סוד המתקת ימי בין המצרים / הרב ישראל צבי הלוי רוטנברג הי"ד
"ה' אלקינו דבר אלינו בחרב לאמר רב לכם שבת בהר הזה פנו וסעו לכם ובאו הר האמרי ואל כל שכניו". פירש רש"י ז"ל, ואל כל שכניו, עמון ומואב והר שעיר. ויש לדקדק, דבאמת כן הוא, שעמון מואב ואדום הם בנחלתנו וגורלנו, שהם קני קניזי קדמוני. אמנם לא יינתן לנו עד לעתיד לבוא במהרה בימינו, ואיך שייך לומר על העת ההוא שמיד יבואו שמה. ויש לפרש הפסוקים בענייני ימים האלה, ימי בין המצרים, דהנה ימים האלה הם בחלקו של עשו, כנודע. והם ימי הקטנות וקשה לעבוד בהם את הבורא ברוך הוא. אמנם השבתות אשר בין ימים האלה, המה במדרגה יותר גדולה משבתות בימי הגדלות, כנודע. ועיין בספר הקדוש "מאור ושמש" טעם לזה. והשבתות אשר בהם, הם הממתיקים את ימי החול. ואף שימים האלה הם ימי הדין והגבורה, אף על פי כן יכולים להמתיקם. וזהו "ה' אלקינו דבר אלינו בחרב". "חרב", לשון חרבן ו"דבר" הוא דבר קשה, בסוד הדין. ורצונו, אף שבחרבן הבית היה בסוד הדיבור, סוד הדין, והגבורות היו מתגברים, אף עף פי כן יכולים להמתיקן להיות "לאמר", בסוד אמירה רכה, היינו רחמים וחסדים. עוד יש לומר על פי מה שכתב בספר הקדוש "בני יששכר" שהשעות של ימים האלה מי"ז בתמוז עד ט' אב הם תקכ"ח שעות, ובהסיר שעות של שלש שבתות וראש חדש ושש שעות של תשעה באב מן המנחה ולמעלה, שהם שעות הממותקות, נשאר תכ"ו שעות. עיין שם. נמצא ששעות הממותקות הם ק"ב שעות, וזהו "ה' אלקינו דבר אלינו בחרב לאמר", "אלקינו" גימטריה ק"ב. ורצונו שאף אמנם שימים האלה הם ימי הדין, אמנם ק"ב שעות בהם הנ"ל הם בסוד המיתוק, ואומר הכתוב "רב לכם שבת בהר הזה", אל תקרי "שבת" בסגל, אלא "שַׁבָּת" בפתח וקמץ, ופירושו, יש לכם שבתות גדולים ורב במעלה בגלות הזה, עד שאפילו בהיותכם על אדמתכם לא הי' לכם שבתות גדולות כאלה. וכמו שכתב רבינו הרב הקדוש מקאמארנא זצ"ל בספרו "נצר חסד" על אבות (בסוף פרק ו', עיין שם) בשם הרב הקדוש מלאנצהיט זצ"ל "כָּל יְמֵי הָשַּׁמָּה", פירוש בהגלות, "תִּשְׁבֹּת", יהיה לכם שבתות, "אֵת אֲשֶׁר לֹא שָׁבְתָה בְּשַׁבְּתֹתֵיכֶם בְּשִׁבְתְּכֶם עָלֶיהָ", שאפילו כשהייתם בארצותיכם לא היה לכם שבתות כאלו, עד כאן, ודברי פי חכם חן. ודווקא "בהר" הזה, שכן "הר" גימטריה "מדי יון בבל אדום", כמו שכתוב בספרים. והבן. ואומר לנו הכתוב, מאחר שיש לכם שבתות גבוהות כאלו הממתיקים את ימי החול, בזה "פנו וסעו לכם ובאו הר האמרי ואל כל שכניו", שהוא עמון ומואב והר שעיר, ורצונו לומר שעל ידי השבתות תכלו לבוא אל ימי החול, שהם ימי הדין וקטנות, חלקו של עשו, ואף בהם תכלו לעבוד את הבורא ברוך הוא עבודה שלימה ותמה כראוי וכיאות, בלי שום עיכוב כלל, והבן. ויהי רצון שיאורו לנו ימים האלה בביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן.
(אור מלא, דף נ"א ב').
הרב ישראל צבי הלוי רוטנברג, בן הרב יוסף מחבר הספר "בני שלשים", נולד הסוכות שנת תר"ן (1889). בהיותו בן שלשים, בשנת תר"ף נפטר אחיו, הרב חיים שלמה, רבה של קהילת קאסאני והרב צבי ישראל נקרא למלא את מקומו ואת מקום אבותיו, כרב ואב"ד קאסאני וסביבתה. הרב עמד גם בראש ישיבה שם והנהיג את קהילתו תוך שאינו פוסק מלימוד תורה, ובכל שבת נשא דרשה בסעודת הלילה על דרך החסידות, מלא יראת ה'. ובכל שבת בבוקר נשא דרשה על דרך דרוש ורמז, ובסעודה שלישית היה דורש על דרך פרד"ס, בענייני סוד עמוקים. בדבריו היה מתלהב, בוכה ומתחנן מכל שומעיו שיתנקו את דרכם. בשבתות הרגל היה דורש בבית הכנסת, להורות לציבור את הדרך, תוך שהוא משלב גמרא ומדרשים בטוב טעם ודעת. כמו כן היה דורש בכל ימות החנוכה ולאחר קריאת המגילה בפורים, ועוד. אך מסיבות השמורות עמו לא העלה את חידושיו על הכתב.
רעייתו מרת מינדל, בת אחיו הרב חיים שלמה, נפטרה בשנת תרע"ט, והרב נשא לאשה בזיווג שני את אחותה מאת רחל מלכה, שנפטרה בשנת תרפ"ה. בזיווג שלישי נשא לאשה את מרת אדל בת האדמו"ר רבי שלום אליעזר הלברשטאם מרעצפערט הי"ד.
הרב נספה בד' בסיון תש"ד, יחד עם רעייתו הרבנית מרת אדל. עתם נספו בנו הבחור אלתר חיים שלמה, ובתם הצעירה מרת ציפורה יענטל וילדיה: יוסף, אלטע מינדל והענדיל. בתו הבכורה של הרב ישראל צבי הלוי, מרת אלטע רחמה, נספתה עם בעלה הרב יהודה צבי אייכנשטיין, וילדיהם: חיה מינדל, חוה, אסתר, רחל מלכה וילד נוסף שלא נודע שמו. על פי השמועה הם נהרגו יחד בקמניץ פודולסק בפולין בחודש אלול תש"א.
בשנותיו האחרונות החלו כמה מתלמידיו להעלות את הדרשות על הכתב, בתחילה ללא ידיעתו. אחר זמן ביקש הרב מבנו הרב אלתר חיים שלמה וכן מתלמידו הרב דוד פלברבוים, לאסוף את המאמרים, להגיהם ולהוסיף להם מקורות. שרידים מחידושי תורתו, שנמצאו לאחר המלחמה האיומה בדרך נס ופלא, יצא לאור לאחר המלחמה הספר "אור מלא". בהקדמת ספר זה נכתב ש"לא נחלץ מצרה לצדיק אף גם אחד מיוצאי חלציו, ועמהם הלך לאבדון הונם ורכושם, ספרי וכתבי הקודש… ואין לנו שיור רק התורה הזאת, 'אמר מעט' מהני מילי מעליותא שכתבנו… אשר בחמלת ה' לא נתננו טרף לשיני רשיעי בחורבנא דדין, ועלינו לשבח לאדון הכל אשר בתוך הצרה רצה ה' להשאיר לנו כזאת… להחיותנו כהיום הזה ולהיות זאת נחמתנו".