חשיבות לימוד תורתם
על חשיבות שימור דברי תורה שחיברו הנספים בשואה, בעיני אלו שדאגו לשימורם
חשיבות שימור תורת רבותינו הי"ד, מתבהרת מתוך קריאת דברי רבותינו ודברי תלמידיהם, מתוך הקדמת ספריהם:
הפרדס, חוברת ו, שנה סג, עמ' 24, משולחן הספרים
שנות האימה, ימי התרעלה שעברו על אחינו בית ישראל, בה נכחדו ועלו על מוקדה מיטב מבנינו ואחינו, מילוינים מבני אברהם יצחק ויעקב ובתוכם רועי העדה, מנהיגי הדור, פרנסי העם, מורי הדרך ומנתבי המסילה בדרך ישראל סבא.
אלפי מרבני ישראל, גאוני ארץ, אדירי תורה ומצוקי תבל נעקדו ונטבחו על קידוש ה' הם וצאן מרעיתם, מאות רבות של ספרים בכתבי יד עלו אתם ונאבדו המרגליות, גוילין נשרפין ואותיות פורחות.
יחידים המה הגבורים אשר בארץ אשר זכה הדור ונצלו בעמק הבכא, אך פרי רעיונותיהם, חידושי תורתם נשארו מאחוריהם ונעלמו אי שם. מעטים המה אנשי השם אשר לא זכינו להמשך אורם ונגזרו מארץ החיים ע"י הצוררים הטמאים - ה' יקום דמם - אך דברי תורתם אשר הועלו בכתובים נפדו מיד צר וזכו להיגאל, ובחלקם אף הועלו במכבש הדפוס.
הקדמת המו"ל שו"ת משמיע שלום
עשרות שנים רשם המחבר זצ״ל את חידושיו בכל מכמני התורה… וכך היו מסודרים אצל רבינו פנקסים שלמים מלאים הרבה מאות תשובות לגדולי התורה שבזמנו ולסתם תלמידי חכמים שפנו אליו בשאלותיהם המסובכות, וכן הרבה חידושים וביאורי סוגיות בענינים שונים, ודברי אגדה נעימים לחיך, ועמד להוציאם לאור להגדיל תורה ולהאדירה.
אולם לשברנו הגדול לא יצא אל הפועל זממו הטוב של רבינו זצ״ל, כי אז פרצה מלחמת העולם האחרונה וסערה איומה פקדה את קהילת ישראל בגלות אירופה, באו ימי עברה וזעם, סבל ותלאות ויסורים קשים ונוראים. אללי שכך עלתה לנו. קהלות שלמות, בתוכן קדושי עליון, מאורי הדור, גאונים וצדיקים, ראשי אלפי ישראל עם תינוקות של בית רבן, זקן ונער ועולל הובלו בידי חיות טורפות לעקדת הגדולה והנוראה. השואה האיומה לא פסחה על קהילת נירעדהאז, המרצחים השפלים הגיעו שערי׳, הרסו את מעונותי׳ ורמסו כל קודש וכל יקר… ירושתו הרוחנית הגדולה של רבינו הי״ד שנשארה בכתב, נעזבה בביתו המיותם, כמעט כל כתביו המרובים במקצועות שונים בתורה נעלמו ואינם בידינו הגוילין נשרפו וגם האותיות פרחו מאתנו לדאבון לבינו. אולם כיורשי רבינו הי״ד אמרנו לעצמנו כי לא נצא ח״ו ידי חובתנו אם לא נעשה כל מאמץ כדי ללקט לכל הפחות את המעט מזעיר הניתן ללקט כדי להציג יד ושם לתורתו…
על יסוד הדברים האלה נלפענ״ד שבתקופתנו האיומה שהתלמידים נרצחו ביחד עם רבותיהם הי״ד, ולא יוכלו לומר דברי תורה מפי רבותיהם… ע״כ ברור שצריך בודאי ובודאי לפרסם את תורותיהם של הקדושים לקיים אגורה באהלך עולמים שיהיו שפתותיהם דובבות ע״י ספריהם… העולה מכל זה שבימינו שלנו שלא זכינו שקדושינו היקרים הי״ד יבאו לקבר ישראל, עלינו לעשות את כל המאמצים וההשתדלויות להוציא לאור ולהפיץ את דברי תורותיהם כדי ששפתותיהם תהיינה דובבות בעולם הבא… יהיו לרצון אמרי פי (תהלים י״ט ט״ז) שייכתבו לדורות ויוחקו לדורות (מדרש שם), כנלפענ״ד, וד׳ ית״ש ינחני במעגלי צדק למען שמו, אמן.
ברכת יצחק, מאת הרב ברוך יצחק ישכר הלוי לעווינטאל
בקיץ האחרון לפני המלחמה העולמית הדפיס ספר ברכת יצחק, חידושי תורה על בראשית ושמות. והיו כבר מכורכים. חומש ויקרא היה כבר מסודר בדפוס. ובמדבר דברים היו מסודרים אצלו בכתב יד.
אבל המלחמה האיומה בלבלה את הכל, החריבה את ביתנו, וכמובן גם הספרים ספרי הקודש נפגעו. ואין להעלות על הכתב היסורים הנוראים שסבל בעלי המנוח זצ"ל באבדן הדברים היקרים הללו.
על אבותינו ועל יחוסם, מסיפורי סבא, עמ' 11
בכ"ז בסיון תש"א פרצה המלחמה הנוראה בין גרמניה לרוסיה. במוצאי שבת קודש "נחמו" יצאה משפחתנו, עם הסבא הישיש בן הפ"ד, לכיוון תחנת הרכבת להמלט על נפשה מפני קו החזית ההולך וקרב לקרמנצ'וק. הייתי כבר בגיל בר מצוה, ואני זוכר איך הסבא, בשארית כוחותיו, אסף את כתבי היד שלו: חידושי תורה ושו"ת בשק אחד גדול ושם אותם בחדרון קטן ואת הדלת סגר אחריו, בתקוה שיחזור בקרוב.
עם צאתנו הופצצה העיר וביתו של סבא עם כתבי היד שלו נשרפו כליל.
הקדמת בן המחבר פירוש קול יהודה, אגרת רבן יוחנן בן זכאי עם ב' פרושים
ונודע לאחר שנות החורבן והשואה באירופה (ת"ש-תש"ה) נאבדו ונשרפו רובם של ספרי קודש בישראל, יחד עם לומדיהם ומקיימיהם יותר מששה מליון נפשות מאחינו בית ישראל הקדושים והטהורים החסידים הישרים והתמימים הי"ד, ככתוב בתורת משה איש האלקים הרנינו גוים עמו כי דם עבדיו יקום ונקם ישיב לצריו.
הנני להזכיר את הנשמות הקדושות של הורי, אשתי, אחי ואחיותי עם משפחותיהן הי"ד ונ"ע שנהרגו ושנשחטו ועלו על המוקד בתקופת החורבן הנורא של יהודי אירופה, ע"י הגרמנים וגירוריהם ימשו"ז. אלה אזכרה ונפשי עלי אשפכה, זכור את שואת ישראל תמיד, בשכבך ובקומך ובלכתך בדרך, זכור את האבדן והמרי, למען יהי' חורבן בית ישראל לנגדך תמיד יהי זכרם לעד.
אם אי אפשר להקים מצבת אבן על קברם, הרי יש לאל ידינו להזכיר את שמותם לעד, וזכרון מעשיהם הקדושים היא המצבה הרוחנית ויהיה עילוי לנשמותיהם לנצח.
חנון הביטה ממרומים, תשפוכת דם הצדיקים ותמצית דמים, תראה בפרגודך והעבר כתמים, מלך יושב על כסא רחמים.
פתיחת הספר "בן גרני" עם קונטרס "תבואות גורן", תש"ך 1959, הקדמת המוציא לאור, הרב פנחס קלמן, חתן מחבר "תבואת גורן"
מתוך הקדמת אפר קדושים, הרב אפרים ברמן, ברוקלין תשל"א
הקדמת המוציא לאור לספר דברי חנה
מתוך הקדמת הרב משה אליעזר שורצבורד לספרו "בקודש חזיתיך, פתיתים משולחן גבוה", בני ברק תשנ"ו
מדור "זכרון קדושים" בירחון הכוכב (ארה"ב, תשי"ב)
מתוך הקדמת הכוכב (ניסן תשי"ב, בעריכת הרב יצחק שטערוהעלל):
ועתה אני פונה אליכם גדולי התורה ונדיבי עמנו התיצבו נא לתמוך בידי ברכים כושלות ברכי דרבנן דשלהי, איש איש כפי יכולתו להיות לכם חלק וזכות בהמצוה רבה הזאת לעשות שם עולם וזכרון להני גדולי התורה אשר נהרגו בעו"ה על קידוש השם הי"ד. וזכותם בודאי יעמוד לכם שלא ימיש התורה מפיכם ומפי זרעכם בנים ובני בני העוסקים בתורה ובמצות.
מטרה קדושה היא להביא לפני הקרואים ואף מעט מן המעט מעולמם של בני התורה בדור הקודם… בתפארתן ואף בחורבנן.
מתוך מכתבו של הרב דוב בעריש ווידענפעלד:
הרב הגאון … לקח עבודת הקודש עליו להוציא ירחון תלמודי ולהדפיס חדושי תורה כתבי יד קודש מהגאונים הקדושים נשמתם עדן אשר עלו על המוקד בעת השרפה מהנאצים ימח שמם למען יהיו שפתותיהם מדובבות – ואך מותר לשבח פעולתו בקודש ואפריון נמטיה ליה – ובאתי בזה לבקש מאחינו בני ישראל מוקירי ותומכי תורה לחבקו ולאמצו בפעולתו הרצויה למען כבוד התורה, וזכות מהגאונים הקדושים הללו בודאי תגן על כל המסייעים להאי גברא יקירא…
מתוך מכתבו של הרב יעקב משה חרל"פ:
קובץ חדושי תורה… שבו יבואו דברי תורה מאת הגדולים והקדושים שנספו בשנות השואה הי"ד … וכן מי שנמצא בידו חידושים מאותם הקדושים שנהרגו ונחנקו על קדושת שמו יתברך ימציאו לפניו לתת זכר שם ושארית להם ויהיו שפתותיהם דובבות בקבר ויעוררו רחמים על הנותרים.
הקדמת עקידת יצחק - לימוד תורת הצדיק הי"ד להמשיך זכותו של הצדיק להיוושע בכל העניינים
מתוך הקדמת תורת יצחק, באר יצחק עמ' ה' (ברוקלין, תשמ"א)
ועל הטוב יזכר שמו של חתן בנו הר"ר יעקב דב נ"י וזו' רחל ליבא תחי' כץ, בירושלים עיה"ק ת"ו שהוציא את הח"ת מתוך ההפכה לאחר השריפה אשר שרף ה' ושמר על גנזי הקודש ומסרם לידי להנות בהם בנ"א אשר אצלם כל חידוש בדברי תורה ככלי חמדה חביבה. וכבר רמזו המסדרים שמרומז זה בדברי שלמה מלכנו בקהלת ג' "לכל זמן ועת לכל חפץ", דיש זמן לכל ספר מתי שיתגלה ויצא לאור.
הגאון רי"ש נט"ז זצ"ל בעל שו"מ (בהסכמתו של שה"ג החדש) כתב דהאיש הזוכה להחיות דבריהם וחידושי תורתם של הצדיקים הנפטרים כבר מעוה"ז, ולהביאם לבית הדפוס הם הם הנקראים והנכללים בכלל עושי חסד של אמת עם המתים והחיים, כי לולא התגלות דברי תורתם הלא ברבות השנים היה ח"ו כבר נשכח זכרונם. וראיתי להוסיף על דב"ק, דאם זה נאמר על הפצת ד"ת של צדיקים וגדולים שמצבת קבורתם עודנו מצויין במקום מנוחתם, מה נאמר על הפצת דב"ת של צדיקים וקדושים שנהרגו על קד"ה, בפרט ע"י הנאצים ימ"ש, אשר גם לקבר לא זכו וחסר לנו גם ציונם, ועליהם נאמר במלואו אין עושין נפשות לצדיקים דבריהם הם זכרונם וכבודם.
בספר נר ישראל (ח"ב דף קכ"ט) מובא מה שהאריך הה"ק רא"י מסדגורא זי"ע בשנת תרכ"ד לבאר שעד כמה הצדיקים בגן עדן עומדים ומצפים רבות בשנים שדברי תורתם יזכו להתפשט ולפוץ בין החיים ויהגו בדבריהם בעלמא הדין, וכתב שם להעריך מעלת הדפסת דבריהם יותר מלבישת התכריכין על גופם הקדוש. כי דבריהם בד"ת שיפוץ בין החיים נותן חיות בנפשם במס' יבמות צ"ז שעי"ז שפתותיהם שוב דובבות בקבר ומה"ט הו"ל כמזון הנפש בבחינה של ותורתך בתוך מעי (עיין בשמונה פרקים להרמב"ם), וע"כ נכלל זה במאמר חז"ל ב"ב דף ט' דבודקין לכסות ואין בודקין למזונות, וממילא מוטל החיוב על כל ישראל להשתדל להמציא צורך מזון הנפש של הנפטר בהפצת דברי תורתם, עיי"ש בדב"ק.
ולעומת זה גם הצדיקים בעולם העליון משתדלים בעד המפיצים תורתם להשיב להם כגמולם הטוב כמבואר בספר חסידים סי' תנ"ו ותקנ"ט שמעוררים זכות לדבר עליו טובות, כמו שפי' בסה"ק "זכר צדיק לברכה" שאם גורמים שיזכר הצדיק לטובה, גורם שיושפע על המזכירים ברכה.