו בדבר הלכה, כי במה יוודע איפה לדבר הלכה בשמו להיות שפתותיו דובבות בקבר.

ושלא יאמר האדם אעסוק ואהגה בתורה ובחידושי אורייתא במדרש ובפלפול, אבל לא אכנס ראשי לתקוע בדבר הלכה למעשה בכדי להסתלק עצמו מן הספק, ובזה יוצא ידי חובת שניהם, ולזה מסיים דלא כן הוא, ואומר ולא המדרש הוא עיקר אלא המעשה. היינו המעשה אשר יעשה בדבר הלכה שיאמר משמו להורות העם אשר יעשה בדבר הלכה.

וזהו שמסיים וכל המרבה דברים מביא חטא, שדרך קצת מחברי חבור לדבר גבוהות על גאונים קדמונים במקום שתופסים דבריהם כאילו מהם תצא תורה ולא ידעו ולא יבינו לשאין אנו אלא כננס על גבי ענק. ולולי דדלי חספא לא מצא מרגניתא תותי, לזה מזהיר כל המרבה בדברים מביא חטא.

ובזה י"ל כוונת הגמרא חולין (ד' פ"ט) אמר רבי יצחק מאי דכתיב האמנם אלם צדק תדברון משרים תשפטו בני אדם, מאי אומנתו של אדם בעולם הזה ישים עצמו כאלם, יכול אף לדבר תורה תלמוד לומר צדק תדברון, יכול יגיש דעתו, תלמוד לומר מישרים תשפטו בני אדם. הכוונה כמו שביארנו לעיל שבדבר תורה מצווה להרבות מילין ולגלות דעתו, אך שלא יגיס דעתו בהשגותו על הקדמונים:

 

מספר הצפיות במאמר: 142