ולא אחד בלבד עמד עלינו כהיום לכלותינו ולגרשינו – והקב"ה מצילנו מידם / הרב ישראל אליהו פוקס הי"ד

מב. בהגדה. 'עבדים היינו לפרעה במצרים, ויוציאנו ה' אלקינו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה, ואלו לא הוציא הקב"ה את אבותינו ממצרים הרי אנו ובנינו ובני בנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים. ואפילו כולנו חכמים וכו' כולנו יודעים את התורה, מצוה עלינו לספר ביציאת מצרים. וכל המרבה לספר ביציאת מצרים, הרי זה משובח'. יש להבין הלא עבדים היינו לפרעה וכו' הוא פסוק בפרשת ואתחנן, ושם לא נאמר אלא 'עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ה' ממצרים ביד חזקה'. ובעל ההגדה מוסיף על הקרא איזה תיבות, מה שאין דרך לחכמינו ז"ל לומר מקרא הנאמר בתורה בשינוים. ועוד מה חידש לנו ב'ואלו לא הוציא' וגו', דפשוט הוא דאם לא הוציא הקב"ה את אבותינו וכו', עדיין היינו משועבדים לפרעה במצרים. ועוד מה הרבותא 'אפילו כולנו חכמים וכו' מצוה עלינו לספר ביציאת מצרים', היתכן וכי מפני שיודעים את התורה יהיו פטורין מן המצות.

ונראה לפרש ענין סדר הגדה בכלל ולהשיב את השואל 'מה נשתנה הלילה הזה', אשר שאלתו הוא הרי בכל יום ויום יש מצות זכירת יציאת מצרים, כמו שנאמר 'למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך', ובמה נשתנה מכל הלילות. ועל זה באה התשובה דשינוי יש בלילה זה שמלבד המצוה זכירת יציאת מצרים, נצטוינו גם על סיפורי יציאת מצרים. דהנה חילוק יש בין מצות זכירת יציאת מצרים למצות ספירת יציאת מצרים, דספירת יציאת מצרים היא כהבנת לבו, מה שאין כן מצות זכירת יציאת מצרים שמזכיר מטה שכתב בתורה הקדושה במי שיוצאין מצות זכירת יציאת מצרים באמירת פרשת ציצית. והנה כבר הערותי במקום אחר במה דאנו יוצאין מצות זכירת יציאת מצרים ממה דנאמר בפרשת ציצית 'אני ה' אלקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים'. הלא מהראוי שנהיה יוצאין מצות זכירת יציאת מצרים לשבח להקב"ה מעניין יציאת מצרים מעצמינו כהבנתנו ולא במה שאנו אומרים דברים שנאמרו מפי הגבורה 'אני ה' אלקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים'.

ואמרתי כפי מה שכתב בספר חובת הלבבות בסוף שער הבחינה וזה לשונו: ראוי לך לדעת כי כל מה שעמדת עליו מחכמת הבורא ויכולתו בעולם הזה איננו נחשב למאומה לנגד יכולתו וחכמתו, כי אין לה קץ. כי אין נראה אלא מה שהצורך אליו בעבור האדם בלבד, לא כפי הגעת יכלתו, כי אין לה קץ, וראוי שיהיה בלבך מיראתו וגודל יכולתו כפיהו, לא כפי מה שתבין ממנו בלבד. עד כאן לשונו. לכן אם נהיה מרבים לזכור שבחי יציאת מצרים כפי הבנת רוחינו לא יצאנו ידי חובתנו לפי גודל גבורת ה' בניסי יציאת מצרים אשר היו הרבה יותר מהבנתינו, לפיכך אין לצאת מצות הזכרת יציאת מצרים בדברי עצמנו כהבנת לבנו, רק בדברי הקב"ה בתורה הקדושה, כהמשל המבואר שם בחובת הלבבו, דאמר השליח אל הילד הנולד בבור אל תחטא לשבח את המלך כפי בינתך, רק אמור כמו שאני אומר עמך ואל תאמר כפי בינתך לבד. יעויין שם בטוב טעם (ועיין בספר מעון הברכות בפרק אין עומדין  גבי אלו ברכות ששוחין תחלה וסוף). בשביל זה אנו מקיימים מצות זכירת יציאת מצרים רק כפי שנאמר מפי הקב"ה, כי אין לנו הבנה לצאת ידי חובה לשבח ולזכור יציאת מצרים כפי הבנתינו. זאת מה שנוגע למצות זכירת יציאת מצרים.
אבל בליל פסח איכא מצות ספירת יציאת מצרים להרבות לספר כפי הבנת לבנו, ואף שבכל השנה אין ראוי בריבוי שבחים בלבנו וכאמור (וכמבואר בברכות לג: סיימתינהו לכולהו שבחי דמרך וכו'), עם כל זה בשעת ניסא, היינו בליל הפסח אין להתאפק מלפרוט בפה סח לספר ריבוי נסים אשר נעשה לנו, כמבואר להר"ם בספר במצות (מצוה קנ"ז) שציונו לספר ביציאת מצרים כפי צחות הלשון המספר. וכמו שכתב המהר"ל בגבורות ה' (ס' ס"ב) דמצות סיפור יציאת מצרים אינו אלא כשמבין, לכן אין מברכין על הגדה בליל פסח כיוון דעיקר הדבר הוא מחשבת הלב דצריך להבין מה שאמר, ואם לא כן לא הוי מידי, וכיוון שהעיקר הוא בלב, לא שייך ברכה אלא במצוה שעיקר שלה במעשה. עד כאן לשונו. מה שאין כן במצות זכירת יציאת מצרים דיוצאין בוודאי אף על פי שאין מבין, כמו שכתב שם לענין תלמוד תורה. ומפני שענין סיפור יציאת מצרים בליל פסח, דהיא בשעת ניסא, בריבוי שבחים מלבו, צריך להבין מה שאמר, כמו שמביא המהר"ל שם בשם רב האי גאון שאין לברך על הלל בליל פסח שאינו מצוה, כמו שאמר 'לפיכך אנו חייבים להודות להלל ולשבח'. ואשמעינן כי אנחנו חייבים מעצמינו להלל ולשבח ולפאר, שכיוון שהוא כאילו אנחנו יצאנו ממצרים, וכמו שהם קראו הלל בשביל הנס בלבד, כך יש עלינו ליתן שבח והילול להקב"ה. עד כאן לשונו. לכן גם כן כיוון דליל זה הוא כשעת ניסא ממש, יכול לספר בהכרתו בניסא בריבוי דברים.

וזה סדר של הגדה. 'עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ה' א' משם ביד חזקה ובזרוע נטויה', היינו מה שהכביד ה' את לב פרעה עד שהיה צריך להוציאו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה, נאמר במקרא 'למען תספר באזני בנך ובן בנך את אשר התעללתי במצרים', ומזה נשמע דיש מצוה ספירת יציאת מצרים מלבד מצות זכירת יציאת מצרים, ובזה נכון דמוסיף על הקרא באיזה תיבות לרמוז על מצות ספירת יציאת מצרים שאינו לפי סדר הקרא לבד רק צריך שיהא בהבנת לבו ודעתו. ואחר כך סידור 'ואילו לא הוציא הקב"ה את אבותינו ממצרים הרי אבנו ובנינו ובני בנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים'. אם כן הרי נס של יציאת מצרים לנו, ובשעת ניסא ההכרח לדבר בסיפור הנס כל אחד ואחד כהבנתו דזה אינו ריבוי שבחים לבד דאסור, כמו שכתב החובת הלבבות הנ"ל, רק סיפורי דברים מה שנראה לו כאלו הוא יצא ממצרים, 'ואפילו כולנו חכמים וכו' כולנו יודעים את התורה מצוה עלינו לספר ביציאת מצרים', הורה לנו בעל ההגדה בזה אף על פי שלומדים את התורה, ואיתא במכילתא וכן פסק בטור אורח חיים (סי' לח) הקורא בתורה פטור מן התפילין, וכתבו הטעם דעיקר מצות תפילין היא זכירת יציאת מצרים ובתורה נמי איכא זכירת יציאת מצרים, לכן אמר דשאני לילה זה דאיכא מצות סיפור יציאת מצרים, ואין יוצא במה שקורא בתורה, כיון דלימוד לא הווי רק ענין זכירת יציאת מצרים, ובליל פסח היה המצוה לספר ביציאת מצרים, 'וכל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח', היינו אף על פי שכל השנה אין ראוי להרבות בשבחי יציאת מצרים מדעתו כנ"ל, אבל בליל שימורים לדורות כל המרבה לספר הרי זה משובח. ומביא מעשה ראיה להחילוק בין מצות זכירת יציאת מצרים לספירת יציאת מצרים מ'רבי אליעזר ורבי יהושע ורבי אלעזר בן עזריה ורבי עקיבא ורבי טרפון, שהיו מספרים ביציאת מצרים כל אותו לילה עד שבאו תלמידיהם ואמרו הגיע זמן קריאת שמע וכו", ואף על פי שגם בקריאת שמע איכא זכירת יציאת מצרים אם כן לא יפסקו עוד מהמצוה, מכל מקום חילוק יש דעד עתה היו עסוקים בספירת יציאת מצרים, ועתה צריכים להתעסק במצות זכירת יציאת מצרים.

ואחר כל מביאים דרש דבן זומא ש'תאמר יציאת מצרים בלילות', ואם כן השתנות בלילה הזה דאיכא נמי מצות ספירת יציאת מצרים, 'שנאמר למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך', כפירוש רש"י דעל ידי אכילת הפסח והמצה תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך, היינו על ידי ספירת יציאת מצרים בלילה הזה באכילת מצה ומרור נתפעל שנזכיר יציאת מצרים כל הימים. ואחר כך מביאין ראיה מפורש מקרא דמצות סיפור יציאת מצרים להשיב לפי מדרגת שואל לבן חכם ורשע ותם ושאינו יודע לשאול, ולא די בהזכרה לבד. ואחר כך מפרש בעל ההגדה מאימתי המצוה לספר ביציאת מצרים. 'יכול מראש חודש', ומסיק 'תלמוד לומר בעבור זה, לא אמרתי אלא בשעה שיש מצה ומרור מונחים לפניך'. ומתחיל לספר 'מתחילה עובדי עבודה זרה היו אבותינו', 'והיא שעמדה' ודרשת הקראי בענין יציאת מצרים, וברבות המספר של המכות במצרים ובים, וחשיב כמה מעלות טובות למקום עלינו. ואחר כך אמר טעמי מצות של פסח, מצה ומרור, אף על פי שכל מצות אף אם צריכות כוונה, מכל מקום אין צריך לומר טעמי המצוה, דאדרבא לא דרשינן טעמא דקרא, שאין להשיג טעמי מצות, מכל מקום בשביל מצות סיפור יציאת מצרים, דצריך להרבות לספר, צריך לנגוע באפס קצהו, כפי הבנתו לספר טעמי מצוה, מפני ש'בכל דור ודור חייב… לראות כאילו הוא יצא ממצרים', והוא בשעת ניסא ממש, ובשעה שאירע לאיש שמחה גדולה כזו משעבוד לגאולה, מספר בכל מה שבכוחו ואין יכול להתאפק בשמחתו מלספר כהבנתו, לכן אומרין 'לפיכך אנחנו חייבים להודות להלל… ונאמר לפניו שירה חדשה הללויה', כדאיתא בפסחים (קיז.) נביאים שביניהם תקנו להם לישראל שיהיו אומרים על כל פרק ופרק ועל כל צרה וצרה שלא תבוא, וכשנגאלין אומרים אותן על גאולתן, וההלל זה על הגאולה דעכשיו, כמו שכתב הרב האי גאון הנ"ל.

מג. בהגדה 'ויוציאנו ד' אלקינו משם ביד חזקה וגו', ואלו לא הוציא הקב"ה את אבותינו ממצרים הרי אנו ובנינו ובני בנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים'. יש להבין חדא הרי אפשר דגם באם חס ושלום לא הוציא אבותינו גם כן לא היינו משועבדים לפרעה במצרים, דאפשר היה להיות נכבשים כבר תחת אומה אחרת שהיו כובשים את המצרים, וכמה אומות מאז נמחו זכרם לגמרי. [והרי כן הוא שמאותה האומה המצרית ומן דתם אין זכר למו]. ועוד במה פשוט שעדין היינו בארץ מצרים, שמא מחמת שנאה גרשנו מארצם, וכמה גירושין סבלו מימות חורבן מקדשינו ולא אחד בלבד עמד עלינו כהיום לכלותינו ולגרשינו – והקב"ה מצילנו מידם. ועוד דגם היום בעוונותינו הרבים אנחנו משועבדים בגלות. גם יש לדקדק מפני מה שינה בעל ההגדה בתיבה 'ויוציאנו ה' אלקינו משם' ולא נאמר כמו שהוא בקרא בפרשת ואתחנן 'עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ה' ממצרים' וגו'.

ונראה לפרש, 'עבדים היינו לפרעה במצרים ויוציאנו ה' אלקינו משם ביד חזקה ובזרוע נטויה', דהכביד ה' את לב פרעה, למען להוציא אותנו באותות ובמופתים וביד חזקה ובזרוע נטויה, ולמה זה, 'למען תספר באזני בנך ובן בנך' אשר הקב"ה בכבודו ובעצמו הוציאנו ביד חזקה. ועניין ריבוי מצות זכירת יציאת מצרים נודע דברי קדושים מהחינוך מצוה ט"ז למה יצוה אותנו ה' יתברך הרבה מצות לזכרון הנס של יציאת מצרים והלא בזכרון אחד יעלה הדבר במחשבותינו ולא ישכח מפי זרענו וכו'. ודע כי האדם נפעל כפי פעולותיו ולבו וכל מחשבותיו תמיד אחר המעשים שהוא עוסק בהן, לכן יש ריבוי מצות בזכירת יציאת מצרים, שהוא עמוד גדול בתורתינו, כי ברבות עסקינו בהם נתפעל להיות טובים וזוכים לחיי עד. עד כאן תורף דבריו. לכן הקשה את לב פרעה שעל ידי כן יעשה אותות ומופתים ולהוציא אותנו ביד חזקה, כדי שיהא לנו לספר ריבוי נסים של יציאת מצרים, שהקב"ה בעצמו הוציא אותנו, ולא על ידי שליח. 'ואילו לא הוציא הקב"ה את אבותינו ממצרים', היינו שלא הוציא הקב"ה בכבודו ובעצמו ביד חזקה, רק שלא הכביד הקב"ה לב פרעה ויצאנו ממצרים בישועת ה' ברצונו הטוב של פרעה, ואם כן לא היה המצוה 'למען תספר באזני בנך ובן בנך את אשר התעללתי במצרים ואת אתתי אשר שמתי בם', ולא היה עסקנו הרבה בעניין יציאת מצרים להיות נפעלים להיות טובים וזוכים, 'הרי אנו ובני בנינו משועבדים היינו לפרעה במצרים', היינו עוד חס ושלום משוקעים בטומאה של מצרים, כמו שבא באזהרה בפרשת אחרי 'כמעשה ארץ מצרים אשר ישבתם בה לא תעשו', ועל ידי הרבות הנסים שהוציאנו הקב"ה ביד החזקה כדי לזכות אותנו במצות סיפורי יציאת מצרים, אנו נפעלים שלא נשארנו חס ושלום בטומאת מצרים. וזה שסידר בעל ההגדה 'ויוציאנו ה' אלקינו', והוסיף בתיבת 'אלקינו' דזהו מרומז לחביבת ישראל ישראל, שהקב"ה רוצה בנו, כמו שפירש רש"י בפרשת בלק (במדבר כד,יג), דלא נאמר 'אלקי' בבלעם מפני שנבאש בהקב"ה ונטרד, ומפני שהקב"ה רצה בנו הוציאנו 'משם', היינו מטומאות שבהם – בשביל זה הוציאנו ביד חזקה למען שיהיה עסקנו במצות ריבוי זכירת יציאת מצרים להיות במחשבתנו מדובקים לה' יתברך שנהיה זוכים ומזכים.

מו. ענין חמץ ומצה, בזוהר הקדוש פרשת פנחס איתא החילוק בין חמץ למצה הנקודה בין הה' לח'. יש לומר על פי הגמרא מנחות (דף כ"ט) מפני מה נברא העולם הזה בה', מפני שדומה לאכסדרה, שכל הרוצה לצאת יצא. ומאן טעמא תליה כרעיה דה', דאי עייל בתשובה מעייל ליה. ולעייל בהך לא מסתייע מלתא כדריש לקיש, דאמר ריש לקיש מאי דכתיב 'אם ללצים הוא ילץ ולענוים יתן חן', בא לטהר מסייעין לו, בא לטמא פותחין לו. עד כאן. וזהו ההפרש בין חמץ למצהבנקודת ה', דהיינו השני פתחים דיש לה דלעייל להשב בדרכי ה'. כי המצה נקרא בזוהר הקדוש 'מאכל דאסויתא', דהנה המאכל יעורר החומר להמשיך אחר תאווה וחטא ויבטלו צורת הנפש, כמו שכתב החינוך (מצוה שי"ג). וכמו שנאמר 'ואכלת ושבעת' וסמיך ליה 'השמרו לכם פן יפתה לבבכם', וכמו שנאמר 'ואכלת ושבעת' וסמיך ליה 'ורם לבבך ושכחת', מבואר שהמאכל גורם חס ושלום שכחת ה' יתברך, דהיינו כל הרוצה לצאת יצא על ידי המאכל. והתיקון לזה לעבוד את ה' באותו מאכל, 'בכל דרכך דעהו', שלא יאכל לתאוות נפשו, רק כדי שיוכל לכבד את ה' בכחו. וזה עניין חמץ, שהיא באות ח' שיצא על ידי אכילתו מעבודת ה' ובא לידי שכחה, צריך לעייל באותו פתח, דהיינו באותו אכילת רשות, אבל לא אסתייע מילתא כנ"ל. לכן ציווה ה' יתברך לאכול בפסח מאכל דאסוותא, דהייינו מצה שהיא באות ה', דאסתייע ליה מילתא, דיש לה שני פתחים, דהיא אכילת מצה דמשומר באפייה לשם מצת מצוה, דמביא זכירה לעבודת ה' יתברך. (כמו שפירש רש"י בפרשת ראה 'למען תזכור', על ידי מצת מצוה תזכור 'את יום צאתך מארץ מצרים'). וכיון דאכל מאכל דאסוותא והרגיל בפסח לזכור עבודת ה' באכילתו, כמו שאנו אומרים 'מצה זו שאנו אוכלים על שום שלא הספיק בצקם להחמיץ, עד שנגלה עליהם מלך מלכי המלכים הקב"ה וגאלם', שוב יכול לאכול כל השנה חמץ, כדאיתא בזוהר הקדוש פרשת תצוה דהמצה היא כעין רפואה שהיא הכנה שיהיה יכול לאכול חמץ בכל השנה. עיין שם באריכות, ויעבוד את ה' ואל יזיק לו האכילת חמץ הרשות, אף שאין לה הנקודה פתיחה, ואין לה רק פתח אחד, יכול לעייל בקדושה באותו פתח שיוכל חס ושלום לצאת. וזה יש לומר בכוונת האר"י הקדוש הנזהר ממשהו חמץ מובטח הוא בכל השנה שלא יחטא. עד כאן, דהמצה היא רפואה להחמץ שבכל השנה, ובפסח דנידון על התבואה אוכלין מצה דקל היא לעבודת ה', מפני שיש לה שני פתחים, כדי שלא יהיה חס ושלום ניזוק בכל השנה באכילת התבואה הנידון בפסח על כל השנה, דהיא כמו רפואה דמסתפקין ממנה בזמן מועט כדי שיהיה יכול לאכול אחר כך הכל כזוהר הקדוש הנ"ל.

ובזה יש לפרש אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן, אחר אכילת פסח, דהוא המצה הנאכל עם הפסח, אין מפטירין לומר 'אפיק מן', שהמזון מפיק מעבודת ה' יתברך, דמביא לידי שכחה בשביל דחמץ אין לה רק פתח אחד ולא אסתייעא מילתא. אין מפטירין כן, כיון דאכל מצה דיש לה שני פתחים, פעל לו שלא ישכח את ה' יתברך חס ושלום גם באכילת חמץ.

ובזה יש לומר טעם הדבר דאנו מברכין 'המוציא' בה', אף דכולי עלמא 'מוציא' לשעבר וב'המוציא' פליגי, אם כן מהראוי לברך 'מוציא' לצאת לכולי עלמא, כמו שהקשה תוספות שם פרק 'כיצד מברכין' ומפני מה מברכין בה', יש לומר דמרמז בזה מה שאנו יכולין לאכול לחם חמץ בכל השנה, משום הרפואה של מצה, כמו שכתב הזוהר הקדוש הנ"ל. והחילוק היא בין חמץ למצה היא הה"א. וגם משום דבפסח נידון על התבואה, ואז זמן אכילת מצה, וזכות דמצה שיש לה ב' פתחים פועל גם כן לדין דתבואה לטובה כנ"ל, לכן מברכין על התבואה 'המוציא' בה' לסימן זכות דמצה.
ובזה יש לומר בדרך צחות אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן, היינו אחר חג הפסח אין מפטירין שצריכין לדאוג 'אפיק מן', היינו מהיכן יהיה לנו מזון. דוודאי זכות מצות מצה שאוכלין בפסח, שהיא תיקון אכילת תבואה של כל השנה כמו שכתבנו, פעל לנו שנדון התבואה בפסח שאל יחסר לנו מזון.

(דעת הישראלי, ג, לפסח)


הרב ישראל (אליה) פוקס מהעיירה לונטשיץ, בנו של הרב חנוך ישעיה פוקס, היה נקרא בפי החסידים 'ישראל הניך ישעי'ס'. הוא היה מחשובי המתפללים בית חסידי גור בלונטשיץ, וכיהן כמורה הוראה בעיירה. הוא נודע בגדולות תורה, בחריפות ובקיאות, וביראתו הקודמת לחכמתו, וניהל תכתובות שאלות ותשובות עם גדולי הרבנים בפולין.

הוא חיבר את הספר 'דעת הישראלי', על פרשיות התורה והמועדים, בראשית – שמות – ויקרא (תרצ"ג- תרצ"ו – תרצ"ט). הספר זכה להסכמות האדמו"ר ה'אמרי אמת' מגור, האדמו"ר רבי יחזקאל הלוי [הולשטוק] הי"ד מאוסטרובצה, הרב רבי צבי אריה יהודה יעקב מייזליש אב"ד לאסק, האדמו"ר רבי יצחק זעליג [מורגנשטרן] הי"ד מסוקולוב, הרב צבי יחזקאל מיכלזאהן הי"ד מווארשא, הרב חיים אשר [פינקלר] הי"ד מראדשיץ, הרב אליעזר אויערבאך הי"ד אב"ד לונטשיץ, הרב שלמה דוד כהנא והאדמו"ר רבי אלטר עזריאל מאיר איגר הי"ד מלובלין.

כתב גם בכתבי עת תורניים, ובהם כרם בית שמואל (חוברת ד, סי' ל); כרמנו (אלכסנדר-לודז, תרצ"ג); קובץ דרושים וחידושים (שנה ז, תרפ"ח, ושנה ט, תר"ץ); הכרם (קיבוץ המוסמכים להוראה מישיבת דעת משה בהשגחת האדמו"ר רבי קלונימוס קלמיש שפירא הי"ד מפיאסעצנא, ווארשא, חוברת ב, אדר-ניסן; חוברת ה, תמוז תרצ"ג)

הרב ישראל אליהו פוקס נספה במחנה השמדה.
בספר לינטשיץ נכתב שהרב הפוקס נספה בשואה עם כל משפחתו.

איך יתכן להחיש גאולתנו ולבנות בית מקדשנו, דהרי עדיין השטן מרקד ביננו בשנאת חינם ופירוד לבבות / הרב אליעזר אוירבך הי"ד

תמונת הרב אליעזר אוירבך הי"ד

ברוך המקום ברוך הוא שנתן תורה לעמו ישראל, וזכני ועזרני עד כה להוציא לאור הספר אמרי בינה חלק רביעי על שלחן ערוך אבן העזר חדושים ותשובות אשר לא היו עוד עד עתה בדפוס. והנה רבים וגם שלמים מתלמידי החכמים אשר למדו בג' חלקים הראשונים וראו בעין פקיחא את גודל יגיעתו ובקיאותו ושתו מימיו נשתוממו מהגיונו הזך ומשכלו הרב לכוון לעומקה של תורה ולאמיתה של הלכה, ודבריו הקדושים היו נוטפות מור עובר, כי הוא מאיר עיני חכמים בהלכה.

ולכן רבים שאלוני מדוע אינני מוציא לאור עולם את כתב יד קודשו שנשארו עוד מזקני מאיר עיני הגולה זצ"ל. לכן אזרתי כגבור חלצי אני נכדו אליעזר לדלות ולהשקות מתורת רבי אדוני אבי זקני זצ"ל לאחרים ולמלאות רצון אותו צדיק שיפיצו מעיינותיו על פני תבל ולחוקקם בעט ברזל ועופרת, להיות לבני ישראל למשמרת, ויחיו למאורות לדורי דורות.

וכבר נודע בשערים אשר אור תורת המאור הגדול הזה היה זורח בבמה קהלות קדושות במדינת פולין קוואהל, קויל, קאליש, ואחר כך נתעלה להיות רב ונשיא בעיר הקודש ירושלים תובב"א. וכפי הנראה החדושים האלה נכתבו עוד בימי חורפו וכמה מהם עוד בימי עלומיו. ובעיר הקודש ירושלים נתעלה מעלה מעלה בעסק התורה בנגלה ובנסתר יום ולילה, והמקובלים העוסקים בחכמת האמת היו מסתופפים בצילו, צל הקודש, והשתעשעו עמו. ובעת חולשתו אשר היה מוטל רחמנא ליצלן על ערש דווי, שלחו דילוג רב משם לבנו, הוא אאמו"ר הגאון מהר"ש זצ"ל, שיסע לירושלים, וזה היה בשנת תרל"ח ה' אייר, הנסיעה בימים האלה היה מאוד בקושי. בכל זאת נסע שמה לקיים מצות כיבוד אב.

ובאותה שנה הנ"ל כאשר אדוני אבי זקני זצ"ל נסתלק השמימה, הפצירו אנשי ירושלים עיר הקודש באאמו"ר זצ"ל שימלא מקומו של אדוני אבי זקני זצ"ל להיות שמה לרב ונשיא, אכן לא נעתר אז לבקשתם, אך הבטיח להם כאשר יזכה ויכניס בניו ובנותיו לנשואין, אז ימלא בקשתם. אכן מן השמים עכבוהו ולא עלתה בידו, ובחזרתו מארץ הקודש הביא אתו הרבה כתבי יד קודשו של אדוני אבי זקני זצ"ל, וטרח והשתדל הרבה להעתיקם. אבל מרוב טרדותו לא עלה בידו להוציאם לאור עולם. ומקום הניח לי אבא מארי זצ"ל להתגדר בו.

וכשהגיע שנת תרס"ח היה באמת רעיונו ורצונו חזק לקיים ההבטחה שהבטיח לנסוע לירושלים עיר הקודש ולהשתקע שמה. וזה היה בסוף חודש טבת והכין את עצמו להנסיעה הגדולה הזאת כאשר יגיע ימי הקיץ, אך בינתיים קרה אז שמועה לא טובה שנפל למשכב אדמו"ר הגאון הצדיק בעל שפת אמת זכותו יגן עלינו, ואז ציווה אאמו"ר זי"ע להשמש דמתא לאסוף את כל אנשי העיר בבית הכנסת,  אף שהקור היה אז חזק מאוד, ולאחר איזה שעות שהשתהה שם בתפילות ותחנונים בא לביתו ונחלש תיכף, וביום ה' שבט נסתלק מהאי עלמא ביום אחד עם השפת אמת זצ"ל. ואז הספדתי מרה שקרה לי שבר על שבר רחמנא ליצלן, כי שתי אבדות יקרות נאבדו ממני, אבידת אבא מארי וגם אבידת רבי זצ"ל. ונודע אז שבאותו השנה שאלו אנשים לעצת אדמו"ר בעל השפת אמת זצ"ל באיזה עניינים והשיב להם שיכולים לסמוך על דעת אבא מארי זצ"ל כי נאמן הוא.

וזה מכבר אשר חיפשתי באמתחת כתבי יד קודש אאמו"ר זצ"ל מצאתי הרבה חידושים כתובים על עלים נפרדים ומפוזרים אחת הנה ואחת הנה, כי מרוב הטרדות לא הספיק הזמן לאאמו"ר הגאון זצ"ל לסדרם כראוי. לזאת קמתי ואזרתי חיל לילך אל שדה התורה וללקט בשבלים ולאסוף אמרים להיות מהם אגודה אחת, ואחד באחד יוגשו, כי מבלי משום לב לזה אז לנצח יאבדו חס ושלום. גם אזכיר לטוב גיסי הרב החריף ובקי היקר כו' כש"ת מו"ה אברהם צבי פייערמאן שליט"א דומ"ץ בעיר דוואהרט, ולהבדיל בין חיים לחיים גם אחי המנוח החסיד המופלג מו"ה חיים אויערבאך ז"ל מנוחתו כבוד בעיר לאדז, גם המה עזרו והשתדלו וטרחו בהכתבי יד קודש שלא ילכו לאיבוד חס ושלום, ומגלגלין זכות על ידי זכאי.

והנה בעזרתו יתברך שמו פניתי עתה לקרבם אל המלאכה, היא מלאכת הקודש להוציאם האורה לחלקם ביעקב ולהפיצם בישראל לזכות את הרבים שיעיינו בהחידושים ולפלפל בהם. וכמו שאמרו (נדרים ל"ח ע"ב) כי פלפולא דאורייתא ניתנה רק למשה וזרעו, אך משה רבינו עליו השלום נהג בה טובה עין ונתנה לכל ישראל. עיין שם. ואמרו ז"ל כי הקב"ה חדי בפלפולא דאורייתא, מה שישראל מייגעים עצמם ומפלפלים בחידושי תורה, וכל קיום הישראלי תלוי בקיום ולימוד התורה שבכתב ושבעל פה, וכל זמן שרוח חיים של תורה שולט ומושל על אברי אומה הישראלית, אז כל רוחות אחרות לא יזיזום ממקומם. ובמה שמיגעים ומפלפלים בה, מראים בזה שיש להם אהבת התורה.

אמנם אמרו חז"ל 'ואהבת רעך כמוך' זהו כלל גדול בתורה, ונכלל אהבת הקב"ה ואהבת התורה, כי 'רעך' זה הקב"ה שנאמר 'רעך וריע אביך אל תעזוב'. וכיון שאחז"ל בזוהר הקדוש הקב"ה ואורייתא וישראל חד הוא, נמצא אף שמפלפל בתורה, מכל מקום אין ניכר אהבה התורה בזולת אהבת הקב"ה ואהבת ישראל.

אבן בעוונותינו הרבים נתרבו הכיתות ומפלגות בישראל, עד שנתפרדה החבילה חבל יעקב. על ידי זה  נתמעט לימוד וקיום התורה. ויש ללמוד זכות על ישראל על פי מה שאנחנו מבקשים ב'יהי רצון' אחר אמירת תהלים, 'ותן לכל איש ואיש די פרנסתו ולכל גויה די מחסורה, ותמהר ותחיש לגאלנו'. ויש לבאר המשך וסמיכות הבקשות האלו, דהנה ידוע שעיקר עיכוב גאולתנו הוא בשביל חטא של שנאת חינם, שדין הוא עיקר גרמא בניזקין, וזה היה הסיבה לחורבן בית מקדשינו ותפארתנו, כמו שאמרו חז"ל (יומא ט' ע"ב) דאף שהיו עוסקים בתורה ובמצות ובגמילות חסדים, מכל מקום חרב בשביל ששקולה עבירת שנאת חינם נגד ג' העבירות החמורות, ואם כן איך יתכן להחיש גאולתנו ולבנות בית מקדשנו, דהרי עדיין השטן מרקד ביננו בשנאת חינם ופירוד לבבות, ה' ירחם.

אך יש להמליץ זכות, דכל המריבות ופירוד לבבות הוא מסיבת הלחץ, זו הדחק בענייני פרנסה. הבא מתוך כובד הגלות, וכמו שאמרו חז"ל כד מישלם שערי מכדא נקיש ואתי תיגרא. והאי תיגרא דמי לבידקא דמיא כיון דרווח רווח. וכנאמר 'ואכלתם לחמכם לשובע ונתתי שלום בארץ', וזה שאומרים 'שלא יצטרכו עמך בית ישראל זה לזה וגו' ותן לכל איש די פרנסתו', וממילא יבוטל השנאה ופירוד לבבות מכל בית ישראל. ועל יד זה יחוש הקב"ה גאולתנו ובנין בית מקדשנו, ואתי שפיר. והנה מגודל ההוצאה דפסתי מועט דפסתי ובעזרת ה' יתברך הנני מוכן להוציא לאור עוד הרבה חדושים מכבוד אדוני אבי זקני ומכבוד אאמו"ר זצ"ל זי"ע.

אליעזר אויערבאך האבד"ק לונטשיץ, בן הרב הגאון הצדיק חו"פ ר' שלמה זצ"ל בעל 'אמרי שלמה', בן הגאון האדיר מופת הדור מרנא מאיר זצ"ל בעל 'אמרי בינה'

(אמרי בינה, ד, הקדמת המו"ל)


דרוש לראש השנה

בפרשת 'כי תצא' על פסוק 'כי יהיה ריב בין אנשים ונגשו אל המשפט', יש לומר דאיתא 'אל תבוא במשפט עמנו כי לא יצדק לפניך כל חי, מלפניך משפטי יצא עיניך תחזינה משרים', התחיל לומר שלא יבוא עמנו למשפט, ואחר כך אמר 'מלפניך משפטי יצא', ועוד כי ד' שופטינו 'חלילה לך מעשות כדבר הזה להמית צדיק עם רשע והיה כצדיק כרשע', ובגמרא רבי יוחנן כי מטא להאי קרא בכי 'וקרבתי אליכם למשפט' עבד שרבו מקרבו לדינו היש לו תקנה. ולהבין זאת, במדרש רבה 'ולא יכלו אליו לענות אותו כי נבהלו מפניו', אמר ריש לקיש משום אבא כהן ברדלא אוי לנו מיום הדין ומיום התוכחה. יוסף קטנו של שבטים היה, וכתיב ביה 'ולא יכלו אחיו לענות אותו כי נבהלו מפניו', אנו כשיבוא הקב"ה וידין כל אחד ואחד לפי מה שהוא. ותיבת 'לפי מה שהוא' אין לו פירוש. ונראה לי מה שאמרו בשם הגאון רבי אליהו מווילנא ז"ל על המשנה ד'ודע לפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון', דלמה נקיט קודם 'דין' ואחר כך 'חשבון', הלא דרך בני אדם להיפך.

אולם למשל אם מלך בשר ודם מתנשא ומרומם לעבד אחד ומגדלו על כל השרים, ואחר כך בא העבד הלז ומקלל ומבזה את המלך, כשלוקחים העבד למשפט, שואלין אותו דבר בעצמך איזה עונש שאת ראוי. כן אותנו הקב"ה נטל אותנו ורוממנו מכל העמים, שלקח לנו לסגולה, ואנחנו מצערים עוד השכינה, אם כן כשישאל אותנו הדין, נפסוק בעצמנו גודל העונש. וזה 'לפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון', היינו דין לעצמך. וזה שבכה 'וקרבתי אליכם למשפט', עבד שרבו מקרבו לדינו היש לו תקנה שידון בעצמו. וזה שאמר אוי לנו כו' כשיבוא קוב"ה וידין כל אחד ואחד לפי מה שהוא, היינו כאשר הוא יפסוק הדין, שנאמר 'אוכחיכה ואערכה לעיניך' על אחת כמה וכמה. אחי, אם רבי יוחנן וריש לקיש אמרי כך, מה נאמר אנחנו ומה נדבר. איך יש לנו להתעורר ולבכות ולהתחנן לפני הקב"ה שלא ימנה אותנו לדיינים, מה דין נפסוק לנו על עונותינו ותהלוכותנו מכל השנה, כי יאמר 'זכיתי לבי'.

וכן מצינו תהלים דוד המלך עליו השלום אמר 'סמר מפחדך בשרי וממשפטיך יראתי', הכוונה דאם ניקח איש אחד להעמידו לפני המלך, בטח יחרד חרדה גדולה אפילו שיודע שלא חטא כלום, עם כל זה יחרד מאוד, תסמר בשרו מיראה הטבעית מהגדול ממנו, וכל שכן באם ירגיש בנפשו שחטא נגדו בדבר מה, כי פן ישפוט אותו על זה. על אחת כמה וכמה אנו קרוצי חומר שיהיו ניגשים לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה, שאין חקר לגדולתו, אף אם היינו נקיים מכל חטא גם כן היה לנו לפחוד מפחד ד' מהדרת גאונו. ומכל שכן אם קרבים למשפט על התנהגותנו מכל השנה לתת דין וחשבון. לכן כשבא ראש חודש אלול צריכין לעורר עצמינו בבכי, כי הוא מלך מתרצה בדמעות, כאיתא בשמואל 'ויקבצו המצפתה וישאבו מים וישפכו לפני ד' ויצומן ויאמרו חטאנו לד", היינו ששאבו דמעות, וזה 'וישאבו מים' מן העיניים 'לפני ד", לכן נתעורר ולבקש לד' שלא ייתן המשפט לנו, רק שישפוט בעצמו אותנו ברחמים.

וזה עיקר אם יהא אחדות שכם אחד בלב אחד לשוב לד' שיתנהג על פי דת תורתנו הקדושה, ולא יהא חלוקי דעות להיפרד מהאמת, כי הוא קלקול גדול רחמנא ליצלן, כאיתא, 'חבור עצבים אפרים הנח לו', 'חלק לבם עתה יאשמו', הפירוש 'חבור עצבים אפרים הנח לו' אפילו על עבודה זרה הנח, באם יש אחרות המתן לו מראש השנה עד יום הכיפורים שיועיל תשובה, אבל 'חלק לבם' שהיא מחלוקת ושנאת חינם ואינם נוטים להאמת 'עתה יאשמו' חס ושלום יוכל הדין לגמור לרע מיד.
וזה כוונת הפסוק 'כי יהיה ריב בין אנשים ונגשו אל המשפט והצדיקו את הצדיק והרשיעו את הרשע', היינו אם האחדות הוא הצדיק מסייעה לכפר אף להרשעים, כיוון שהוא כגוף אחד. אבל 'אם יהיה ריב', שיהיה מחלוקת, 'ונגשו אל המשפט' היינו הקב"ה, 'והצדיקו את הצדיק והרשיעו את הרשע'. אבל אם הוא אחדות מועיל תשובות הרבים ביותר, והקב"ה ידין אותנו ויוציא לאור צדקינו. וזהו שאמר 'אל תבוא במשפט' כו', היינו שאנחנו בעצמינו נשפוט, מלפניך משפטי יצא עיניך תחזינה מישרים' היינו שאתה תשפוט ברחמים.

אליעזר אויערבאך

אבד"ק לינטשיץ.

(קובץ דרושים, א, דרוש ח)


הרב אליעזר אוירבך הי"ד אב"ד לונטשיץ, נולד בתרכ"ו (1866) לאביו, הרב שלמה אוירבך בעל 'אמרי שלמה', בן הגאון הרב מאיר אוירבך בעל 'אמרי בינה'.
יחוסו הובא בקונטרס גזע איתני עולם, בתוך ספר זקני מחנה יהודה.

בתרס"ה (1905) מונה לרבה של לנצ'יצה-לינטשיץ, שבאזור לודז'. היה מקורב לחסידות גור.

הרב אליעזר הוציא לאור את הספר 'אמרי בינה' וחיבר לו הקדמה ואת הקונטרס 'אמרי אליעזר'. סיפוריו על הרב חיים אוירבך יצאו לאור בספר חידושי מהר"א, עמו' 6-3.

דרשה ממנו על ראש השנה הובאה בקובץ דרושים (פיעטרקוב, תרפ"ג, דרוש ח) שיצא לאור בעריכת הרב צבי יחזקאל מיכלזאהן הי"ד אב"ד פלונסק ומרבני ורשה, הרב יחיאל משה סאגאלאוויץ הי"ד אב"ד מאלווא והרב מאיר הכהן [ווארשאוויאק] הי"ד אב"ד מאנקטוב.

בספר 'דובב שפתי ישנים', ג, מביא מכתב בשמו (הספר יצא בעריכת הרב חיים בלוך, ויש הטוענים שספר זה מכיל מכתבים מזיופים).

הרב אליעזר התחתן בזיווג ראשון עם מרת פרל (לבית בלום) לאחר פטירתה התחתן בזיווג שני עם מרת אסתר שיבה (לבית לנדאו).
בנוסף להיותו רבה של לינטשיץ, היה בעל בתים וקרקעות והתפרנס מחכירת קרקעות לגויים.

בתקופת מלחמת העולם השנייה היה מבוקש בשל היותו רב והוא הוברח על ידי יהודים לגטו לודז' והסתתר שם, ונאלץ להסתפר ולהתגלח כדי להסתיר את זהותו. הרב נספה מרעב ומצמא בגטו בכ"ד בטבת תש"ב (13.01.1942), והובא לקבר ישראל בבית העלמין היהודי בלודז'.

בנו, משה דוד, נספה ברעב במחנה עבודה בגרמניה בשנת 1942, וארבעת ילדיו של משה דוד: סימה, פרידה, מרים ומאיר נרצחו בחלמנה בשנת 1942. בנו של משה דוד, שלמה, שרד ועלה לארץ ישראל.

מחיית עמלק היא הכנה להיות השם הקדוש שלם ולהתגלות מלכות שמים במהרה בימינו / הרב אשר אנשיל הלוי יונגרייז הי"ד אב"ד שאיא-קאזינץ

בנוסח הרחמן שאומרים בברית מילה 'האיש הירא ורך הלבב עבודתו כשירה אם שלש אלה יעשה לה', כן הוא נוסח המוגה ומדוייק על פי מרן הקדוש זי"ע ממונקאטש. יש לומר על פי מה שכתב הוא זי"ע 'תמחה את זכר עמלק מתחת השמים', שאותיות 'תחת השמים' בגמטריה 'כשר', ועל רן אמרה אסתר במחיית עמלק המן 'וכשר הדבר בעיני המלך'. על כן  ע"כ מברכין זה את זה 'כשרין פסח' שעל פי תיקונים הוא מחית עמלק בערב פסח. זה תורף דברי קודשו. והנה ברית מילה הוא נגד עמלק, שהוא זרק מילות ישראל כלפי מעלה וכו', על כן מדויק הנוסח לומר דייקא 'עבודתו כשירה', לעורר בזה מחיית עמלק במהרה בימינו אמן, ובזה יש לומר 'שש אנכי על אמרתך כמוצא שלל רב', שדרשו חז"ל על המילה, ראשי תיבות 'כשר'. והבן.

והעניין שמחיית עמלק מרומז בתיבת 'כשר' יש לומר שפירושו הוא הזמנה, כמו שכתוב 'מוכשר לקבל' טהרה וכדומה, ומאחר שאמרו חז"ל שאין השם שלם עד שימחה זרעו של עמלק, אם כן אין ענין מחיית עמלק תכלית העצמי, אלא הכשר והכנה לתכלית האמיתי להיות השם הקדוש שלם והתגלות מלכות שמים במהרה בימינו, על כן מרומז ענין מחיית עמלק 'וכשר הדבר',  ואתי שפיר.

אמנם יש לומר עוד בהאי רמיזא 'שש אנכי על אמרתך כמוצא שלל רב' (תהלים קי"ט) שהוא קאי על פי פשטות על התורה הקדושה, וראשי תיבות 'כשר' יש לומר על פי מה דראיתי בחתם סופר ז"ל בדרשותיו בזה הלשון, 'קערת כסף' הקערה היא רומזת על הים, כמו שכתוב הרמב"ן בשם מדרש רבה, והוא פלפול התורה לעומקה, ו'כסף' מלשון כוסף וחושק. ו'שלשים ומאה משקלה', ק"ל וזריז יהיה, כדברי יודא בן תימא. 'מזרק אחד' הוא היבשה, כמבואר שם, שהם שטחיות עשיית המצוות הרמוזים ביבשה. 'שבעים שקל', עי"ן כי צריך עינ"א פקיחא והשגחה יתירה בכל דרכיו שלא יכשל בדרך אחרת חס ושלום. מכל מקום עי"ן גם כן בגמטריה 'קל', לרמז על הזריזות בעשיית המצוות גם כן. וכן 'קל' גבי קערה גמטריה עי"ן, לרמז על ההשגחה. סוף דבר הווא ליה ב' פעמים 'עין', אחת גבי תורה ואחת גבי מצות, לרמז 'כי עין בעין יראו בשוב ה' ציון'. וב' פעמים 'קל' הנ"ל, מרמז לרמז על קרא כדכתיב (קהלת י) 'והוא לא פנים קלקל', וסיפא דקרא 'ויתרון הכשר חכמה', כי ב' פעמים 'עין' וב' פעמים 'קל' בגמטריה 'כש'ר. וזה 'ויתרון הכשר חכמה'. עד כאן לשון קודשו לענינינו. הנה כוונתו הקדושה דהתורה מרמז 'קל' היא במה שכתב המדרש בפרשת נשא דכ"ד ספרי קודש ו'מ' שמתחיל תורה שבעל פה ו'מ' שמסיים בה, או הראשי תיבות של התורה של בעל פה, היינו מסדר זרעים – מ'אמתי, מועד – י'ציאת השבת, נשים – ח'מש עשרה נשים, נזיקין – א'בות נזיקין, קדשים – כ'ל הזבחים, טהרות – א'בות וכו', סך הכל בגמטריה פ', הרי ק"ד, וכ"ו דורות שנתנה תורה הרי ק"ל. עד כאן במדרש. ומעתה יש להסביר דברי קדשו, כי התורה יש לה ד' פנים והוא פרד"ס, אם כן ד' פעמים ק"ל בגמטריה 'כשר' כהנ"ל. ומעתה יובן דברי מרן הקדוש בשער יששכר הנ"ל, כי עיקר מחיית עמלק על ידי התורה, ואם כן שפיר 'תמחה את זכר עמלק מתחת השמים', הוא 'כשר' כנ"ל ד פני התורה הקדושה, ושפיר הרמז כאן 'שש אנכי על אמרתך' הוא התורה, 'כמוצא שלל רב', ראשי תיבות 'כשר' כנ"ל, ד' פעמים ק"ל. וזה יש לומר 'סרו מהר מן הדרך' (שמות לב), היינו 'סר' ב' פעמים ק"ל, 'סרו' לשון רבים של 'סר', מיעוט רבים שנים. ב' פעמים 'סר' תק"כ, הוא ד' פעמים ק"ל, כי כל העובד עבודה זרה כאילו כופר בכל התורה כולה, בכל הפנים שבה. והנה המלאכים לא רצו להסכים בתחילה לנתינת התורה לישראל, ואמרו 'תנה הודך על השמים', ואחר כך הודו 'מה אדיר שמך בכל הארץ', וביארו בספרים הקדושים כי הם לא הסכימו רק על דרך הסוד אצל על פשטי התורה מעיקרא לא פליגו. ויש לומר ג' פעים ק"ל, היינו על ג' אופני פירוש [פשט,] רמז, דרוש, זולת הסוד כנ"ל, בגמטריה ש"צ, כמניין 'שמים', ורמז יש בה כי גם אלו מעלתם לשמים ברוב גובהם, ועל כן יש לומר שאמרו המלאכים 'תנה הודך על השמים', וכוונתם הייתה באופן שהוא על [מספר] 'שמים', הוא אופן רביעי, והוא דרך סוד. ואחר כך הודו ואמרו 'מה אדיר שמך בכל הארץ'. ועיין בדברינו אות של"ד שהבאתי משמי דהגר"א ז"ל ברמז אותיות א"ת ב"ש וכו' י"ם כ"ל, כי אותיות 'כל' מרמז על הארץ, כל מה שבארץ טמאה ונטהר ב'ים'. יעויין שם נפלאות דברי פי חכם חן. והנה קילוסו של הקב"ה עולה מהארץ המזוהם העלול לחטא, זהו רבותא, וזהו שאמרו 'מה אדיר שמך בכל הארץ', זהו הרבותא 'בכל הארץ'. יעיין שם ותבין. והנה אולי יש לומר על דרך הנ"ל בדברי הגמרא  פסחים (נ:) רבא רמי כתיב (תהלים נז) 'כי גדול עד שמים חסדך', וכתיב (תהלים קח) גדול מעל שמים חסדך'. ותירץ, כאן בעושין לשמה וכאן באין עושין לשמה. ויש לומר דאם עוסק לשמה ועוסק בסוד, אשרי חלקו מי שזכה לזה, ואף אם לא זכה, אם עוסק לשמה, נחשב כאלו עסק, היינו על דרך שאומרים לשם יחוד קוב"ה וכו' כאילו כוונו כל הכוונות שכוונו בה אנשי כנסת הגדולה. וזהו כשהוא לשמה, אז 'מעל שמים', נחשב גם אופן שהוא למעלה מן המספר 'שמים' כנ"ל, והוא אופן הרביעי, ואתי שפיר.

ועל פי זה יש להמתיק מה שכתב מרן בשער יששכר שעל כן אמרה אסתר 'וכשר הדבר לפני המלך' שהוא אותיות שתחת השמים, בגמטריה 'כשר', ועל כן אמרה במחיית עמלק המן 'וכשר' כהנ"ל, יש לומר בצירוף דברי החתם סופר ז"ל הנ"ל, כי ב' פעמים בגמטריה ק"ל וד' פעמים בגמטריה 'כשר' כהנ"ל. וזהו 'עיניו', הוא לשון רבים, היינו ב' פעמים 'עין', ו'בעיניו' הוא ב' פעמים 'עיניו', ב' פעמים חשבון הנ"ל, הוא מספר 'כשר'. והוא הענין 'וכשר הדבר לפני המלך וטובה אני בעיניו', והבן. והנה כשישראל כדאים אז רואים הנסים ומפלת השונאים, ובימי מרדכי ואסתר הייתה תשובה שלימה כנודע, ושפיר זכו לראות הנסים בעין. וזהו 'וכשר הדבר', [היינו מחיית עמלק המן כנזכר] 'לפני המלך', דאותיות שהוא לפני 'מלך', 'לכי', ראשי תיבות 'לעיני כל ישראל', שמסיים בה התורה הקדושה, היינו שיזכו לעיניהם, ושפיר ההמשך 'וכשר הדבר לפני המלך'.

והנה לפי זה דהתורה הוא ק"ל כנזכר, יש לומר רמז מתוק כי 'סיני' בגמטריה ק"ל, והבן. וגם יש לומר לפי זה לפי מה שכתוב בספרי רבינו החיד"א זי"ע כי 'תלמוד' בגמטריה ת"פ, וגם עולה 'לילית' [הנקבה של ה]ס"מ, גמטריה תורה [צ"ל 'תלמוד'] זה לעומת זה. יעיין שם. כן יש לומר ק"ל הנ"ל עם הכולל שתכלול יחד רמז תורה שבכתב ושבעל פה וכ"ו דורות שאמר המדרש בגימטריה ס"מ [אולי צ"ל: סיני], זה לעומת זה.

ובדברי המדרש הנ"ל יש לומר שהתורה שבכתב ושבע"פ בגימטריה ק"ד, יש להבין מה שכתב בשולחן ערוך אורח חיים סימן תכ"ח בחלות המועדות כשיהיה ד' פסח אז יהיה קריאת התורה שמחת תורה סיום התורה, והסימן א"ת ב"ש ג"ר ד"ק.  יעיין שם. ובמאמרינו לפסח כתבנו הרבה מזה בס"ד ויעיין שם. ולפי הנ"ל יומתק למה הוא בסימן ק"ד [ולא לחנם הוא מודע שלכל יש טעמים לאין שיעור], כי ק"ד מרמז מריש חורה שבכתב עד סוף תורה שבעל פה, ובשמחת תורה סיום התורה, ושפיר מרומז בה. וכיון לאתינא להכא אימר בה עוד רמז בס"ד, כי ד' מרמז על ד' ד'אחד', וכמו שכתב בח"מ למרן ז"ל בביאור הגמרא שמא ישב זבוב על קוצו של ד' ונראה ר', וביאור שהוא ד' דאחד, וזבוב הוא עמלק הרוצה להטיל ספיקות באמונת אחדות הבורא יתברך שמו, יעויין שם. והנה ק' אמרו חז"ל הוא קדוש [יעיין שבת ק"ד] ולפי זה כיון שאמרו חז"ל כל התורה כולו שמותיו של הקב"ה, וקוב"ה ואורייתא חד, אם כן שפיר התורה מרומז בק"ד, והבן.

ובמה דדרש המדרש שהתורה שבעל פה בגמרא פ' שמתחיל מ' ומסיים מ', 'את עמו בשלום', יש לומר הענין על פי דברי המדרש דדוד המלך עליו השלום התחיל 'אשרי האיש' בא' ועבד עיקר הראש כמו א' ראש הא"ב, ושלמה המלך התחיל מ', הוא רמז על הלב. יש לומר מ' פתוחה, מרמז לב פתוחה, ומ"ם סתימה מרמז לב סתומה. והעניין וההמשך לכאן יש לומר על דרך דאיתא בילקוט פעם אחת  הלכתי בדרך ושאלתי לאדם אחד מה תשיב ליום הדין שלא למדת, והשיב שלא נתנו לו לב ובינה להבין. ושאלו מה עסקך, והשיב שהוא צייד. שאלו ומי נתן לך בינה על זה. יעיין שם. הרי דקודם לימוד צריך לומר ולחשוב עצמו שהוא ראוי ללמוד והקב"ה יאיר עיניו, ואחר שלמד ראוי לחשוב שלא הבין מאומה ולא ידע כלום, על דרך שאיתא בספרים הקדושים 'לב חכם לימינו', שהתורה מסיימת בל' ומתחלת בב', והב' לימין והל' לשמאל. והחכם מבין שלא למד כלום, ומתחיל מחדש מימין, מה שאין כן הכסיל סובר שהוא יודע כבר כל התורה ועומד בשמאל, וזהו 'לב חכם לימינו ולב כסיל לשמאל'. דהו תורף דבריו. ועל כן בסיום מ"ם סתומה, לרמז על מ' סתומה להורות שהיה לו עד כאן מ"ם סתומה ולא ידע ולא הבין כלל, וצריך להתחיל מחדש בלב פתוח.

ובאופן ב' שדרש המדרש רמז בראשי תיבות של הששה סדרים שהוא גמטריה פ', יש לומר דריש כל סדר, דהיינו אות שעליה דרש המדרש כל תורה שבעל פה והוא אות ראשון, מרמז על ענין כל הסדר. ועל כן שפיר נקטו באות א' לדרוש מיניה על כל העניין. והנה זרעים הוא 'אמונת', וכתבו התוספות בשבת ל"א משם הירושלמי שנקרא כן משום שמאמין חי עולמים וזורע, והוא בלב, ועל כן מתחיל מ', כדברי המדרש הקדוש, כי מ' מרמז על הלב. 'יציאות השבת', כי שבת ומועדים מעין עולם הבא, וי' מרמז על עולם הבא כנודע, כי בי' נברא העולם הבא. ח' מרמז על 'חסן' שהוא סדר נשים. ועיין שו"ת מהרי"א ח"ב סי קנ"ה טעמים על שמסכת יבמות מתחיל באות ח', וביאר שם שמרמז על מיתה, על דרך 'כי יהיה באיש חטא משפט מות', כיון שרוב המסכת מיידי מענייני מיתה. ועל כן מסיים באות י', הוא אות חיים, כמו שכתוב במדרש על דרך 'אשריך כלים שנכנסת בטומאה ויצאת בטהרה', זהו תורף דברי פי חכם חן ושפתי ישק. ועיין בדברינו מאמר ספה"ע אות י"ד מה שכתבנו על פי זה. ועל פי דברי קדשו יש לומר שסוף סדר נשים גמרא מסכת קדושין, גם כן מסיים באות ו' פסוק 'דשנים ורעננים יהיו'. ויש לרמז על דרך הנ"ל כיון שהתחיל

הסדר בזה מסיים כל הסדר באות חיים ואתי שפיר. אמנם לעניות דעתי גם בריש המאמר בעצמו מרומז החיים כדי להמתיק המיתה מיד, דהנה מתחיל 'חמש עשרה', והוא י"ה, עיין במהרי"א הנ"ל מה שדרש על פי זה וכעת אין תחת ידי. שיש לומר דאיש ואשה י"ה שרוי ביניהם כנודע, ואז 'וראה בנים לבניך', שלא יצטרכו ליבום וחליצה כמו שדרשו רז"ל.

ויש עוד להסביר העניין על פי דברי בעלי תוספות בפרשת בשלח כי מחיית עמלק בי"ה, ולכך אין המתים משמשים בשם י"ה, כי אין יכולים ללחום בעמלק. וכמו שכתוב 'לא המתים יהללו י"ה'. יעיין שם עוד מה שכתב. ועל פי זה במדרש רבה פרשת נשא למה כתוב 'הקהתי',לפי שמניינם היה לשם טעינת הארון, צירף הקב"ה שמו עמהם כדי שלא יכלו, ה"א בראשו וי' בסופו, הרי י"ה, לומר י"ה יצילם ממיתה, לקיים מה שנאמר 'להציל ממות נפשם', דהיינו כנזכר די"ה הוא להחיים, כי 'לא המתים יהללו י"ה' על כן הטיל י"ה עליהם שיחיו ואש"מ. ועל פי זה שפיר מובלע 'חמש עשרה', החק מרמז על המיתה, בחמש עשרה של כלות המות, ואז 'וראה בנים לבניך' וכו'.

סדך נזיקין מתחיל בא' כי הרוצה להחכים יעסוק בדיני ממונות. וראיתי באהבת יהונתן כי אות א' בגמטריה בצורה כזה א ל"ב בגימטריה, היינו י"ו י"ו, כי צורה אמצעי של האל"ף כמו שני ווי"ן ובגימטריה ל"ב, עד כאן דבריו. ועל כן מתחיל באות אד, שעל ידי זה יהי לו ל"ב פתוח לחכמה. וכן סדר טהרות על דרך 'ומלאה הארץ דעה את ה" והוא פתיחת הלב להבין התורה הקדושה נתרבה הדעת. וגם יש לומר שכיון שאמרו חז"ל שעל ידי התורה יפקון מן גלותא, והרוצה להחכים בתורה יעסוק בדיני ממונות. ואמרו חז"ל אין ישע אלא ימות המשיח, על כן יש לומר שנזיקין נקרא 'ישועות', ומתחיל באבות להורות כי צריכין אנו לזכות אבות, ועל כן זוכר חסדי אבות ומביא גואל במהרה בימינו אמן.
וקדשים בכ' הוא נכון על דרך דאיתא בספרים הקדושים כי עיקר הקרבן שיראה כאילו הקריבו אותו בעבור עונותיו, וכנודע על פסוק 'אדם כי יקריב מכם קרבן'. ואי בספרים הקדושים כי כ"ף מרמז על מסירות נפש, והבן הדברים בסיעתא דשמיא.

והנה אמרו חז"ל במסכת שבת דף ל"א בשעה שמכניסין את האדם לדין אומרים לו 'נשאת ונתת באמונה'. וראיתי בהגהות מהר"ץ חיות ז"ל שמביא דבר נפלא מהגר"א ז"ל דתוספות הקשו דכאן אמר דשואלין אם נשא ונתן באמונה, ובמקום אחר אמרינן דתחלת דינו של אדם אינו אלא על התורה. וכתב משמיה דהגר"א זי"ע דלעיל מיניה דרשינן 'והיה אמונת עתיך חוסן ישועת חכמת ודעת'. אמונת –  זרעים, עתיך – מועד, חוסן – נשים, ישועת – נזיקין, חכמת – קדשים, ודעת – טהרות. וגם נבא כאן לזה שעל זה שואלים 'נשאת ונתת באמונה', זה סדר זרעים. 'קבעת עתים לתורה', זה סדר מועד. עסקת בפריה ורביה, זה סדר נשים. ותבין פירוש רש"י שכתב היינו 'חוסן'. ציפית לישועה היינו 'ישועות'. הבנת דבר מתוך דבר פירש רש"י, היינו דיעות ודבריו נסמכים עד כאן. רצה לומר בדרשת הקרא 'והיה אמונת עתיך', וכל אלו הדברים שואלים, וזה אמת עד כאן דברי פי חכם חן ושפתים ישק. ויש לומר קצת דרש"י פירש זרעים זה 'אמונת', שעל האמונה האדם סומך להפריש מעשרותיו כראוי. עד כאן לשונו. והעניין יש לומר פשוט דאיתא בספרים דנתינת צדקה וכדו' תליה באמונה, דאל יחשוב שכיון שהוא עמל בה למה יתננו, ואם יתננו מה יהיה לו, על כן תליה זה באמונה שלימה. זה תורף דברי הספרים הקדושים. ואם כן יובן דברי רש"י ז"ל שזה תליה באמונה, ואם כן זה יש לפרש כדברי הגר"א ז"ל, 'נשאת ונתת באמונה' היינו זרעים, שכתוב שם אם נתת באמת כן והכל באמת ובאמונה.  'קבעת עתים לתורה', זה מועד, על פי מה שכתב הרמ"א בהלכות שבת דהבעלי בית הטרודים על המחיה ועל המזון ודרך ארץ כל השבוע צריך העיקר לענג השבת בלימוד תורה, וכן המועדים. וזהו 'קבעת עתים', פירוש מועדים לתורה. ותבין כדברי רש"י ז"ל. פריה ורביה, זה נשים. צפית לישועה, זה ישועות. הנה עיין בדברי תורה למרן הקדוש זי"ע שביאר דברי רש"י 'צפית לישועה', לדברי נביאים, על פי דרך התנא דבי אליהו אין ישע אלא ימות המשיח, כי אינו נופל שם ישועה אלא על זה. וזה היה קשה לרש"י ז"ל 'צפית לישועה', הא זה טובת עצמו שיצפה ויקווה לישועת עצמו, על כן פירש רש"י ז"ל 'לדברי הנביאים', היינו נבואות הניבאות בדברי הנביאים על הגאולה שלימה. עד כאן דבריו הקדושים.
ויש לומר שהכל חד עם דברי הגר"א ז"ל דלעיל פירוש רש"י 'ישועות' זה סדר נזיקין, מושיען מזהיר לפרוש מהיזק ומהתחייב ממון. עד כאן לשונו. וזה נופל שפיר בלשון הקרא שכתב 'ישועות' לשון רבים, שקאי על ישועות פרטיות של אדם. ואם כן למה כתב כאן 'ישועה' בלשון יחיד, אלא ודאי כנ"ל בדברי מרן ז"ל. ויונעם עם דברי הגר"א ז"ל שקאי על ישועות נזיקין הנ"ל, וכמו שכתבו הספרים הקדושים ד'נזיקין' מרמז על אבות הנזיקין השולטין בגלות בעוונותינו הרבים. וגם ידוע מסמיכת חכמים דג' בבות, נגד ג' פעמים ב' אלפי שנין של העולם, וכמו שכתוב מזה במקום אחר, ואין כאן מקום להאריך. ובמאמרינו למשניות כתבנו על פי זה המשך סנהדרין לבבא בתרא, כי אחר בבא בתרא המרמז על ימות המשיח כנ"ל, בסמיכות חכמים יוחזר סנהדרין במהרה בימינו, וכל דיני דיינות, ואין כאן מקום להאריך. 'פלפלת בחכמה', לא ראיתי במהר"ץ חיות הנ"ל בשם הגר"א, ומסתמא הוא קאי על סדר קדשים, כדברי הקרא הנ"ל, 'חכמת' זה סדר קדשים, והענין כי קדשים הוא במקום הקדושה אשר שם האויר מחכים, כנודע. ואמנם כאן צריך ביאור קצת, למה נקרא 'פלפלת בחכמה' על קדשים, הא אדרבה נזיקין הוא יותר מקום פלפול, כמו שכתבו חז"ל, הרוצה להחכים יעסוק בדיני ממונות. אמנם יש לומר שקאי על זמן הגלות, כשאין כאן עניין קדשים בפועל, אלא הפלפול בחכמה. וזה מורה גם כן עניין אמונה, שאף שאין קרבן, עם כל זה עוסק ולומד חכמה זו בתקוה שמהרה יבנה הבית. וזה גם כן סמיכות 'עסקת בפריה ורביה', שאין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף, ועל ידי זה 'צפית לישועה' וגם 'פלפלת בחכמה', שהכל שייך לזה כנ"ל. ושוב אמר 'הבנת דבר מתוך דבר' וביאר הגר"א ז"ל שקאי על טהרות. יש לומר ברמז ביאור העניין על פי מה שכתב באגרא דפרקא שאם אינו מבין איזה דבר, אז יתעורר בתשובה, ואז יבין העניין הקשה. והנה הגאון הקדוש שם שלמה כתב כי ב' מורה על תשובה, כי קל וחומר למעלה וק"ו למטה, ואדם המקשר באמצע. אמנם הרמב"ם כתב שבעל תשובה צריך להיות מצד ימין, על כי הוא קל וחומר המקשר באות ב' לצד ימין, שמורה על בעל תשובה, זה תורף דברי פי חכם חן.

וזה יש לומר הבנת דבר מתוך דבר, דתוך ופנימי של 'דבר' הוא ב', כי אז בוודאי הוא מבין אם היה לפני הב' כנ"ל. וזהו שכתוב ב' מרמז על התשובה, וגם מרמז על התורה שמתחלת בב'. ומהתורה יש להבין הכל, וכמו שכתבו בספרים הקדושים. וזה הבנת דבר מתוך דבר. ונזכה למלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים, במהרה בימינו אמן.

ובדברי רש"י צפית לישועה לדברי נביאים, יש לומר דהנה בספר הקדוש ספר החיים פירש שנזיקין נקרא 'ישועות' שלא רק שלא להזיק את חברו צריך אדם להיזהר, אלא בקום ועשה אף להושיעו. זה תורף דברי פי חכם חן וכל זה מונח על המושיע, אבל הנצרך לישועה אין רשאי לצפות לישועת אדם, ו'אל תבטחו… בבן אדם'. וכיון שהגר"א ז"ל מרמז שצפית לישועה בדרך רמז מרמז על סדר ישועות, ואם נפרש כפשוטו ששואלים אותו לעתיד אם צפית לישועת אדם וכי הוא מצוה לצפות לישועת אדם, ען כן אמר צפית לישועה – לדברי הנביאים.

(שפתי אשר, אות כב)

ידוע הסתירה דפעם אחת מצינו בדברי חז"ל דקשה מיתת צדיקים כשריפת בית אלקינו, ופעם אחת דגדול יותר משריפת בית אלקינו. ויש לומר על פי מה שפירשו בבעלי התוספות פרשת בשלח דקשיא בפרשת בשלח כתיב 'מחה אמחה' ובפרשת תצא כתיב 'תמחה את זכר עמלק'. ולא קשיא, הא כשפושט ידו על ישראל, 'תמחה', הא כשפושט ידו על בית המקדש, 'אמחה' אני, דכתיב 'מלחמה לה' ' בעצמו ובכבודו 'בעמלק'. וירושלים נקרא כסאו של הקב"ה, ואין כסאו שלם עד שיכרית זרעו של עמלק. יעויין שם לדרכו בקדש. על כל פנים נשמע מזה דכשפושט ידו על ישראל, אז 'תמחה'. וכשפושט ידו על בית המקדש, אז 'אמחה'. ולפי זה יש לומר כי ערך מיתת צדיקים הוא כשריפת בית אלקינו, עם כל זה יש בו צד שהוא גדול, דהנה כתיב 'אלקים באו גוים בנחלתך טמאו את היכל קדשך' ו'ערו ערו על היסוד בה', עם כל זה לא נמחו. ובסוף יומיא ינקום הקב"ה דם עבדיו השפוך, ועמך כולם צדיקים, ובפרט אותן שנהרגו בעבור שם 'ישראל' קדוש יאמר לו. עיין חתם סופר חלק יורה דעה סימן של"ג. ובעבור זה ימחה זרעו של עמלק, ואם כן זה גדול עוד משריפת בית אלקינו. והבן.

(שפתי אשר, אות שנד)


הרב אשר אנשיל הלוי יונגרייז הי"ד, אב"ד שאיא-קאזינץ (קזינצברציקה), נולד בשנת תרס"ח (1908) היה בן הזקונים של אביו, הרב החסיד ר' אברהם יחיאל הלוי יונגרייז הי"ד, רב בסענפעטר (שאיו-סאנט-פטר, משאיא-סענפעטער) (בנו של הרב משה נתן נטע הלוי, אב"ד דיארמאטה ואב"ד טיסא פירעד מחבר הספר 'מנוחת משה', בנו של הגאון הרב אשר אנשיל אב"ד טשענגער מחבר הספר 'מנוחת אשר') ושל אמו, הרבנית פערל הי"ד בת הפרנס הרב החסיד ר' זאב ברוין, ממקורביו הרב בעל 'קדושת יום טוב'.

בהיותו הרב אשר אנשיל ילד צעיר שהה עם אביו ועם האדמו"ר ה'מנחת אלעזר' ממונקאטש בעיירת המרחץ סליאטש בסלובקיה, הביע הרבי ממונקאטש לפני האב את הערכתו הרבה לילד כשאמר: 'ר' אברהם יחיאל, איר ווייסט נישט וואס איר פערמאגט'. הרבי ממונקאטש היה משתעשע עם ר' אשר אנשיל בפלפולים ובחסידות, והתייחס אליו כבן חביב.

אשתו הראשונה, הרבנית סערל בת הרב משה חיים גרינפלד, נפטרה בצעירותה, בהיותה כבת עשרים, והשאירה אחריה שלשה יתומים קטנים. במשך כשנה היה הרב שלמה אפרים פריד נאמן ביתו, ופעם אחת עקב אחר רבו בשעות הלילה המאוחרות וראה שהוא עושה גלגול שלג בחצר הבית. בהמשך נשא הרב אשר אנשיל בזיווג שני את הרבנית אסתר בת הרב חיים פריעד, אב"ד סענפעטער.

הרב אשר אנשיל הלוי היה רב מובהק ומופלא ומתמיד בתורה, ביראה ובחסידות. הוא היה תלמידו של הרב שמעון גרינפלד מחבר שו"ת מהרש"ג, תלמיד בישיבת הרב יוסף צבי דושינסקי בחוסט ומקורב לאדמו"ר בעל 'מנחת אלעזר' ממונקאטש. לאחר פטירת ה'מנחת אלעזר', סייע הרב אשר אנשיל להוצאת ההגדת האדמו"ר ממונקאטש, 'שער יששכר'.

הרב אשר אנשיל ואחיו הגדול הרב משה נתן נטע מקהילת סנפעטער, נשלחו לעבודה באושוויץ, ונזהרו שם מאכילת מאכלים אסורים. פעמים בחודש היה הרב אשר אנשיל דורש לפני האסירים באושוויץ דברי תורה והתחזקות באמונת ה', ואמר בציבור תהלים, סליחות ואבינו מלכנו, להעביר את רוע הגזירה.

יחד צעדו האחים בצעדת המוות מאושוויץ לכיוון גרמניה, וכשעמדו רגע לנוח מטורח הדרך והניחו ראשם איש על צווארי אחיו, רצחו אותם הנאצים, ביום י' אייר תש"ה, בשלהי המלחמה, ימים ספורים לפני הגעת הכוחות האמריקאיים. הי"ד.

נספתה גם הרבנית אסתר, רעייתו של הרב אשר אנשיל מזיווגו השני. נספו גם ילדיו מזיווגו הראשון: מרים, קילא, אלעזר נתן זאב, וכן הוריו של הרב אשר אנשיל, בכ"ב בסיון תש"ד. הי"ד.

הרב אשר אנשיל כתב חידושים רבים בהלכה ועל סודיות התלמוד, אך רובן אבדו בשואה. שרד רק קונטרס אחד, בענייני אגדה רמיזות ורשמיות, שיצא לאור בספר 'שפתי אשר' (בני ברק, תשל"ד). (בספר תנובות ברוך – נר ברוך, עמו' קלא, כתב כי נשארו ממנו עוד הרבה כתבי יד, והרבה הערות שרשם בגיליונות ספרי רבותיו, ובספר 'דברי חיים ושלום'). הספר 'שפתי אשר' יצא לאור על ידי אחיו, הרב שלמה הלוי יונגרייז, שהיה שבוי במחנות של הרוסים במשך כשנה וחצי, ונותר לבדו בסוף המלחמה, בה נהרגו עשרים ושמונה מקרובי משפחתו: הוריו, אחיו ואחיותיו, אשתו וילדיו.

אודות חשיבות הוצאה לאור של הספר 'שפתי אשר' כתב הרב בצלאל שטערן, אב"ד קהל יראים בווינה: בודאי יש בהדפסת הספר הנוכחי מצוה רבה כי תביא תועלת רב לכל ההוגים בו להרבות יראת שמים ואהבת ה' ותורה הקדושה, ויהיה גם לעילוי נשמתו אחי[ו] הרב הגאון המחבר זצ"ל שתהינה שפתותיו דובבות בקבר. נוסף על כל רצון מעלת כבודו נר"ו גם להקים של עולם להקהלה המפוארה בעבר בעיר מולדתו קהלת סעמפעטער שנמנתה לפני השואה הנוראה על הקהלות החרדיות המפורסמות במדינת הונגריה לרבנים הגאונים והצדיקים המפורסמים זי"ע שכיהנו בו משך שנים רבות. כן בדעתו להנציח גם זכר הבעלי הבתים של הקהלה, החרדים על דבר ד' רודפי צדק וישרי לב שפעלו הרבה למען חיזוק היהדות וביסוס מוסדות התורה והחסד בקהלתם ונספו בעוונותינו הרבים בשנות הזעם הי"ד. בודאי יש בפעולה זו משום גמילות חסדים של אמת וצדקה עם החיים דורות יבואו שידעו מצדקת אבותיהם זי"ע וילכו באורחתיהם אורח חיים למעלה למשכיל, וצדקה עם המתים להציל זכרם מתהום הנשיה. ומעלת כבודו נ"י זכות הרבים תהיה תלויה בו והנה פעולתו לפניו ושכרו אתו כפול מן השמים.  

תשובה אליו מופיע בספר 'תנובות ברוך' – 'נר ברוך', עמו' קלא. גלויה משנת תרע"ד בכתב ידו ובכתב ידי אשתו, הרבנית אסתר, מופיעה באתר בית המכירות מורשת, ומכתב ממנו משנת ת"ש מופיע באתר בית המכירות תפארת.

ראיות לכך שאדם מישראל מל את בנו, החביב לו מכל, בטוב לב ובשמחה, רק על מנת לעשות את רצון בוראו / הרב ישראל ברודא הי"ד

איתא במדרש תנחומא ריש פרשת תצוה, וזה לשונו: ילמדנו רבינו קטן לכמה נימול. כך שנו רבותינו קטן נימול לשמונה, מאי טעמא, כשם שנימול יצחק אבינו. ופלא מה שייך לכאן, וגם מאי ספיקא הלא זיל קרי בי רב הוא בפרשת תזריע 'ביום השמיני ימול' וכו'.

ונראה על פי דברי ספר הקדוש 'באר מים חיים' בפסוק 'וימל אברהם את יצחק בנו בן שמונת ימים' וכו'. ומדקדק למה לא נאמר 'ביום השמיני'. וכתב, כי באמת אברהם אבינו עליו השלום בעת הוולד לו יצחק בנו, חפץ מיד לקיים מצות ה' למולו. אך לא היה יכול, כי המצוה היא דווקא ביום השמיני. אך בכח ומחשבה מל אותו כל אותן הימים עד יום השמיני, אז עשה בפועל המצווה. על כן נאמר 'בן שמונת ימים', כי מל אותו כל השמונה ימים, מחמת מחשבתו הטובה שהוא כמעשה. יעויין שם. ועל פי זה יש לומר כי זה גם כן ספקו של מדרש לכמה נימול – האם צריך לעשות כן כמו אברהם אבינו, או כפשוטו של קרא 'ביום השמיני'. ופשט, כך שנו רבותינו קטן נימול לשמונה דייקא, היינו כל השמונה ימים, על כן לא נקט 'בשמונה'. ומאי טעמא, כשם שנימול יצחק, שנאמר 'וימל אותו בן שמונת ימים', והוא כנ"ל שמל אותו כל השמונה ימים.

ובזה אתי שפיר מה שהעמידו ז"ל דבריהם בפרשה זו, כי בפרשה זו בא הציווי מאת ה' לעשות בגדי קודש לאהרן ולבניו. ואיתא במדרש מובא בילק"א ערך 'מילה', וזה לשונו: מפני מה כהן גדול משמש בשמונה בגדים, אלא כנגד מילה שהיא לשמונה ימים, שנאמר 'בריתי היתה' וכו'. והנה אם נאמר שמצות מילה היא דווקא ביום השמיני, אם כן למה נתנו השמונה בגדים של הכהן, שהם כולם מצוה כנגד שמונה ימי מילה, שרק יום אחד בהם הוא מצוה. אבל לפי מה שדרשו במדרש שבכל יום משמונת ימי מילה צריכים לקיים מצות המילה בכח, אם כן נכנסו כל השמונה ימים תחת סוג המצוה ושייך שפיר לתת כנגדם שמונה בגדים של הכהן.

במדרש תנחומא הנזכר מסיים המאמר, זה לשונו: אמר רבי שמעון בן יוחאי, בא וראה שאין חביב לאדם יותר מבנו והוא מל אותו, וכל כך למה, אמר רב נחמן ב"ש כדי לעשות רצון בוראו, הוא רואה בנו שופך דם ממילתו, והוא מקבל באהבה. אמר רבי חנינא ולא עוד אלא שהוא מוציא הוצאות ועושה אותו היום של שמחה וכו'. ויש לדקדק אמרו 'וכל כך למה', הלא היא מצוה מתרי"ג מצות ומחויב לעשות. ושאר דברי המדרש ואריכות לשונו צריך ביאור. ויש לומר על פי דברי הכתב סופר בפרשת משפטים בפסוק 'ואל אצילי בני ישראל לא שלח ידו ויחזו אלקים ויאכלו וישתו', כי הרמב"ן פירש שאכלו סעודת מצוה על קבלת התורה. וצריך לברר למה היה לו לשלוח ידו בהם, הלא היטיבו לעשות. ומפרש על פי אמרם ז"ל שכפה עליהם ההר כגיגית, שלא רצו לקבל התורה. והנה מי שאנוס בדבר ועושה בעל כורחו, יכאב לבו ולא יערב לו לאכול ולשתות. וכן היו בני ישראל אז בקבלת התורה. אבל אצילי בני ישראל קבלו התורה בשמחה ובטוב לבם, והראו שמחתם בקבלת התורה על ידי אכילה ושתיה, [ולכן אמרו ז"ל כולי עלמא מודים בעצרת דבעינן 'לכם', להראות חדווה ושמחה בקבלת התורה]. והיינו 'ואל אצילי בני ישראל לא שלח ידו', לא היה צריך ה' לשלוח ידו לכפות עליהם ההר [להתרותם שאם לא יקבלוה שם תהיה קבורתכם], על כן 'ויחזו את האלקים ויאכלו וישתו', כי בשמחה קבלו התורה. יעויין שם.

והנה טעם המילה אמרו הראשונים כדי להחליש את התאווה. יעויין שם. אך מובן ממילא שאיש ישראל צריך לעשות מצות מילה רק מטעם גזירת הבורא, ולא מטעם הנ"ל, כי אז אינו עושה אלא לטובת עצמו. והנה אם אירע לפעמים שאדם מביא את בנו לרופא מחמת איזו חולי, והרופא צריך לעשות איזה חתיכה בגוף של בנו, הגם שאביו מבין שהוא מוכרח לטובת בנו ורפואתו, בכל זאת לא יוכל לראות בעיניו מעשה החתיכה, כי נכמרו רחמיו ומעיו. ועל כן עיניו ישית לנטות בצד אחר שלא לראות. ובזה יבואר המדרש אמר רבי שמעון בן יוחאי, בא וראה שאין חביב לאדם יותר מבנו, והוא מל אותו, וכל כך למה, כי אפשר שאדם עושה זאת בשביל להתיש ולהחליש את התאווה, וממילא הוא רק על צד ההכרח ולא מצד גזירת הבורא, על כן אמר רבי נחמן בר שמואל לא כן הוא, אלא עושה דייקא כדי לעשות רצון בוראו, שהוא ציווה על כך. והראיה 'הוא רואה' דייקא בעיניו שבנו שופך דם ממילתו, וממילא מזה ראיה ואות שהוא מקבל באהבה ולא מצד ההכרח. ומוסיף רבי חנינא עוד ראיה ואמר, ולא עוד אלא שהוא מוציא הוצאות ועושה סעודה של שמחה. ואם היה רק על צד ההכרח, לא היה עושה סעודה כנ"ל בספר כתב סופר. ועוד ראיה חזקה יותר מזה, שאם אין לו הוא הולך ולווה וממשכן עצמו לעשות שמחה, ואם כן הוי ראיה יותר חזקה על טוב לבו ועל עשותו בשמחה.

(אשי ישראל, א, עמו' נ-נא)


הרב ישראל ברודא (בראדי), נולד באונגוואר בתאריך 17.01.1866 לאביו, הרב שמואל, ולאימו פיגא לבית ליכטנשטיין.

הוא התגורר במיהלוביץ (מיהאלעוויץ – מיכאלובצ'ה, נפת קוסיק) שבצ'כוסלובקיה וכיהן שם כדיין ומורה צדק. במשך תקופה קצרה (סיון – תמוז, תרנ"ה) הוציא לאור את הירחון 'שערי ציון'. הוא חיבר את הספר 'אשי ישראל' (חלק א: מיהאלאוויץ תרפ"ט, חלק ב: על אבות 'בית תפלה', וואראנוב תרצ"ו), ובתוך ספרו שילב גם מחידושיו של בנו המנוח, ר' שמעון יהודה, ומחידושיו של הרב שמאול דוד פרידמן דומ"ץ בקהילת חוסט. בתחילת ספרו הביא את תולדות משפחתו. בהסכמות לספרו נכתב כי המחבר הוא רב גאון, חריף ובקי, צדיק, חסיד מפורסם וירא שמים, משלשלת היחס והמעלה.

בפתיחת הספר הזכיר המחבר את רעייתו מירל בת הרב אברהם שלמה גרינפלד, ואת ילדיהם:

  • אסתר, ובעלה הרב בן ציון ב"ר שלום קאליש , שהיה סופר ומגיה נפלא, וילדיהם פיגא, שרה, חיה פראנא ורבקה מנציא.
  • מלכה.
  • הרב חיים צבי ברודא, ורעייתו פעליס, ובנם שמעון יחיאל.
  • הרב יושע העשיל, ורעייתו אידל.
  • הרב מאיר יעקב ברודא, ורעייתו גיטל.
  • שאול הלל.
  • שמואל.
  • זיסל.
  • רבקה.
  • שינדל
  • חנה בילא.

בנו הרב שמעון יהודה, היה אברך מופלג, נולד בשנת תרנ"א (1891) ונפטר בצעירותו בשנת תרע"ט (1919). הוא השאיר אחריו חידושים על התורה וחידושים על סוגיות בש"ס. על מנת להנציחו סידור וערך אביו את הכתבים והוציאם לאור בספר 'דובב שפתי ישנים' (מיהלוביץ, תרפ"ט).

הרב ישראל ברודא ורעייתו נספו בשואה.

שמו הובא ברשימת הנספים בקונטרס 'בית שלום', דף טו, ושמו מופיע ברשימת יהודי מיהלוביץ שגורשו למחוז לובלין בתאריך 07.05.1942.
בדפי עד שכתבו צאצאיו, נכתב כי הוא נרצח ביריות בגטו מזריץ' (מיינדזיז'ץ פודלאסקי), בראש השנה תש"ג (09.1942). גטו זה הוקם והוקף תיל באוגוסט-ספטמבר 1942, בשכונה בעיר העתיקה של מזריץ',

על כל איש לחקור אחר מקור מחצבתו, מי היו הוריו ומוריו, אבותיו ורבותיו, לחפש אחר הנהגותיהם והליכותיהם, ולגלות את דרכם בקדש ואת פעולתם / הרב משה שמואל הרצוג הי"ד

תמונת הרב משה שמואל הרצוג הי"ד

בעזרת ד' יתברך.

הקדמה.

כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך! (דברים ד,לב) זכר ימות עולם בינו שנות דר ודר שאל אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך! (דברים לב, ז-ח). זה ספר תולדות אדם (בראשית ד,א), וכי ספר היה לו לאדם הראשון, מלמד שהראה לו הקב"ה לאדם הראשון דור דור ודורשיו דור דור וחכמיו דור דור ופרנסיו (עבודה זרה ד' ע"א, סנהדרין ל"ח ע"ב). התכלית האמיתית שרשם בדת האל ספרא דאדם קדמאה והראה ליציר כפיו כל הדורות, כמו שכתב גם המשורר הקדוש, 'ועל ספרך כלם יכתבו ימים יצרו ולא אחד בהם' (תהלים קלט,טז), היינו שלא יבצר גם אחד מהם שלא הראהו, ומה שיוצרו בימים העתידים, הוא להשריש האמונה התלויה בשלשלת הקבלה ומסורת איש מפי איש בלב כל אדם, גם לדורות שקיום העולם אין לצייר בהעדר צדיקים וחכמים, ראשים ומנהיגים, אשר מפאת קיום תורתנו הקדושה ושמירתה כבוד חכמים ינחלו. וכן פירש המהרש"א ז"ל בחידושי אגדות שלו במסכת בבא בתרא דף ע"ה ע"ב, על מאמר דגמרא עתידין צדיקים שנקראים על שמו של הקב"ה שנאמר 'כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו' (ישעיה סג,ז), וביאר שם, כי האדם אינו ראוי למדת הכבוד, שהיא מדתו של הקב"ה, שנאמר 'וכבודי לאחר לא אתן' (ישעיה מב,ח). ואמרו כל מה שברא הקבה בעולמו לא בראו אלא לכבודו (אבות סוף פרק ו'), אבל יגיע לאדם כבוד מצד תורתו, שהוא כבודו יתברך ברוך הוא, כמו שכתוב באבות (פרק ו') ואין כבוד אלא תורה, שנאמר 'כבוד חכמים ינחלו' (משלי ג,לה), דאין כבוד לאדם רק מצד תורתו, והתורה בעצמה אי אפשר להנחיל, כי לא נתנה ירושה לך (אבות פרק ב). אבל כבוד התורה ינחלו הבנים מאבותיהם החכמים, עיין שם באריכות.

זאת אשיב אל לבי ומיד לפתח התיבה בצדה אשים התנצלותי מה ראיתי על ככה ומה הגיע אלי ללקט ולסדר וליקח אוצר דכתבים ישן ונושן בידי להיות כדורשי רשומות וחוקרי קדמוניות ולכתוב קורות עדתנו חכמים וגדולים בעט ברזל ועופרת? אולם אם עטרת זקנים בני בנים, הלא גם תפארת בנים אבותם (אבות פרק ו') ואם מן ההכרח היה שיהיה אדם יציר כפיו של הקב"ה צופה ומביט עד סוף כל הדורות, קל וחומר על כל איש ואיש להיות קורא הדורות מראש, לחקור אחר מקור מחצבתו, מי היו הוריו ומוריו, אבותיו ורבותיו הקדושים אשר בארץ המה, ולחפש בחפוש אחר חפוש אחר הנהגותיהם והליכותיהם, אשר הליכות עולם להם, הלכות גדולות והלכות קצובות, להתודע ולהגלות דרכם בקדש ופעולתם, למען ידעו דור אחרון בנים יולדו יקמו ויספרו לבניהם. ועל ידי זה כבוד שמים וכבוד חכמים יתרבה להלהיב לבות ישראל ללכת בדרכיהם ולעשות כמעשיהם, מנהגיהם ותקנותיהם, כמה וכמה הלכתא גבירתא איכא למשמע מיני. ובזה גם הדורות הבאים אחריהם כבוד התורה, כבוד חכמים ינחלו. וידוע שהקב"ה מקפיד יותר על כבוד הצדיקים מעל כבודו, כדאיתא במדרש תנחומא פרשת תולדות על פסוק 'ויחרד יצחק חרדה גדולה עד מאד' וכו'. עיין שם (בראשית כז,לג). ומה בחייהם כך, במיתתן על אחת כמה וכמה. וגדולים צדיקים במיתתן יותר מבחייהן (חולין דף ו', ע"ב), ועוד שאני צורבא מרבנן דקב"ה תבע ביקריה (ברכות דף יט, ע"א). והבט נא וראה מה שכתב הגאון הצדיק מו"ה יוסף שאול מלבוב זצוק"ל שר המסכים על ספר שמות הגדולים החדש, ואומר שכזאת נקרא 'חסד של אמת', כי כמה גדולים אשר לא זכו להפיץ מעיינותיהם חוצה ולהקים שם בישראל, וגם אותם אשר שמו אותותם אותות, לפי רוב השנים תמעט ידיעתם שמותם וספרותם. והנה כי כן כל אשר יגעו ועמלו על פני תבל, כבר הכל נשכח ויכס אותם עפר הארץ. ועל כן האיש אשר מגלה עפר עיניהם, ויזכירם בזכרון טוב, הוא הוא המחיה אותם מערימת עפרם. ואם לא זכינו לראותם ולהשתעשע אתם, דבריהם הן זכרונם, שמותם וספרותם וכו', עיין שם.

זה לי עשרים שנה לטובה שבתוך עמי אנכי יושב פה בקרב עדתי קהל ישרון שטאמפי יע"א, וכבר נתעוררתי מילידי עירנו, וניני ונכדי הגדולים ז"ל יושבי על מדין פה קהלתינו, וגם מאוהבי קדמוניות וחובבי קורות באמרם אלי יום יום והיה אמונת עטך חוסן ישועות לנו ולעליזי ישנים להשביע ולהתענג בקורות ימות עולם ושנות דור דור. והנה עד כה השיבותי אחור ימיני ולא עשיתי מאומה ומאנתי הקשב לקול המפצירים בי וידרשון אותי יום יום ובקשו פני תמיד, כי עול צבור והתחייבות של יום ביומו וגם טרדות הזמן השתרגו ועלו על צווארי ואמרתי עוד חזון למועד. אך ואהה! שיד ד' נגעה בי, האלקים מצא את עון עברו וחיים שאל ממני, ולקח בני יחידי אשר אהבתי, הבחור החרוץ המו"מ בתורה ויראה כ"ה חיים ע"ה ששבק לן חיים ביום ז' מרחשון עזר"ת לפ"ק, עודנו באבו, נתן ריחו, פתאום בא שמשו, ונתבקש מישיבה של מטה לישיבה של מעלה בן טו"ב שנים, ושם אמו הצדקת שקדמתו במרומים ביום ט"ז תמוז תרע"א לפ"ק שינדל בת אסתר עליה השלום, אז אמרתי אל לבי אחרי רואי אולי הגיע הזמן להפיק רצון המשתוקקים ולהציב בזה בבת אחת נגדה נא לכל עמי יד ושם לבן ולאם הבנים עליה השלום טוב מבנים ומבנות שם עולם, והרהבה נפשי וגם חגרה עז ויצאתי לרעות בגנים ללקוט שושנים, לקוטי בתר לקוטי, לגלות רזים לפענח מצפונים, להוציא לאור תעלומים להיות דורש על המתים אשר המה חיים עדנה, ולחפש באמתחת מכתבים של עדתנו. וראיתי איך חשך משחור תארם ולקו בחסר ויתור וחלוף מוחלפת השיטה וערוב פרשיות, ורובם ככלם בלו והורקבו ולא היה רשומם נכר כלל, עד כי היו כספר חתום לפני באין מבין ואין רואה, כגן נעול מעין חתום, אין דורש ואין מבקש לו, כי זה הרבה יותר ממאה שנים היו גנוזים כטמיר ונעלם וברבות בשנים איך היו לשמה, ספו תמו מן בלהות ואין לנו שיור רק משנת תפ"ב לפ"ק והלאה. וגם המכתבים הנשארים מסוכסכים ומדולדלים וחלק גדול מהם כבר אכלו עש. והיו מונחים בקופסא כאבן דומם שאין לו הופכין, ומחמת העפוש והרקבה היו מתמעטין והולכין כפרי החג מיום ליום.

על כן אזרתי כגבור חלצי ונטיתי שכמי לעמוס עלי כל המשא הכבד הזה, עמל לא חדלתי ויגיעות בל מנעתי ללקט ולצרף ללבן ולברר כשמלה. והלכתי בכשיל ובכלפות לבית היוצר לטהר אבני זכרון המתנוצצים ולפענח נעלמים, קדושת גאוני ארץ הממונים פה בבית החיים של עדתנו, ואבני קדש כמעט לארץ תשתפכנה רוח הזמן של מאה שנים הסתער עליהם מלאה חרולים וקמשונים עד שכמעט אין זכרון עוד לראשונים. וחברתי האותיות פורחות באויר אחת ואחת בלולאות להיות אחד, ושמתי העקוב למישור והסירותי מהם כל נפתל ועקש. ובכן בדקתי בין המכתבים, בחורין וסדקין עד מקום שידי יד כהה מגעת, לתת לפני הקורא הנכבד איזה ציורים מגדולי עדתנו זכותם יגן עלינו ומקהלתנו מעט מזעיר מעת שנשתכללה ונתיסדה. אך בררתי האוכל מן הפסולת מנופה בשלש עשרה נפה, וכתבתי דברים אלו בקצור נמרץ מחמת הטרדות, בפרט הוצאות הדפוס כי רבו בעתים הקשים הללו, ד' ירחם, עד כי רבו מלמנות ועצמו מספר, ועלי היו כלנה. וגם ידעתי מך ערכי כי אין לי יד לעלות אל הר מרום הספרות, כי כננס אנכי לפני הענקים הגבורים חקרי לב אשר קטנם עבה ממתני במלאכת הספרות, על כן קורא נכבד! אל תוכן העניין ואל תכלית הדבר שים נא עיניך. דע ותבין שרק לכבוד הצדיקים גאוני ארץ הללו הממונים בבית מועד לכל חי, ומפאת אהבתי אל עדתי הישנה והמפוארה מאז ומקדם, נתתי לפניך היום לקוטים אלו לאות ולמשמרת, לדורות למזכרת, מקטר מגש מאת המחבר, שהוא לכבוד עדתו וגדוליו זכותם יגן עלינו מדבר, למען אספרה שמם לאחי ויודיעו לדור אחרון ויודו לד' כי טוב, ויראו רבים וייראו ויבטחו בד', וישימו באלקים כסלם ולא ישכחו מעללי אל. ומצותיו ינצרו לדעת צדקות ד', אשר לא יבשו קויו ולא יכלמו לנצח כל החוסים בו, וידעו כי עזרה בצרות נמצא מאד.

וקראתי בשם את קונטרסי זה 'קרות בתינו' על דרך הכתוב במגילת שיר השירים א' יב' 'קרות בתינו ארזים', כי לקוטים אלו כוללים תולדות הארזים הגבוהים אדירי התורה ז"ל שהיו פה קורות בתינו בחייהם ואף כי אחרי מותם המה מגינים על העיר אשר שוכנים בה במנוחת כבודם, וגם בתוכם רצוף אהבה 'קורות בתינו', דהיינו כל מה שאירע לאבותינו ולאבות אבותינו בשנים קדמוניות. וגם מספר ב' תיבות 'קורות בתינו' מלא ו' עולה למספר שמי ושם אבי מורי ז"ל (והוא גם שם בני עליו השלום), ולהבדיל בין חיים לחיים, ושם אמי מורתי תחיה, כי אבי מורי מו"ה חיים ז"ל ששבק לן חיים ולכל חי ביום ט"ו אלול תרנ"ז לפ"ק הורני ויורני וגדל אותי על ברכי התורה והיראה. ואמי מורתי הצדקת מרת צירל תחיה אשת חיל גם היא תמכה אותנו תמיד בימין צדקה. ד' יאריך ימיה ושנותיה בטוב ובנעימים, עוד תנוב בשיבה לראות בני בנים עוסקים בתורה אמן. ובכן 'משה שמואל בן חיים וב' צירל' עולה למספר 'קורות בתינו', ובזה יצאתי גם לדעה הקדושה אומרת שכל אדם ירמוז שמו בספרו. מנשים באוהל תברך אשתי אשר עמדי זוגתי הרבנית המשכלת מרת לאה ת"י בת לאותו צדיק הרב הגאון מו"ה אליקים ז"ל שהי' רב בקהילת היראים ראנדעג במדינת אשכנז ועלה למרום כ"ו שבט תרס"ג לפ"ק, ד' יאריך ימי מחברתי ובנותי תחיה ברב עז ושלום אמן. וטרם אשים קנצי למילין אפרוש את כפי אל ד', יהיו נא אמרי לרצון לפני אדון כל להזכר לטוב לטובים ולישרים לכל בני עדתי הי"ו, בכלל וכפרט, נדיבי עם אלקי אברהם, אשר אנכי יושב בקרבם זה עשרים שנה, כלם שווין לטובה, כי מחזיקים אותי בכבוד ומטיבים עמי. הטיבה ד' לטובים לתן להם כפעלם ויהי שלום בחילם ורב שלום בניהם עד עולם. וזכות הצדיקים ומעשה ידיהם בקדש, המובאים בספר הזה יעמוד לנו בפרט, ולכל ישראל בכלל, שימליצו טוב בעדנו, לעורר רחמים על עירנו ועל עמינו, להעלותנו מעומק בור ודות להר המור בקרוב וישמע קול מבשר ואומר משמיע ישועה משמיע שלום במהרה בימינו אמן.

דברי המאסף זעירי דמן חבריא משה שמואל בן לאאמו"ר חיים ז"ל הערצאג רב דפה והגלילות יע"א.

היום יום הששי מעלי דיומי שבתא לסדר והיה האיש אשר יבחר ד' הוא הקדוש, עזר"ת לפק"ק שטאמפי יע"א.

(הקדמת המחבר, קורות בתינו)


הרב משה שמואל הרצוג (הערצוג) הי"ד, בן הרב חיים (היינריך) וצירל (סיסיליה). נולד בשנת 1869 בטרנוי. (צ'כיה). הוא התחתן בזיווג ראשון עם מרת שינדל (שארולט) לבית לונצר, ובזיווג שני הוא התחתן עם מרת לאה (לאוני) בת הרב אליקים פיקארד אב"ד ראנדעג.

משנת תרנ"ח (1898) כיהן כרב ואב"ד שטאמפי (שטאמפען, סטופבה, שעל יד פרשבורג) וסביבתה.

ספרו, 'קורות בתינו', יצא לאור בפרשבורג בשנת תרס"ח (1907), ובו תולדות הרבנים ומנהיגי הקהילה בשטאמפי. במבוא לספר כותב המחבר:

מלפנים כזאת הודעתי ובהקדמתי אותה גליתי, כי רב תועלת ספרי הלזה לעשות רק זכר לכל גאוני וגדולי ישראל אשר הזריחו את פני עדתנו באור תורתם ובנוגה צדקתם, להודיע גבורתם וקדושתם וכבוד הדר מעשיהם, כי אם נצייר לפנינו מדרגתם אזי נקח מוסר לעשות כמתכונתם ולאחוז במעשה אבותינו אשר בידינו. על כן לקורותיהם ולנפלאותיהם עשיתי זכר ונתתי משפט הבכורה, למען יעמדו הנהגותיהם ותקנותיהם ימים רבים להחזיר עטרה על יושנה ללכת בדרכיהם. ובזכות זה יקיצו וירננו שוכני עפר ושפתותיהם ידובבו בקבר להיות לנו לפה לראות במהרה משיח צדקנו, תחיית המתים והשבת נדחי ישראל לארצנו מארבע כנפות הארץ במהרה בימינו אמן.

בהסכמה לספר זה, שכתב הרב קאפל רייך אב"ד פעסט, הוא כותב על הרב הרצוג:

'כבוד ידידי הרב הגדול המופלג בהפלגת חכמים גדולים, המאור הגדול, שבח עוז ומגדול, מחריף ובקי השלם ומושלם, כש"ת מו"ה משה שמואל הערצאג נ"י רב אב"ד דק"ק שטאמפי יע"א'.

הרב ישעיה זילברשטיין אב"ד וייצן כתב בהסכמתו כי המחבר הוא 'ידידי הרב מהאור הגדול החריף וברי וכו' כש"ת משה שמאל נ"י אב"ד שטאמפפען והגליל'. וכן כתב הרב שלמה סופר אב"ד ברגסס בהסכמתו: 'בעזרת ה' יתברך, לכבוד ידידי הרב המאור הגדול המפולג בתורה ויראה המושלם במו"מ כש"ת מו"ה משה שמואל הערצאג נ"י אבדק"ק שטאמפא והגליל יע"א'.

בט"ז בתמוז תרע"א נפטרה הרבנית שינדל, וביום ז' בחשון תרע"ב נפטר בנם חיים.

בשנת תרפ"ב נבחר הרב משה שמואל הרצוג לרב קהילת זגרב, אך נשאר בשטאמפי.

בשנת תרפ"ז פרסם הרב משה שמואל הרצוג מודעה בעיתון בה הודיעה כי ההרשמה לישיבה בשטאמפי נסגרת בכ"ט בניסן. המודעה 'פונה לבחורים, יראי ה' באמת', המעוניינים ללמוד בישיבה בו בהתמדה רבה.

בשנת תר"צ כתב הרב הרצוג מכתב בעניין הקרע בקהילת ברגסס בנוגע למינוי רב קהילה לאחר פטירת הרב שלמה סופר כהן.

ר' מאיר פישמן, למד בישיבת פרשבורג, וכיהן לאחר נישואיו כשו"ב, ש"ץ מורה בכפר הסמוך לפרשבורג. בשנת תרצ"ו, לקראת עלייתו לארץ ישראל עם רעייתו ושתי בנותיו, קיבל המלצה מאת הרב משה שמואל הרצוג, שכתב:

שיל"ת. וענתה השורה הזאת לעד להגיד לאדם ישרו כי האמת ניתן לכתוב שהתורני המופלא ומופלג בתורה ויראת ד' היא אוצרו מוכתר במעלות רמות ונשגבות, מהו' מאיר פישמאנן נ"י נין ונכד לגדולי ישראל זי"ע שבמשפחתו, שרת בקדש בעדת פעטראשאלקא-אוידארף הסמוך ונראה לעיר ואם בישראל, קהל יראים פרעססבורג תע"א, החונה תחת דגלי ומחוזי, בתור שוחט, ש"ץ, נאמן העדה ומורה בבית ספר ללמד בני יודא קשת הכתובה על ספר הישר, וגם לרבות ערך לפני בני העדה כשלחן ערוך דברי תורה מתוקים כדבש שני שנים תמימות היו, כלן שווין לטובה, וכל הימים האלה הלך במישור עם בני העדה לנחותם במעגלי צדק ולזכות רבים, וכל עבודתו באמונה היה עושה עד שרוח הבריות ורוח המקום נוחה הימנו.
ועתה שחבלים נפלו לו בנעימים לעלות לארץ הקדושה תותבב"א לרצות את אבניה לישב שם, יהיו דברי אלה לעדות נאמנה על תהלוכותיו פה בחוץ לארץ, ואני תפלתי שיזמין לו שם הקב"ה במהרה משמרת הקודש כאשר נאה ויאה לו, כדי שיוכל לפרנס את עצמו ובני ביתו נ"י בכבוד ובנחת כאות נפש רבו החפץ בהצלחתו ומברכו בברכה יברכך ד' מציון וראה בטוב ירושלים בקבוץ כל אחינו בני ישראל מארבע כנפות הארץ שיבאו לציון ברנה ושמחת עולם על ראשם.
פה ק"ק שטאמפי יע"א, ג' נצבים וילך תרצ"ה לפ"ק.
משה שמואל בן לא"א מו"ר חיים הערצאג ז"ל (עלי זכרון 30, עמו' מח-מט)

בחודש סיון תש"ב (1942) נספה הרב הרצוג על פתח דירתו, בשעה שהצוררים עמדו להוציא אותו.
הרב ישכר שלמה טיכטל הי"ד כתב על כך ביומנו:
נסתלק מאתנו… הרב הגאון משה שמואל הערצאג זצ"ל אבדק"ק שטאמפען, שהיה זקן ואיש חולה רחמנא ליצלן, ובבואם לביתו מלאכי-החבלה שקורין 'גארדיסטען' לחטוף אותו ולשלחו לארץ גזרה, נבהל מפניהם שיצאה נשמתו בשעה מועטת, ונשאר בביתו מת על מטתו מבלי מתעסקין, כי כבר שבו כל בני קהלתו והלכו בגולה, ונשאר כך ארבעה ימים, עד שאיזה מיקירי פרעשבורג שמעו על מיתתו הפתאומית ושהוא מת מצוה שאין לו קוברין, נסעו להתם ממש במסירות נפש, וגמלו חסד של אמת, כי כעת במצב כזה הוי ממש גמילות חסד של אמת, ה' ינקום את נקמתו מידי הרשעים הארורים האלה ומהרבה כיוצא בהם, מה שעשו עם אחינו בני ישראל בשנים האחרונות, אלפי אלפים אופנים כיוצא באילו, בכל מקומות ממשלתו של אותו רשע הידוע ימח שמו במהרה.

על פועלם של אנשי החברה קדישא להביא לקבורה את הרב משה שמואל הרצוג, כתב הרב שלמה זלמן אונסדורפר הי"ד, בספרו שפתי שלמה השלם:

ועת לדבר מבני חברה קדישא הגבאים וח"י אנשים, ואען ואומר אין חקר לגודל מתן שכרם כי חסד שעושים עם המתים חסד של אמת יקרא אף בשנים כתיקונם, אבל כעת אשר כולם כמעט כמת מצוה שאין לה קוברים בלי שאר וקרוב ומחוץ תשכל חרב וממש במסירות נפש בפועל הגבאים עסוקים במצוה רבה כזו. ואין עליהם שום שררות ונשיאות רק עבדות גדול יום ולילה לא ישבותו. ומי יודע מה נעשה אם לא היו יחידים אלו המשתדלים בכל כחם בגמילות חסד של אמת בהלוויית המת וקבורה כדת וכדין. בעינינו ראינו אשתקד בחודש סיון שנפטר הרב הגאון ר משה שמואל הערצאג זצ"ל אב"ד דק"ק שטאמפען הסמוך לפה בעת צרה ומהומה, ואם לא השתדלו גבאי דחברה קדישא רשיון מהממשלה לנסוע לשם ולהובילו לקבור בטרחא יתירה וסייעתא דשמיא, מי יודע אם לא היה חס ושלום מונח בבזיון זמן רב. ואחר השתדלות גדול נהגו בו כדת וכדין והובא לקבורה כראוי לו. וכמה פעמים סכנת נפשות ממש הוא, בפחדים נוראים, וכל זה לא החזירם ולא המניעם לעסוק בעבודתם הקדושה. ואף על פי כן אנו מתענין ומבקשים מחילה שאפשר שלא יצאנו ידי חובתנו כל הצורך. ועושים אחר כך סעודה ושמחה להודות לד שזכינו לכך.

רעייתו הרבנית לאה, ובנותיו אסתר (אליס) וייסלר ואני הרצוג, נספו באושוויץ בשנת 1944. בני משפחתם כתבו על שמם דפי עד.

הרב הוזכר בספר 'שאלות ותשובות הריב"ד' (פרסבורג, תרפ"ב), בשו"ת לבושי מרדכי, סי' לה, ובשו"ת לבושי מרדכי סי' ד שהודפס בהמשך לפירוש לבושי מרדכי למסכת נדרים

אף שבוודאי אין דבר גדול מלסייע תמיד לאחרים, עליך לשמור שתהיה בריא וחזק לתורה ולעבודתו יתברך / הרב בנציון יוסף הלוי אונגר הי"ד

בעזרת ה' יתברך, יום ה' לסדר וכל העם על מקומו יבא, ישועה קרובה [תש"ד] לפ"ק.

חיים ברכה ושלום ורפואה

שלמה ובריות גופא לך אהובי אחי היקר מחמד נפשי המהולל בתשבחות המוכתר בתורה ויראת שמים זי"ר חו"ש כש"ת מוהרש"ם [מורנו הרב שלום משה] שליט"א ולכל אשר לך שלום וברכה,

שורותיך הנעימים הגיענו והיה לנו שמחה מצד אחד כי זה כמה שלא ראינו מעשי ידי אצבעותיך ושמחנו בהם מאוד, בפרט משלום בני ביתך היקרים הי"ו. אבל באמת אחר שקראנו מכתבך נצטערנו בצערך, ובפרט כי לא כתבת עד הנה מאומה. ובוודאי גם כעת כאשר אנכי מכירך גלית טפח וכסית טפחיים. ובוודאי עבר עליך הרבה כנראה מהמכתב אשר כתבת אלי. ואני תפלה שמעתה תהיה בריא וחזק בכל איברך וגידך לתורה ועבודתו יתברך שמו ולגדל צאצאיך היקרים הי"ו לתורה ויראה כאוות נפשך הטהורה.

שמחתי לשמוע מידידנו היקר מו"ה זכריה ליעבערמאן נ"י משלומך בכלל בעזרת ה', רק שאמר לי שאין אתה משגיח על עצמך כלל, ואי אפשר להוודע ממך אם אתה צריך לאיזה דבר, ואתה מתעניין מאוד תמיד בשביל אחרים. ובוודאי אין לך דבר גדול מזה, אבל ידוע מאמר העולם 'בראשית ברא'. ולא כימים הראשונים הימים הללו, אם אתה יודע באחד שהוא אוהב נאמן לך, או נאמן לכ"ק אאמו"ר הגה"ח שליט"א, ובפרט תלמידו, למה לא יהיה לך לעזר בדבר הצריך לך. הלא באמת אמרו חז"ל, כל הלומד את בן חבירו תורה הרי הוא כאלו יולדו, ובמקום אחר כתיב 'ומבשרך אל תתעלם'. האמת אגיד לך שלא דבר קל הוא לשנות טבעו בדבר שלא נתרגל בו אדם, אבל החכם צריך להיות רואה את הנולד. וכמדומה לי שכל ענין מיחושך נצמח מזה כי אינך רוצה להטיל עול על הבריות, גם כבוד קדושת אאמו"ר הגה"ח שליט"א אמר לי לכתוב לך בזה, וצריך לזה חכמה ואתה חכם ומבין מדעתך מה לרחק ומה לקרב.

גיסך הנחמד ידיד נפשי נ"י עומד עלי לאמר כלה מעשיך כי צריך להוביל המכתב אל השליח אשר נחפז לדרכו, ועל כן לקצר אני צריך כעת, ואקווה כי יהיה לי עוד מראה מקום לכתוב היום על ידי ידיד נפשי מו"ה זכריה נ"י. והנני דורש שלום תורתך ושלומך הטוב ובברכת רפואה שלמה וישועה קרובה בכו"פ, כעתירת אחיך הנאמן האהבה מחבקך ומנשקך בכל לב המצפה לישועה קרובה, הק' בן ציון יוסף הלוי אונגאר.

מכתב זה צורף למכתבו של אביהם, הרב שמואל דוד הלוי אונגר הי"ד, שכתב:

בעזרת ה' יתברך, חיים ברכה חזקת הגוף לעבודת ה' יתברך וכל טוב סלה לכבוד אהובי בני היקר ונעלה מוה"ר שלום משה נירו יאיר.

מאוד שמחתי בשורותיך, כי זה כמה לא קבלנו מכתביך, אבל כתבת רק בקיצור ממיחושך ואקווה שכבר הוטב בעזרת ה' יתברך ועיקר גדול לשמור הדיעט. ותכתוב נא לנו מה אומר הרופא בפרטות העניין, והקב"ה ירפאך בקרוב רפואה שלמה. ובדבר הנאזענביין-ענטצינדונג צריך לשאול למומחא בדבר הזה, וגם אם אין המקור לתלמידי בשיניים. ותודעינו במוקדם האפשרי ממצב הדבר, ותהיה בריא וחזק בכל איברך לעבודת ה' יתברך.

היקר מוה"ר שמעון ווינקלער נר"ו תאמר תשואת חן ממני בעד משלחת הטהורה, בוודאי דבר חשוב בזמן הזה, והקב"ה ישמרהו ויצילהו בכל דרכיו. ובלי ספק הוא קובע עתים לתורה, דהיינו בכל עת הפנוי. וכן גיסו היקר לי כמו"ה יום טוב ני"ו אשר לא שמעתי ממנו זה כמה.

אקוה שבעזרת ה' יתברך אתה שומע כל טוב מזוגתך הצנועה תחיה ומיוצאי חלציך הי"ו. ואני ידעתי שבוודאי לומד אתה בעתותך הפנויים, ולא באתי רק לזרז המזורז, שלא תניח לבטל אותך, רק תעשה לך תמיד שיעורים ללמוד עם חבר וגם בעצמך ולעיין בדברי תורה בשכבך ובקומך. ובוודאי אם יש ביכלתך לעשות טובות לאחד מאחינו בני ישראל דבר גדול מאוד הוא ומצוה יקרה עד מאוד, אבל גם בזה צריך השכל ודעת שלא להתבטל על ידי זה במקומות שאינם נצרכים. ותהיה בריא וחזק בכל איברך שלא יהיה לך שום מונע ועיכוב לעבודת ה' לתורה ולתפלה. וירחם ה' על עמו בקרוב ויראנו בישועתו ברוחניות וגשמיות, בכלל ובפרט. והוא ברחמיו יתקנינו בעצה טובה מלפניו וינחנו במעגלי צדק למען שמו יתברך, ונזכה לעבוד ה' באמת ובלב שלם מתוך נחת והרחבת הדעת בהר הקודש בירושלים.

כעתירת אביך הנאמן באהבה רבה המצפה לישועת ה' במהרה, הק' שמואל דוד הלוי אונגאר

(משאת משה, ב, עמו' ו-ז).


הרב בנציון יוסף הלוי אונגר הי"ד,

נולד בז' בחשון תרע"ב בקהילת קראמפאך, לאביו הגאון הרב שמואל דוד הלוי אונגר הי"ד אב"ד נייטרא ולאימו מרת מרים לאה הי"ד, הוא היה היה תלמיד אביו בישיבת טירנוי ותלמידו של הרב עקיבא סופר, ה'דעת סופר', אב"ד פרשבורג.

בשנת תרצ"ה נשא הרב בנציון יוסף הלוי אונגר לאשה את מרת חיה פייגלא בת הרב המנוח ר' קלונימוס קלמן וועבער, אב"ד פישטיאן ונשיא לשכת בארטודוקסים בסלובקיה, על אף גילו הצעיר, נבחר הרב בנציון יוסף למלא את מקום חותנו המנוח בתפקיד אב"ד פישטיאן. בנוסף להנהגת הקהילה, ניהל שם ישיבה. הוא למד עם תלמידיו בשקידה גדולה, והיה חכם וצדיק, שנון ובקי נפלא, בעל מדות נעלות ואהוב על ידי בני עדתו ותלמידיו.

בשבת 'כי תצא' תרצ"ה לרגל נישואיו והכרתו לרבנות פישטיאן, נשא אביו דרשה בה אמר: "הגם שאין רצוני להאריך בשבחים, כלום יש אב מעיד על בנו, וחוץ מזה אקוה שבעזרת ה' יתברך תראו שברכה בו. אבל אחת אוכל לומר, שכוונתו טובה ורצויה וחפצו ומגמתו, הגם שלא חשב על זה להיות רב, בפרט בשנים כאלו, אבל עכשיו שכן היתה סבה מן השמים, ברוב חסדו, תשוקתו הוא לזכות את הרבים ולשעבד כוחותיו לעבוד עבודתו הקדושה באמונה".

במכתב שכתב הרב שלמה ישכר טייכטל הי"ד בי"ג בתשרי תש"ג הוא מזכיר איך היה הרב בנציון יוסף הלוי שותף להצלתו:

"ארשום לזכרון, ביום שלאחר יום כיפור נעשה פה בקהלה בהלה גדולה, כי בא פקודה מפרעשבורג לחטוף ולצוד נפשות ישראל ולשלוח לפולין, צידה זו היה צריך להיות עוד ביום הכיפורים, רק איזה נכבדי הקהלה פעלו אצל הממשלה שיתנו לנו מנוחה ביום הקדוש הזה, על כן תיכף אחר עבור יום הקדוש התחילו הרשעים במלאכתם. ואימה וחשכה גדולה נופלת על כל אחד מישראל, ובאים במחבואות, ביערים ובנקיקים ועל גגות, כל אחד מה שמצא, כדי להמלט מידי הרשעים.
ברם, זכור אותם לטוב, הרי הם ידידי הרב הגאון מו"ה בנציון יוסף אונגאר שליט"א אבדק"ק פישטיאן שליט"א והגביר המפורסם בצדקותו מו"ה משה צולץ שליט"א, כוכב מזהיר פה קהילת נייטרא, שנתייעצו ביניהם באמצע הלילה, להוציא אותי ואת בני ביתי ממקום דירתי למקום אחר, משפני שמצאו אותנו שמה במקום סכנה כי היא לא רחוק מהמקום שמתקבצים הנחטפים, הז'רמדרמים שומרים שמה ועלולים להכנס לדירתי,על כן שלחו אלי באמצע הלילה להעירני ולהוציאני משם אל מקום אחר. ובאמת צדקו דבריהם, כי בבוקר באו הז'נדרמים ושברו את הדלת ביתינו – כי היה סגור ומסוגר – וחיפשו את האנשים שהיו שם, ואלמלי נשארנו שמה, היינו נלקחים שבויים בידיהם וממש מעשה נסים נעשה לנו, וישלם ה' שכרם על שהשכילו בעצה, עלי ועל בני ביתי. לאחר ששברו את המסגר שעל ביתנו ולא מצאו אותנו הלכו להם, וכה נמלטתי מידם, וכתבתי לזכרון, להזכיר חסדי המקום עלינו, ולקיים 'שיחו בנפלאותיו' וה' ישקיף וירא לנו מן השמים וירחם עלינו בב"א כי כבר כשל כח הסבל, וה' יתברך יושעינו לחוג את חג הקדוש של סוכות הבא עלינו לטובה בלי שום מכשול, ולא יהיה לאויבים שליטה עלינו, אמן כן יהי רצון" (אמונה צרופה בכור השואה, א).

בשנת תש"ב נאלץ אחיו, הרב שלום משה הלוי אונגאר, מחבר הספר 'משאת משה', להסתתר לאחר ששמו נכלל ברשימת המיועדים לגירוש להשמדה. בסופו של דבר הצליח להבריח את הגבול להונגריה יחד עם אשתו וילדיהם. הרב, אשתו והילדים הופרדו והסתתרו במקומות שונים בעיר בודפסט במשך כשנה. בהמשך נאסר הרב שלום משה הלוי, אך הוא הצליח לברוח במסע רווי סכנות בחזרה לפרשבורג. הוא נמלט ליער, והתגורר שם בבונקר עד לסיום המלחמה. בהיותו בהונגריה הרבה הרב שלום משה הלוי לעסוק בסיוע לפליטים היהודים, ביחד עם כמה עסקנים ורבנים מפורסמים. אביו, ואחיו, הרב בנציון יוסף, דאגו לשלומו ולמצב בריאותו, וכתבו לו מכתבים בעניין.

הרב בנציון יוסף הלוי הצליח להציל את כתבי סבו וחלק מכתבי אביו.

הרב בנציון יוסף הי"ד גורש בחודש אלול תש"ד עם משפחתו ושארית קהילתו למחנה סערעד, ולפני שעמד להיות מגורש לאושוויץ ציוו עליו הרשעים שיתעטף בטלית ובתפילין, התעללו בו בעינויים קשים, רצחו אותו ביריות, בז' בתשרי תש"ה (1944), ויצאה נשמתו בעודו צועק 'שמע ישראל'. על המצבה שהוצבה לימים על מקום קבורתו נכתב ש'יצאה נשמתו הטהורה מתוך ענויים קשים ביום ד' תשרי תש"ה', [בספר 'פאר יעקב', ח"ג, כתב: "מה שנדפס  בספר פאר יעקב ח"א דהיא"צ של הרה"צ רבי בן ציון יוסף זצ"ל הוא ז' בתשרי הוא טעות, כי הגיע לידינו צילום המצבה, ושם כתוב היאה"צ ביום ד' תשרי", אך ב'פאר יעקב', ח"ד, עמו' צ, כתב שנרצח בז' בתשרי, ובעמו' צג שם כתב כי יום ד' בתשרי הכתוב במצבה נחקק בטעות וצריך להיות ז' בתשרי. וכן הובא בספרים נוספים]. לאחר שנרצח הוא הובא לקבר ישראל בבית העלמין בסערעד.

רעייתו נרצחה ביום הראשון של סוכות תש"ה, יחד עם ילדיהם שרה (סרח) יהודית וקלונימוס קלמן משה. הי"ד.

הרב בנציון יוסף חיבר כתבים רבים בהלכה ובאגדה, אך הם אבדו כמעט כולם בשואה.
מקצת מחידושיו יצאו לאור בספר 'נאות דשא' על הש"ס.
תשובות אליו במשנה שכיר, או"ח, סי' א, בשיח יצחק, ב, סי' קמא (עמ' קצה), ובחסד יהושע, סי' יב (עמו' רפה).

תמיד בכל צעד וצעד ובכל רגע ורגע צריך אתה לזכור בה' אלקיך, כי כל מעשיך יהיו לשם שמים ואינך צריך לעשות דבר זולת מה שכתוב בתורה / הרב יוסף דוב פישהוף הי"ד

'וכל פטר חמור תפדה בשה' כו', והיה כי ישאלך בנך מחר לאמר מה זאת ואמרת אליו בחוזק יד הוציאנו ה' ממצרים מבית עבדים. וידידי הרבני היקר מו"ה יוסף דוב נ"י פישהאף אמר על זה דבר נחמד, דהנה לכאורה צריך להבין מדוע ומאיזה טעם ציוה הקב"ה בפטר חמור לפדות בשה. ויש לתת טעם לזה, דהנה ידוע ומפורסים שאין לך בהמה כבושה בצרות כמו חמור, כי עובד עבודתו לשאת משא כבד על שכמו יום ולילה לא ישבותו, נוסף לזה שמאכלו מאכל גרוע מכל הבהמות. וכמו כן הוא להיפך בשה, שהוא מתענג יותר מכל הבהמות, כי שוכרים להם רועה נאמן שינהל אותם לאט לאט במשמני הארץ במרעה טוב, ואוכלת מטוב הארץ. וכן היו ישראל בעת שהיו במצרים במדרגת חמור, עובדים היו עבודתם בחומר ובלבנים, מלאכה כבידה וגרועה יום ולילה לא ישבותו. אך הקב"ה ברחמיו הפך גורלם לטובה בעת אשר הוציאם ממצרים, שבאו במדרגת שה, להיות לו לעם סגולה מכל העמים ולהנחילם ארץ זבת חלב ודבש. ולקח להם רעיא מהימנא, משה רבינו עליו השלום, לנהלם על דרך הטוב. ומטעם זה קידש אותם הקב"ה גם כן במצות פטר חמור, לפדות החמור בשה, כדי לרמז שבישראל נעשה גם כן כדוגמא זו שנתחלפו ממדרגת חמור למדרגת שה. וזהו כוונת הכתוב 'וכל פטר חמור תפדה בשה' כו' 'והיה כי ישאלך בנך מחר לאמר מה זאת', למה ציוה הקב"ה כן ומאיזה טעם. 'ואמרת אליו בחוזק יד הוציאנו ה' ממצרים מבית עבדים', שהיו שם במדרגת חמור, ועתה במדרגת שה, לכן נצטווה המצוה אשר יורה חליפתם ממדרגת חמור למדרגת שה.

(חזון ישעיה א, מאת הרב ישעיה יונגרייז הי"ד, דף נד)

שמעתי מידידי מו"ה יוסף דוב פישהאף נ"י, בסוף קדושים (ויקרא כ,כה) 'והבדלתם בין הבהמה הטהורה גו' והייתם לי קדושים כי קדוש אני ה' ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי', עד כאן. ואמר כי הנה כל העמים מובדלים זה מזה רק בהלשון, אבל בשאר דברים הם שווים, כי אוכלים מאכל אחד והותר להם לעשות הכל זה כזה בלי הבדל כלל. ובמה ניכר עם מעם, רק בהלשון, שזה מדבר כשדית וזה מדבר אדומית וכיוצא בזה, אבל בזולת זה הם שווים לגמרי. אבל אצל ישראל יש להבדיל בין שאר האומות באכילה, שלא הותר להם לאכול מה שהותר לשאר האומות. וזה שאמר הכתוב 'והבדלתם בין הבהמה הטהורה לטמאה' כו' 'ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי', היינו שבזה תהיה הבדלתכם מן העמים להיות לי, עד כאן לשונו. וזה תשובה לה'ציאניסטען' שאומרים שבלתי לשון העברית אינם 'נאציאנאל יוד' [לאום יהודי] ודו"ק. 

(משנה שכיר על התורה, מאת הרב ישכר שלמה טייכטל הי"ד, ירושלים תשס"ט, עמו' 308)

שמעתי מידידי מו"ה יוסף דוב פישהאף נ"י בפסוק 'והנה איש מבני ישראל בא ויקרב אל אחיו את המדינית לעיני משה ולעיני כל עדת ישראל והמה בוכים פתח אהל מועד' (במדבר כה, ו). הנה אם מרחקים את העובר עבירות ואינם מכבדים אותו ואינם מתחברין עמו, אדרבא מזלזלים אותו ומדחים אותו מחבורתם, אזי אין בזה שום סכנה להכלל על ידי עובר עבירה הנ"ל, ואדרבא בזה יצאו ידי חובת אחריותו מעליו שהוא חוטא, חוטא לו לעצמו ולא גורם היזק להכלל. אבל אם מקרבים לאיש חוטא כזה, אז יש סכנה בזה להכלל, ונעשה עלבון גדול לתורה ומעורר חס ושלום קטרוג, והוא כאב לב גדול לכל מבין עד כמה גורם שפלות התורה. וזה היה המעשה כאן, 'והנה איש מבני ישראל בא ויקרב אל אחיו את המדינית', היינו שהוא בא וחילל את השם במדינית הלז, ועוד קרבו אותו את המדינית יחד ולא רחקו אותו, וגרם עלבון גדול של תורה, ועל זה המה בוכים. ועל כן הרהיב עצמו פנחס לקנא קנאת השם לתקן עלבון הגדול שנעשה על ידי אותו הרשע. ודברי פי חכם חן.

(משנה שכיר על התורה, מאת  הרב ישכר שלמה טייכטל הי"ד, ירושלים תשס"ט, עמו' 415)

שמעתי אתמול ביום א' מטות ומסעי תרצ"ד מידידי מו"ה יוסף דוב פישהאף נ"י מפרעסבורג יצ"ו. 'פנחס בן אלעזר' כו' בקנאו את קנאתי בתוכם' כו' (במדבר כה,יא). אמר כי לא מצינו בפסוק ששיבח את פנחס עבור הפעולה גופא שהרג את זמרי, רק עבור הקנאה שקינא, כי באמת אין עושה האדם רק ההתחלה של דבר, שגוף המעשה עושה הקב"ה. כן הוא בכל דבר, גם כאן גוף המעשה ההריגה היה בעזר השם. וכמו שאיתא בש"ס (סנהדרין פב, ב) דנסי נסים נעשו לו, רק העיקר היה ההתחלה שקינא קנאת השם, ונתמלא חמה על המעשה רע של אותו האיש. וגמר המצוה נעשה על ידי הקב"ה. וזה ששיבח הקב"ה לפנחס 'בקנאו את קנאתי', ובזה גופא 'לא כליתי את בני ישראל'. עד כאן לשונו בקצרה.

(משנה שכיר על התורה, מאת  הרב ישכר שלמה טייכטל הי"ד, ירושלים תשס"ט, עמו' 418)

אמר לי ידידי מו"ה יוסף דוב פישהאף נ"י ששמע מפי ר' זלמן שפיצער ז"ל בוויען בדרשה בפסוק פרשת ראה 'השמר לך פן תנקש אחריהם לאמר' כו' 'איכה יעבדו הגוים האלה את אלהיהם ואעשה כן גם אני לא תעשה כן לה' אלקיך' (דברים יב,ל). דהנה מטבע כל עם ועם לבקש לעצמו אלהי ואמונה ומרגיש צורך בו, אבל הוא רק לשעה ידועה ביום שהולך בבתי תפילה שלו או בביתו הוא מעריך לו לעצמו תפילה שקורין 'גאטטעסדיענסט'. ואחר שעה זו אין לו עוד שייכות עם אלהיו, כי יכול לעשות מה שירצה לאכול ולשתות כאות נפשו. וזולת השעה הידוע הנ"ל אין לו שום התקשרות עוד עם אלהיו. מה שאין כן אצלנו עם ה' אלקינו, בכל רגע ורגע יש לנו לחשוב בו, כי הוא אבינו המשגיח עלינו בכל צעד וצעד, וגם כל תהלוכותינו שבתנו קומנו הלוכנו מאכלינו וכל זיז שלנו, הכל הוא כתוב בתורה, וצריך לזכור בו תמיד. וזה שאמר הכתוב 'השמר לך פן תנקש אחריהם לאמור איכה יעבדו הגוים האלה את אלהיהם ואעשה כן גם אני', שרק לשעה ידועה אדרוש אותו, ואחר כך שוב יבטל הקשר עמו. 'לא תעשה כן לה' אלקיך', כי תמיד בכל צעד וצעד ובכל רגע ורגע צריך אתה לזכור בו, כי כל מעשיך יהיו לשם שמים ואינך צריך לעשות דבר זולת מה שכתוב בתורה. עד כאן לשונו בקצרה.

(משנה שכיר על התורה, מאת  הרב ישכר שלמה טייכטל הי"ד, ירושלים תשס"ט, עמו' 489)


הרב יוסף דוב פישהוף (פישהאף), בנם של ר' שמואל וגיטל, נולד עיירה ססטין-שטראז בסביבות שנת 1869. הוא היה תלמיד חכם מופלג, מיקירי העיר פרשבורג בצ'כוסלובקיה, שהתפרנס ממלאכת השענות ועסק בצורכי ציבור באמונה, כגבאי הממונה על המקווה בעיר, המצוי בחברת תלמידי ישיבת פרשבורג ובחרת חכמי עירו.

בשנת תרפ"ד כתב ר' יוסף דוב מכתב אל הרב חיים זוננפלד בירושלים, ובו מזכיר את חתונת בנו שרגא צבי, ואת בנו הבחור המופלג בתורה, שלמה, הזקוק לזיווג הגון. צילום כתב יד של מכתב זה מופיע ב'קונטרס ותשר דבורה', עמו' ס.

שמו מופיע ברשימת נכבדי פרסבורג בפרענומעראנטען בספר 'דברי יוסף' על ההגדה של פסח (מונקאטש, תרצ"ג), ובספר 'בן יכבד אב' (ירושלים, תש"ח).

ר' יוסף דוב התחתן עם מרת אדל חוה, בת הפרנס המפורסם הרב משה גולדשטיין מקאשוי (חתנו של ר' אברהם יעקב רויזע אב"ד קאשוי, חתן ר' פנחס הכהן רפפורט-הרטשטיין שהיה בעל מקריא לפני האדמו"ר רבי חיים מצאנז). לר' יוסף דוב נולדו לפחות עשרה ילדים. רעייתו נפטרה בשנת תרצ"ו (1936).

בתקופת מלחמת העולם השנייה, כאשר יהודים נרדפו על ידי הסלובקים, הסתתר הרב יוסף דוב בבאניהאד שבהונגריה בבית חתנו, הרב שמואל צבי הרמן. הוא נלקח משם, בחג שבועות תש"ד, ונשלח למחנה הריכוז קישטרטשא, ומשם גורש למחנה ההשמדה אושוויץ, ונהרג עקה"ש בט"ז בתמוז תש"ד (1944).

נספו גם ילדיהם שרגא צבי, אברהם יעקב, שרה מרים געשטעטנער (אשת ר' יחזקאל שרגא), רחל הרמן, לאה וחנה.

בתו רחל (אשת אלכסנדר הרמן) הנ"ל, הייתה בת 38 כשנספתה באושוויץ עם ארבעת ילדיה: מאיר (בן 9), אבנר (בן 8), תרצה אדל (בת 4) ואליעזר דוד (בן שנתיים). הי"ד. בעלה, הרב שמואל צבי הרמן, שרד ולימים חיבר את הספר 'ארץ ישראל ובעיותיה באורם של חכמינו ז"ל'.

בתו בריינדל טילא לרנר, היתה אשתו של ר' יוסף יצחק לרנר מאויהעל. היא נפטרה בד' בחשון תרצ"ה (1934), ובעלה האלמן נהרג עקה"ש באושוויץ  בט"ו בסיון תש"ד (1944).

בנו מרדכי, שרד, וכתב דף עד על אביו.

בנו הרב שלמה, היה תלמידם של הגאונים רבי עקיבא סופר בפרשבורג ורבי יוסף צבי דושינסקי בגאלאנטא. הוא היה עסקן ציבורי, ממארגני בית הספר 'בית יעקב' והתלמוד תורה בפרשבורג. הוא ניצל משואה יחד עם בנו ובתו. ראה מאמר עליו 'הרב שלמה פישהוף זצ"ל' בתחילת הספר 'גנזי ישראל' (ניו יורק תשנ"ט, ב).

בתו רבקה, אשת ר' יהושע משה קליין, שרדה, והנציחה עם בעלה את אביה בספר 'רהיטי ברותים' על התורה.

שרידים מדברי תורתו של ר' יוסף דוב פישהוף הובאו בספרי ידידיו הרב שלמה ישכר טייכטל הי"ד והרב ישעיה יונגרייז הי"ד.

אנחנו מחויבים למסור נפשנו עבור כלל ישראל שלא יכרתו חס ושלום מכרם ד' צבאות / הרב צבי הירש קוויאט הי"ד

נדרשתי ללא שאלוני, נמצאתי ללא בקשוני, אמרתי הנני הנני שמעו אלי מבקשי ה', הקשיבו אלי עם ד' החרדים על עלבונה של תורה, עורו עורו לבשו עז, אל תראו מחרפת אנוש ומגדופותם אל תחתו, עת לעשות לה' בעת אשר הפרו תורתך. וידוע מאמר התנא האלקי ר' שמעון בן יוחאי (ירושלמי ברכות פ"ט), אם ראית את הבריות שנתייאשו ידיהן מן התורה מאד, עמוד והתחזק בה ואתה מקבל שכר כנגד כולם, מאי טעמא הפרו תורתך עת לעשות לד'. למה נרפה ידינו ורגלינו מלעמוד בפרץ הבת ירושלים. אהה! אהה! איך נפל ארצה קרן התורה ושודד דגל תפארת ישראל, איך נוכל לקוות על גאולת ציון וירושלים בעת המרה הזאת אשר לא גדרנו פרצת אבותינו שגרמו בעונותיהם להחריב שני בתי מקדשים. וידוע מאמרם ז"ל, כל מי שלא נבנה בית המקדש בימיו כאלו נחרב בימיו (ירושלמי יומא פ"א). איך נוכל לצפות לישועה בעת אשר אין אמת ואין חסד ואין דעת אלקים בארץ, עת רצח וגנב ונאף פרצו, ודמים בדמים נגעו. תורה תורה חגרי שק, התפלשי בעפר, איך נפלת ארצה, אין דורשך ואין מבקשך, נשבת זכרך מבחורי ישראל. למה נישן ונתייאש מלעמוד בפרץ השה הפזורה והצאן הנדחה? הוי רועי ישראל! איך נפצו הצאן, איש לדרכו פונה מבלי רועה, אין דורש ואין מבקש. מה נשיב בעת שידרוש ד' מאתנו את צאנו. למה נְלָכד בנבואת האלקי יחזקאל ל"ד לכן הרועים שמעו דבר ד' הנני אל הרועים ודרשתי את צאני מידם.

ואל נאמר מי יוכל לעמוד בפרץ בעת המרה הזאת, בעת שגברה המינות והכפירה, בעת שנתרבו רציחות ושפיכות דמים, בעת אשר בן קם באביו ובת קמה באמה ועבד באדוניו, עת אשר הצאן ירעו את הרועים. לא, לא, חוב קדוש מוטל עלינו מנהלי עדת ישראל לצאת לקרב נגד המדיחים והמשחיתים כרם ד' צבאות, עלינו חוב קדוש לחפש ולחקור בשל מי הרעה הזאת ומהיכן היא צומחת ואיה מקורה מקור טמא. בכדי שנוכל לעקור ולשרש הרעה הזאת עד תכליתה. איך לא נבוש שבזמן קצר נגדע קרן ישראל מתורה ומצות ונשחתו במדות עד שאבדנו את נס תפארתנו שמבני אברהם יצחק ויעקב אנחנו. לא כן רבותינו שבגולה, הקיצו משנתכם זקני הדור, חגרו מתניכם, עמדו מתרדמתכם, נחלץ חושים לפני בני ישראל להדריכם בדרך ישרה לסקל האבנים ולעקור הקוצים והברקנים ונכבשה מלחמת ד'. חוב קדוש מוטל על כל החרד לדבר ד' לדבר מזה בשכבו ובקומו כמצות קריאת שמע ולא להסיח דעת מזה אף רגע אחת. אנחנו מחויבים לעשות אספה רבה מכל רבני וגאוני ארץ במרכז המדינה בעיר גדולה בווארשא או ווילנא או מינסק או ביאליסטאק כאשר יסכימו על זה רוב דעות ושם נתאחד לחקור כל דבר שרש. ובאמת החוב מוטל על עם ד' גביריו וקציניו ליסד בקביעות בית ועד לחכמים, כאשר התנהגו אבותינו ורבותינו הקדושים מימי קדם, גם בעת גלותם, כידוע ליודעי קורות עם ישראל מיום היותם לעם ה'. אנחנו מחויבים למסור נפשנו עבור כלל ישראל שלא יכרתו חס ושלום מכרם ד' צבאות. נלמדה מאדון הנביאים שמסר נפשו עבור צאן מרעיתו. קראו מעשה דפילגש בגבעה אשר נתקבצו כל ישראל כאיש אחד חברים ומסרו נפשם לבער הרעה מישראל, ואף כי בעת המרה הזאת אשר רואים אנחנו בעינינו ושומעים אנחנו באזנינו מעשים אשר לא יעשו מדי יום ביום באין מוחה, אשר גם המעשה דפילגש בגבעה כאפס וכאין תחשב נגד הרעות הנעשות כיום, עם ה', חזקו ונתחזק, לא נחשה ולא נשקוט ער תצא כנגה צדקתנו, עד יראה ד' בצרותינו ויבחון לבבנו אם באמת ובתמים אנחנו אתו, אז יאמר לצרותינו די וכבוד ד' יזרח ורוח קדשו יצא ממרום להלהיב לבות עם ישראל לעבודת ד' ויקוים בנו דברי מלאכי, אז נדברו יראי ד' איש אל רעהו. כאשר נדבר איש אל רעהו באמת, נקום ונתחזק לבנות פרצות ישראל ונרים קרן התורה והמצות ולא נביט למחרפינו ולמגרפינו, אז ויקשב ד' וישמע לקול דברינו ויושיע אותנו להעמיד הדת על תלה ולרומם קרן התורה וישראל, כידוע מאמרם ז"ל בירושלמי (פאה פ"א), שכל דבר שבית דין נותנין נפשן עליו הוא מתקיים, כמה שנאמר למשה מסיני. ויקוים בנו מאמרם ז"ל תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם, שלום בפמליא של מעלה, שלום בפמליא של מטה ובזכות זה נזכה באמת לגאולת ציון וירושלים במהרה בימינו. אמן ואמן.

אלו דברי הכותב וחותם באמת מלוכ"ח העומד מוכן לקול הקריאה, עבד לעבדי ד', המשתחוה מרחוק מול הדרת קדשם ואת כבוד קדשם ותורתם הסליחה.

צבי הירש בהגאון מהרי"ץ קוויאט זצ"ל מחבר ספר 'חמדת צבי' החופ"ק פיעסק פלך גראדנא.

('קול קורא אל עם ד' ואל רבניו וחכמיו וסופריו', קול יעקב, כ"ח אב תרס"ז, 08.08.1907)


בעז"ה יום ג' ג' אלול לסרר צדק צדק תרדף פה פיעסק.

ההכרח יאלצני להכביר מילין ולרבר קשות נגד חכמי הדור אדירי התורה ולהוכיחם על פניהם, בטח אמצא חן בעיניהם יותר מאשר אם הייתי חונף אותם, כמאמר החכם: 'מוכיח אדם אחרי חן ימצא'. זה שבועות שנים אשר יצאתי ב'הקול' נגד גאוני הדור לעוררם ולהקיצם שיעמדו לקרב לעשות חיל להחזיר עטרה ליושנה ולהעמיד הדת על תלה. שם הוכחתי לדעת בראיות ברורות וטענות צודקות שחוב קדוש מוטל עליהם על פי דין תורה להשתדל בזה ולא לחשות מזה. צר לי מאד שלא נדפס פתגמי הקדום ב'הקול' היומי היוצא בכל תפוצות ישראל, הכינותי את עצמי באזנים קשובות לשמוע בקול דברם מה בפיהם מי בהם ירא ד' השומע בקול דברי. ימים עברו ואין קול ואין קשב. קול ענות חלושה אנכי שומע, רבנים מעידות קטנות יצאו ממחבואיהם, הכפירים שואגים באזני האריות להקיצן מתרדמתן והן רובצות במנוחה במעינותיהן באין שומע לקול הכפירים. יודע אנכי מאמר החכם, 'ברוב דברים לא יחדל פשע', אבל אהה? איך אוכל לחשות, מי שמע בזאת? מי ראה כאלה? שמה ושערוריה נהיתה בארץ, גברה הכפירה, רבה הרציחה, מוסדי הרת עומדים לנפול, עמודי העולם רופפום. מעי, מעי אוחילה, קירות לבי הומה לי, אוי לנו כי פנה היום, נטו צללי ערב, החשך כסה ארץ ותהי האמת נעדרת. חשבתי דרכי, אלכה לי אל הגדולים ואדברה אתם, כי המה יודעים דרך ד', כי מי יורה דעה ומי יבין שמועה. נסיתי את ידי ואביט ואין עוזר ואשתומם ואין סומך. זחלתי ואירא מחות דעי אתכם, יען כי צעיר אנכי לימים ואתם ישישים. הוחלתי לדבריכם ערד תחקרון מילין בעצה ותושיה ותשמיעו בהוד קולכם: 'הננו, הננו, עומדים אנחנו בכל עוז נפשנו ליום מוכן כאשר ישמיע הקול קורא, מוכנים אנחנו להשתדל בכל כחנו כאשר יורנו ד', גם אתם הצעירים מנהלי עדת ישראל עמדו לעזרתנו, היו מוכנים לקול הקריאה בעת שישמיע הפעמון קולו'. לו עשיתם כן, לו שמענו כן מפיכם, אז ידענו כי צדיקים אתם, קדושים אתם, כאשר יורונו חז"ל, למה הדבר דומה לפעמון זהב והקול שלו מן מרגליות, כן הצדיקים מטיבים לעצמן ולאחרים, שנאמר 'אמרו צדיק כי טוב כי פרי מעלליהם יאכלו' (מדרש אמור). אבל אהה, הפעמוני זהב אינם רוצים להשמיע הוד קולם, אין מענה בפיהם. על מה זאת, מדוע אתם מחשים ומדוע הרפיתם ידיכם בעת שהלהב גדול ומה יוצא מזה. אמנם החכם מכל אדם אמר 'חושך אמריו יודע דעת וקר רוח איש תבונה'. אבל עת לכל חפץ, לא כל העיתים שוות, עת לחשות ועת לדבר, עיניכם לנוכח יביטו, המצב הנורא השורר בתוך עם ד' העזובה והנפוצה בארבע פנות הארץ, איך מדי יום ביום נופלים מוסדי התורה חלק המעשי. חזות קשה הוגד לי, שמעתי ותרגז בטני שעומד להתפרץ בכמה קהילות גדולות חלול שבת בפרהסיא, מטעם שאין מי שישתדל לעמוד בפרץ לחלצם מן המצר להרשות להם לפתוח חנותם ביום הראשון, אשר זאת באמת נקל להשיג רישיון מהממשלה יר"ה, אם נשתדל לשם שמים, הן לא קצרה יד ד' להושיע, אם נדרוש בלב שלם.
מעולם דרכי שלא להתגרות עם תלמידי חכמים ובפרט עם רבנים ולא לבחון ולבדוק אחר מעשה בית דין. אך עתה באה העת לא אוכל לחשות ולהתאפק מלריב ריב ד'. את זה ראיתי יוצא ב'הקול' מחמשה רבנים מפורסמים יושבי על מדין בעירות גדולות, מאמר 'הזהרו במצות ציצית', לא אכחד מכם הפליאה הגדולה השמה קן בלבבי על הני גברא רברבי צנתרי דדהבא, מה עלה על רוחם לקנות שלמות בזה, הכי אין להם לנגד עינם פרצות רחבות והריסות גדולות אשר באמת אם לא נשכים ונקדים פני הרעה בעת אשר עדיין אין פרוץ מרובה על העומד לגדור ולבנות חומת הדת. אהובי וידידי לכו נא ונוכחה. אמת שגם מצות ציצית שקולה ככל התורה כמאמרם ז"ל ומלא בכל פנות חז"ל אזהרות במצות ציצית. אבל לא זו הדרך, הראיתם איש עובר בנהר ושטף מים רבים עוברים על ראשו באין מציל והוא יסלסל בשערו, השמעתם בעת שהשלהבת אחוז בכל פינות הבית והלהב עולה עד למרום, יסיח דעתו לדבר אחר. לא כן צריך להיות. אחי ורעי, הרימו עיניכם הביטו וראו בעינא פקיחא אם בעתים הללו אשר באנו באש ובמים, אש מתלקחת אחז בכלי חמדתנו מים רבים הגיע עד נפשנו, העת עתה לסלסל בשערות ולהתייפות ולהתעסק בדברים שאינם נוגעים להריסת התורה ולחופש הדת, כל זאת אם נניח הדבר שבאזהרותיכם כוונתם להלכה וכתורה יעשה, ברם אם נבוא לעומק יהושפט לפי עניות דעתי לא קלעתם אל השערה ולא כוונתם להלכה במחילת כבוד תורתכם הרמה.  ואשיב על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון:
א. כתבתם שנתברר לכם על פי דו"ח שאומן אחד עשה ציצית כפולים שמונה דקים מחוטי מטוה של טליתים אשר לא נטוו לשם ציצית ומסרם לאחרים והכשיל בזה כמה אלפים מישראל בביטול ציצית וברכה לבטלה, ובשביל זה פסלתם כל הציצית בכל אתר ואתר בלא הכשר. תמה אני, וכי בשביל שאחד אבד נאמנותו וכשרותו, יאבדו כל ישראל חזקת כשרותם וגם חזקת אומן לא מרע אומנתו, טוביא חטא וזיגוד מנגד, איש אחר יחטא ועל כל העדה תקצפו? וביותר מדוע חסתם על הנבל הזה החוטא ומחטיא את הרבים, וכסיתם את שמו לבלי לגלות קלונו ברבים, אשר באמת על פי  דין תורה מחויבים אתם לפרסם שמו הטמא ולבער הרע מקרב ישראל. ואתם לא כן עשיתם, על הפושע הזה חסתם, וקיימתם דין כיסוי, ולא חסתם על כבודם של ישראל ועל ממונם לחשוד אותם שלא כדין;
ב. כתבתם שהעידו לפניכם אומנים עד הציצית כפולים שמונה דקים, שאי אפשר כלל לעשותם אם לא מחוטי מטווה לטליתים. שרי התורה, וכי בשביל עדות כזו נוכל לפסול, הכי כל האומנים שווים במלאכתם. ומלבד זאת, הכי לא יוכלו לחשוב בעת הטוויה לשם מצות ציצית? אתמהה! גם אין לפסול כל הציצית שבעולם בשביל הציצית של הפושע, הלא כלל גדול בתורה 'אחרי רבים להטות', ועיין יורה דעה סימן ק"ד ובאורח חיים סי' ל"ב סעיף נ' ובמגן אברהם סעיף קטן פ"ו כללי הדינים הנוגעים לזה;
ג. כתבתם שנכשלים על ידי זה באיסור הוצאה בשבת, כי כל היוצא בשבת בטלית שאינה מצויצת בהלכתה חייב חטאת. במחילת כבוד תורתכם הרמה דבר זה מביא לידי גיחוך, כל הרואה ישתומם על המראה הזאת שחבל רבנים גדולים נפלו ברברבתא בדבר שגם בר בי רב דחד יומא לא היה טועה. ולפי דבריכם אם היה זאת בזמן הבית מביא חטאת על פי הוראה שלכם, ובאמת הייתם נכשלים באיסור חולין בעזרה, באשר אראה לכם מפורש ושום שכל, דעיקר הסברא מה שחייב חטאת היוצא בטלית שאינה מצויצת כהלכתה כתבו התוספות והראשונים מפני שאותן החוטין חשובין הן אצלו, שדעתו עליהן עד שישלימו ויעשה ציצית, דאם לא כן קשה לבטל החוטין לגבי הבגד. וכן מבואר באו"ח סימן ש"א סעיף ל"ח, וזה לשונו: מפני שאותם החוטין חשובין הן אצלו ודעתו עליהן עד שישלים ויעשהו ציצית. וסברא זו לא שייך רק בציצית כשרין, אלא שפסל ציצה האחת או חוטין אחדות והשאר כשרות, ולפיכך אינן בטלין החוטין הכשרין לגבי הבגד מטעם חשיבותן, והוי משא. אבל באזהרה דירכו דהחשש שלכם שמא כל החוטין פסולין מטעם שלא נטוו לשמן ואין להן שום חשיבות, וממילא הן בטלין לגבי הבגד, ואיך נוכל לחייבו חטאת בנידון זה. וכן כתב הט"ז באורח חיים סימן י"ג ס"ק א', דאם כל החוטין פסולין לא שייך הדין דחיוב חטאת וזיל קרי בי רב הוא.
אהובי וידידי רועי עדה ישורון סלחו לי על אשר אני פוגע בכבודכם, כי לבי יכאב לי ועלי לבי דווי, איך קדרו שמים וחשכו הכוכבים, כסו חרולים על פנינו, על מה אבדה הארץ, מי נתן למשיסה יעקב וישראל לבוזזים, דאגה בלב איש ישיחנה, אדברה וירווח לי: אנחנו אשמים בזה, על מה אנחנו יושבים בחבוק ידים, המכשלה הזאת תחת ידינו, אנחנו נתן דין וחשבון, ד' במשפט יבוא עמנו, יום נקם לד' ושנת שלומים. אנחנו מחויבים להתאזר על ידי ועד של חכמים איך לגדור כרם צבאות, איך להרים קרן ישראל, איך לחזק מוסדות התורה חלק המעשה, וכל זה מזקנים נתבונן הגאונים הצדיקים והקדושים. אתם עמודי ישראל עליכם ראשי עם קדוש מוטל להיות מהעומדים בראש בהענין הקדוש הזה, אליכם הקול קורא פנו דרך ד' ישרו מסלה לאלקינו הרימו מכשול מדרך עמי, חזקו ידים רפות וברכים כושלות אמצו, קומו זקני ישראל החרדים לדבר ד' עושו ובאו האספו כי עליכם הדבר מוטל, עוצו עצה ודברו דבר כי עמנו אל. וזאת העצה היעוצה על כל הארץ, העבירו קול במחנה לכל רבני הגולה להקבץ ליום מוגבל וכל אשר לא יבוא יבדל מקהל הגולה. התעוררו לקראת ד' לעשות אגודה אחת בלב שלם ובקשר אמיץ וצאו בקול קורא בגזרת עירין פתגמא ובמאמר קדישין להתכנש בכנשתא רבה, וכדנה תאמרון להון: להוא ידוע לכון חכימי דישראל די רוח אלהין קדישין ביה להכנא לזמנא דנא, ואז נעשה ונשמע כולנו באמץ דוח ובלב כביר לעזור לכם בכל מאמצי נפשנו עד יערה עלינו רוח ממרום והעם ההולכים בחשך יראו אור גדול, אז יבקע כשחר אורינו והלך לפנינו צדקנו וכבוד ד' יאספנו. ומוכנים אנחנו לקול תרועתכם להמקום המקודש להיות ועד של חכמים, ובזכות זה נזכה לשמוע בקול שופר של משיח לקבץ פזורי ישראל, ואז יתרומם קרן התורה וישראל במהרה בימינו אמן ואמן.

הכותב וחותם באמת ומצפה לישועת ד' צבי הירש בהגאון מהרי"ץ ז"ל קוויאט, מחבר ספר 'חמדת צבי' החונה פה קהילת פיעסק פלך גראדנא.

('טובה תוכחת מגולה מאהבה מסתרת', קול יעקב, י"ט אלול תרס"ז, 29.08.1907)


הרב צבי הירש קוויאט הי"ד, רבה של פעסקי (מחוז גרודנה), נולד בשנת תר"ל (1870) לאימו מרת אסתר ולאביו הגאון הרב יצחק קוויאט, רב ואב בית דין בקהילת ראש (ראסי', מחוז גרודנה) ודיין בבית הדין בווילנה. משפחתו הייתה משפחת תלמידי חכמים שכיהנו במשך שבע דורות בהנהגת הקהילות בליטא. הרב צבי הירש למד בישיבת וואלוז'ין, שם היה תלמידם של הנצי"ב ושל רבי חיים מבריסק. הוא כיהן כר"מ ומורה צדק בקהילת ביאליסטוק, ומשנת תרס"ו (1906) היה רב וראב"ד פיעסק.

אחיו, הרב דוד קוויאט מילא את מקום אביהם בקהילת ראש.
אחותם מרת ראשה דבורה, ובעלה הרב שמואל אליהו רוז'נסקי מסלונים, הצליחו לעלות לארץ ישראל, לאחר שבתם אסתר עלתה לארץ בשנת 1933 בהיותה בת 18 יחד עם קבוצת גרודניה, עבדה ברוקחות בתל אביב והצליחה לסדר סרטיפיקטים להוריה ולאחיה.

העיירה פיעסק והעיירה הסמוכה מוסט שכנו על גדות הנהר נימן במערב רוסיה הלבנה, בין גרודנה ללוולקוביסק. אנשי העיירות התפרנסו בעיקר מהנהר ומשוק איכריים שהתקיים פעם בשבוע בכיכר רחבת ידיים. תושבי העיירות היו אנשים פשוטים, צנועים ויראי שמים, שהסתפקו במועט. רובם עמלו כל השבוע לחסוך לקידוש שבת וחג, והאמידים הבודדים בקהילה החזיקו את קופת הצדקה לסייע לעניים, לחולים, לאלמנות וליתומים.

הרב צבי הירש הוציא לאור בעיר ורשה בשנת תרנ"ט (1899) את ספרו 'חמדת צבי' חלק א – בענין נאמנות עד אחד, על פי הבבלי והירושלמי, והפוסקים הראשונים והאחרונים, ו'את ספרו 'חמדת צבי' חלק ב – ובו חידושים על מסכתות שבת, עירובין ופסחים. בהסכמה לספר כותב הרב יוסף שלופער מסלאנימא על המחבר כי הוא 'הרב המאור הגדול עדיו לגאון החריף ובקי סוע"ה (סיני ועוקר הרים) כש"ת מוהר"ר צבי הירש קוויאט נ"י בהרב הגדול המנוח מ' יצחק זצ"ל הגאבד"ק ראסי'… ואשרי העיר אשר הרב המאוה"ג (המאור הגדול) ישכון בה כבוד בתורה ולומדיה'. בהקדמת ספרו כתב הרב צבי הירש כי הוא שמח לגמרה של מצווה בהדפסת חידושיו לדורות עד כי 'אין לשער גודל השמחה והנאה של מצוה שישי לי כעל כל הון'.

בשנת תרס"ט הובאו חידושים משמו בכתב העת 'יגדיל תורה', שנה א, קונטרס ה, עמו' 56.

הרב התחתן עם מרת קיילה (רוחמה) בת משה בער ורבקה הדסה פולוטובסקי, ונולדו להם תשעה ילדים.

בשנת 1907 פרסם הרב שני מאמרים בעיתון 'קול יעקב' מתוך דאגה עמוקה בשל נטישה מתרחבת של שמירת המצוות. במאמריו קרא הרב לכל גדולי הדור להתאחד ולהתכנס על מנת לפעול לתיקון המצב.

בשנת תרפ"ד (1924) הוציאו החפץ חיים והרב חיים עוזר גרודזנסקי קול קורא לציבור לתרום באופן להחזקת התורה בתמיכה כלכלית קבועה בישיבות. הרב צבי הירש קוויאט היה בין הרבנים הרבים שצירפו את חתימתם בתמיכה בקול קורא זה.

בשנת תר"צ (1930) פרצה שריפה בעיירה, נשרפה משפחה אחת ומאות תושבים נותרו חסרי כל. הרב פעל לטובת הנזקקים והוציא קריאה בעיתונות, יחד עם עמיתיו, על מנת לגייס תרומות לשיקום נפגעי השריפה.

בשנת 1939 נכבשו פיעסק ומוסט על ידי הסובייטים ובשנת 1941 הם נכבשו בידי הנאצים, שהעבידו בפרך, הרגו ושרפו חיים את יהודי העיירות, וגרשו את חלקם לגטו וולקוביסק. ביום חורף קר ומושלג, בחודש טבת תש"ב (1942), גורשו בני הקהילה למחנה ההשמדה טרבלינקה.

מתוך אלפי אנשי הקהילה, שרדו רק בודדים, שהיו מקרב ניצולי המחנות ומקרב הפרטיזנים.

ישנן מספר גרסאות על נסיבות מותו של הרב:

על פי דף עד שכתבה בתו, הרב נפטר מהתקף לב בתקופת השואה, במצור ובמצוק.
על פי שרה אפשטיין, (ספר הזכרון לקהילות פיעסק ומוסט, עמו' 195) הרב קוויאט, אשתו, בתם ובעלה ושתי בנותיהם נשרפו בשריפה גדולה בביתם.
שמו של הירש קוויאט מופיע ברשימת נרצחים בעיר ווקוביסק בשנת 1941.

רעייתו של הרב צבי הירש ורבים מבני משפחתו נספו גם הם בשואה, ובהם:

  • בנו, הרב יצחק, מלובלק, שכיהן כמזכיר בית דין רבני. רעייתו חיי מניה לבית אלטמן, ובנם אשר.
  • בתו מרים, ובעלה צבי הירש קוויאט (ב"ר דוד קוויאט) ובנותיהם אסתר ושרה'לה.
  • בנו, זאב (וועלוול).
  • בתו, אסתר קוויאט, שעבדה כמנהלת חשבונות.
  • בנו מאיר, עבד כמורה. רעייתו נחמה לבית פורמנסקי, ובניהם משה בער ומוטל'ה.
  • בתו, רבקה דוקטור, שהייתה מורה, בעלה הרב אליעזר, ובנם מנחם.
  • בנו, שמואל, ורעייתו רחל.
  • אחייניתו, חנה קפלן, (בת אחיו הרב דוד), אשתו של יצחק מנדל, ובנם דוד.
  • אחות אשתו, דינה גינצבורג, אשת יעקב.
  • בן דודו, ר' שמעון יצחק קוויאט, ורעייתו חיה-הענא.

בתו פרידה עלתה לארץ ישראל בסיועו של ד"ר זרח וורהפטיג. היא התחתנה בארץ עם יהודה יהודאי שכתב על חותנו שהיה 'איש תורה, אציל נפש ונבון מאד'. פרידה הצליחה לשלוח סרטיפיקט לאחיה הקטן, יעקב, ולהציל אותו. הוא הגיע לארץ ישראל ברכבת האחרונה מווילנה. יעקב קוויאט, שינה את שמו ליעקב פרח. הוא התחתן עם בת דודתו, רחל לבית רוז'נסקי. לאחר פטירתו בכ"א חשון תשס"ב (1961), הוא נקבר בבית בעלמין בהר המנוחות בירושלים. על מצבתו מוזכרים בני משפחתו שנספו.
פרידה הנציחה את קרוביה שנספו באמצעות מילוי דפי עד ב'יד ושם' לזכרם.

בספר הזכרון לקהילות פיעסק ומוסט, עמ' 272, נכתב כי פרידה יהודאי היתה אחת הפקידות הבכירות בוועד הקהילה בחיפה, ו'בנתה לאביה, שהיה צדיק וחלש, בית בהר הכרמל'. אך כאמור, הרב נספה בשואה ולא הצליח לעלות לארץ ישראל.
בשנת תשס"ט (2009) הוקמה אנדרטה על מקום העיירה פיעסק החרבה לזכר שישים יהודים שנשרפו שם.  

'אם אסק שמים שם אתה ואציע שאול הנך', בכל מקום אתה נמצא שם איתי, הרי כי טוב הוא / האדמו"ר רבי אהרן יחיאל הופשטיין הי"ד מקוז'ניץ

תמונת רבי אהרן יחיאל הופשטיין הי"ד

הרבי לא היה נוהג לאומר תורה בעת עריכת שולחנו, רק מידי פעם סיפר מעשה או אומר דיבור של תורה. פעם אחת אמר שהנפקא מינה בין חסיד למתנגד באמירתם הפסוק (תהלים קלט, ז-ח) 'אנה אלך מרוחך ואנה מפניך אברח, אם אסק שמים שם אתה ואציע שאול הנך', שהמתנגד אומר אותה כפשוטה (כלומר, אם הייתי רוצה לברוח, אין איפוא לברוח), והחסיד אומר הרי כזה כן זה (כלומר, 'אם אסק 'שמים שם אתה', וגם כש'אציע שאול הנך'), הרי כי שניהם שווים, כי בכל מקום אתה נמצא שם איתי, הרי כי טוב הוא (כי על ידי זה לא אפרד ממך לעולם).

(מזכרונות זקני החסידים)

בעז"ה יום ג' לסדר ברוך ד' תער"ג לפ"ק פה קאזניץ

השוכן מעונה, את שלומו יענה, בכל עת ועונה, וכל טוב סלה לכבוד הרב הגאון המפורסם ערוגת הבושם המאור הגדול מעוז ומגדל, אוצר בלום כליל המדעים, נחמד ונעים כו' כו' כשת"ה מו"ה משה נחום ירושלמסקי שליט"א האבד"ק קיעלץ יע"א

אחרי שים שלום וברכה באהבה רבה כמשפט, מגודל טרדותי אשר אפפוני לא היה באפשרי לבוא בכתובים עד הנה, אף שנחוץ הוא, וכאשר לקחתי מועד הנני בזה להציע לפני כבוד תורתו תוכן הענין היות אשר בתיקון עירובין בעירנו יש בצד אחד ברחוב הגדולה המעבר לרבים שעד הנה סמכו על הטעליגראף אשר בשם בצירוף העמדת לחיים גבוהים עשרה טפחים מכוונים תחת החוט כידוע, והנה זה איזה שבועות אשר נלקחו הלחיים הנ"ל והיה נדרש להוציא לתיקון הזה להחזיר הדבר ליושנה לערך עשרים או שלושים רו"כ או לעשות תיקון אחר דלתות לאותו רחוב, וכעת קם אחד והעביר קול במחנינו אשר העמדת לחיים הם למותר וכשר וישר הדבר לסמוך על הטעליגראף בלי הלחיים, אשר לא נשמע עוד כזאת להכשיר הטעליגראף לחשבו לצורת הפתח בלא עמודים או לחיים אחרים תחת החוט, כי הוא צורת הפתח מן הצד, כידוע שאין סומכים במה שהחוט נמשך למעלה על גבי הגביעים, ומכל שכן במקום שהעמוד של הטעלגראף מתעקם וסובב לרוח אחרת אשר שם אינו נמשך החוט על ראשם של הגביעים, רק נכרך וסובב רק מצד הגביעים באמצעם, כידוע לכל רואי תמונת הטעלגראף, האם יש שום הוה אמינא לסמוך על זה בלא העמדת לחיים, לכן אבקש מכבוד תורתו להשיבני דעתו, דעת התורה, בזה, ובזה אסיים ואו"ש מאדוה"ש וכ"ט מאה"ט,

אהרן יחיאל בהרב הצדיק והקדוש זצוק"ל

(נחלת צבי, ט, עמו' קב-קג)

ב"ה.
לכבוד ידידי הרבני הנגיד והחסיד וכו' מו"ה מנחם מענדיל נ"י מקאלביעל.
היות שידידי הרב החסיד המופלג ומופלא חריף ובקי וכו' מוה"ר צבי הירש יאיר נ"י אשר היה אב"ד במענדשין וריש מתיבתא בראדזמין ובנאשעלסק וכעת הוא מו"ץ ומנהל ישיבה בווארשא, רוצה לקבל על שכמו משרת הרבנות במחנכם, וכאשר שאני מכירו בטוב, כי ראוי הנהו לאותה איצטלא על צד היותר טוב, לזה אבקשכם מאוד להשתדל בכל אמצעי כוחכם להיות לו לעזר וסעד בכל מאי דבעי, כדי שיוכל לבצע מעשיהו ולהביא הדבר לידי גמר טוב, גם לעורר בלב כל אנ"ש שבמחנכם לענין זה.
כה דברי המברככם בחג כשר ושמח, וה' יתברך יעזור שיוושע בכל משאלות לבבו לטובה.
ולראיה באתי על החתום אור ליום ג' צו עזר"ת לפ"ק ווראשא
אהרן יחיאל בהרב הצדיק וקדוש זצוק"ל מקאזניץ

(אור הצפון, קיז, עמו' עב)


רבי אהרן יחיאל הופשטיין, 'ר' אהר'לע', האדמו"ר מקוז'ניץ, נולד בשנת תרמ"ט (1889) (או בשנת תרנ"א 1891) והיה בנו בכורו של האדמו"ר רבי ירחמיאל משה, חתנו של רבי אלימלך שפירא מגרודזיסק בנו של ה'שרף ממאגלניצא' רבי חיים מאיר יחיאל. רבי אהרן יחיאל היה דור שישי למגיד מקוז'ניץ, ונצר לשושלות צדיקים רבים ובהם טשרנוביל, רופשיץ, ליזענסק, אפטא ופרשיסחא.

בשנת תרס"ט נפטר אביו וחסידות קוז'ניץ התפצלה. רבי אהרן יחיאל מילא את מקומו בקוז'ניץ, בעוד שחלק מהחסידים הלכו אחר אחיו רבי אשר אלימלך בעיר ריקא, חלק הלכו אחר אחיו רבי ישראל אלעזר וחלק הלכו אחר הגיס שלהם, בעל אחותם מרת רחל חיה מרים הי"ד, רבי קלונימוס קלמיש שפירא הי"ד, שהחל לנהוג אדמו"רות בפיסעצנא. לרבי אהרן יחיאל היו שתי אחיות: א. מרת חנה גולדה הי"ד, עלתה לארץ ישראל בשנת תרפ"ה והצטרפה ל'כפר חסידים', כשביקרה את משפחתה בוורשה, נהרגה בהפצצה בשעה שיצאה להביא פצועה לבית חולים. ב. הרבנית הסופרת מרת מלכה נישאה לאדמו"ר מגרודזינסק-ירושלים רבי אברהם אלימלך שפירא. ג. מרת חוה נישאה לרב החסיד רבי שלום שפירא.

רבי אהרן יחיאל נודע כגאון בתורה, חסיד וצדיק, שדבק באמת הצרופה וסלד מכל גינוני הכבוד. לאחר ששימש מספר שנים באדמו"רות החל הרבי להרחיק ממנו זקני החסידים, הלמדנים, העשירים והמכובדים, וקירב דווקא את הדור הצעיר הרחוק מיהדות ואת המוני העם הפשוטים. בעקבות הנהגותיו היו שהתנגדו לו, אך צדיקי דורו עמדו לצידו. רבי משה מרדכי לעלוב אמר שאין בזה פלא, שכן 'הרבי היה כל כולו חטיבה של אמת, ואילו העולם הזה הוא עולם שכולו שקר, ואם כן מה פלא בכך שהשקר שונא לאמת'. הרב אברהם שמעון אנגל הי"ד מזאליחוב, יעץ לתלמידיו לנסוע לאדמו"ר מקוז'ניץ לשאוב יראת שמים מבית מדרשו, ואמר כי 'כשיבוא משיח, ישב הרב מקאזניץ ראשונה במלכות'.  האדמו"ר מביאלא-פשיסחא אמר כי 'דרכו בקודש היתה מכוסה ופליאה להפליא בעיני כל רואיו, ועל ידי זה היה מקרב הבריות ומכניסם תחת כנפי השכינה ומגן עליהם בגופניות ורוחניות'.

הרבי מקוז'ניץ נדד במסירות נפש על פני ערים ועיירות בפולין והצליח לקרב רבים, שנעשו בעלי תשובה, חסידים ואנשי מעשה. בשנת תרע"ז עזב את קוז'ניץ והקים את חצרו בעיר הגדולה לודז', שם פתח ישיבה וארגן שיעורי ערב למבוגרים וישיבות ערב לנוער. הוא פיקח ישירות על סדרי הלימוד והשפיע רבות על תלמידיו. בהמשך עבר לוורשה והתאחסן בבית אחד מחסידיו. משם עבר לעיר המרפא אוטבוצק והקים בה חצר בה התקבצו בעלי מלאכה, סבלים ועגלונים. לחצרו הגיעו גם מחוסרי בית, חולים, עניים ומרי נפש, שזכו לקבל מהרבי עידוד וחיזוק, תרומה כספית, ארוחה חמה ומקום מסודר לשינה. מידי פעם נסע ללובלין, ופעם אחת נסע לבדו בנסיעה חשאית ללונדון לקרב רחוקים.

בשנת תר"ע נשא לאשה את מרת רחל בת שבע, בת דודו רבי אברהם פנחס ספרד מקינעוו. בהמשך הם התגרשו בלא שנולדו להם ילדים.

הרבי התפרסם כאיש מופת מחולל פלאות, ורבים באו לקבל את ברכותיו ועצותיו. סעודות מלווה מלכה אצל הרבי נמשכו עד שעות הבוקר ברוב עם, בהם ניגן הרבי בכינור ניגוני קודש, ובהם את ניגון המגיד מקוז'ניץ לפיוט 'אליהו הנביא'.

לאחר שהגרמנים כבשו את פולין, היה הרבי באוטבוצק בראש השנה תש"א, שם קרא בתורה, תקע בשופר והתפלל לפני העמוד. בשל הצרות הקשות השתנה קולו, זקנו הלבין ועל פניו ניכרה דאגתו לכלל ישראל. בחנוכה אמר הרבי כי הוא מרגיש שאלו ימי החנוכה האחרונים באוטבוצק.

בין פורים לפסח תש"א עבר הרבי לעיר קאסוב-טעלאקי ומשם ביקש לברוח לאיזור הרוסי דרך גשר בעיר סוקולוב, אך בשל נוכחות חיילים גרמנים שירו על כל מי שניסה לעבור את הגבול, נאלץ הרבי לחזור על עקבותיו ועבר לוורשה. חסידיו דאגו לו בוורשה לאוכל ולכסף, אך הרבי צם ברוב הימים וחילק את מאכלו ואת כספו לעניים ברחובות ורשה. הוא המשיך בחלוקת המזון, גם כשהייתה סכנת נפשות לצאת לרחוב.

לאחר שהנאצים החלו לחפש את הרבי בוורשה ופירסמו את תמונתו, נאלץ הרבי להתחבר בדירה ולהתחפש. בניסיון להציל את רבם, הצליחו חסידיו למלט את רבם מגיטו ורשה ולהעביר אותו לגיטו ז'ליחוב, לקראת חודש אלול תש"א, שם היה אחד מחסידיו חבר ביודנראט, והוא סידר לרבי עלייה שמורה עם שני חדרים, בה יכול היה לכנס מניין,

על פי עדותו של הרב שמואל חנוך מרגליות, שהיה צמוד לרבי בחוליו, בפטירתו ובקבורתו, הרבי ומשפחתו סבלו מרעב בגטו והרבי חלה בטיפוס בערב ראש השנה. בשבת האחרונה של שנת תש"א הזדעק הרבי באמצע תפילת מנחה 'ריבונו של עולם, קח אותי! אני לא רוצה לראות בצערם של ישראל!'. בשני ימי ראש השנה נערכה לצידו תפילה ואמירת תהלים בציבור ללא הפסק, רופא הובא במסירות נפש על ידי החסידים בניסיון להציל את הרבי. בצום גדליה חובר הרבי לאינפוזיה, אך בליל חמישי, ד' בתשרי תש"ב (1941) ניצחו אראלים את המצוקים והרבי נפטר. בצוואתו ביקש הרבי שלא יקבר עד שיפרעו את כל חובותיו. בסיוע נדיבים גוייס הסכום הנדרש לכיסוי כל החובות והרבי הובא למנוחות בהשתתפות כל היהודים שנותרו בגיטו ז'ליחוב. לימים אותר מקום קבורתו והמצבה שלו שוחזרה בשנת תשע"ו. (ישנם כמה גרסאות לגבי יום פטירתו:  ג', ד', ה' או ט' בתשרי, תש"ב או תש"ג).

תולדותיו יצאו לאור בספר 'המופלא בדורו' (ירושלים, תשמ"ז). זכרונות וספורים אודותיו הובאו בקונטרס 'לחי רא"י' (תש"ע, תשע"ו).

טיוטת מכתב אליו מאת אחיו הרב אשר אלימלך הופשטיין, בקבץ 'בית אהרן וישראל' – עד, עמו' יט-כא (קפג-קפה).

כשכל שלשת העמודים – תורה, עבודה וגמילות חסדים – הם ביחד, אזי יהי לרצון לפני אדון כל / רבי אלטר יחזקאל אליהו הורוביץ הי"ד, האדמו"ר מדז'יקוב

תמונת אלטר יחזקאל אליהו הורוביץ הי"ד

לפרשת שמות

'ואלה שמות בני ישראל הבאים מצרימה את יעקב איש וביתו באו'. ודקדקו בספרים מדוע כתוב מקודם 'ישראל' ואחר כך 'יעקב'. גם צריך להבין הסמיכות דהפרשה שעברה מסיימת 'וימת יוסף', ופרשה זו מתחלת ב'ואלה שמות'.
ונראה ליישב בהקדם דברי אאמו"ר זצ"ל על הא דדרשו חז"ל במסכת סוכה 'תעשה ולא מן העשוי', דהוא רמז על הצדיק שיהיה קדושתו גדולה מצד עצמו, ולא יצטרך לעזר בקדושה מן אחרים. וזה 'תעשה', היינו אתה בעצמך תעשה ותעבוד בקדושה. 'ולא מן העשוי' על ידי אחרים, שלא תצטרך סעד לתומכו. ובא מאן דאמר אחר ואמר 'לקיטתן זו היא עשייתן', כי בדורותינו אין באפשרי להיות לצדיק כח גדול כזה, אך כיון שנתלקטו אליו אנשים וחסידים, על ידי זה נעשה צדיק וניתוסף לו קדושה יתרה, וזו היא עשייה שלו. ונכון הלשון 'לקיטתן זו היא עשייתן'. עד כאן תורף דבריו של אאמו"ר זצ"ל. ועל פי זה נראה לי לפרש הסמיכות 'וימת יוסף', היינו שהצדיק שנקרא 'יוסף' נסתלק, ואחר כך 'ואלה', שדרשו חז"ל כל מקום שנאמר 'ואלה' מוסיף על הראשונים, היינו שתראו להיות צדיקים נוסף על הראשונים. ומפרש באיזה אופן 'שמות בני ישראל', אשר בני הצדיק יהיו 'אנשי שם' לחזקם ולסעדם. 'את יעקב', פירוש הגם אשר הבנים הם במדרגה קטנה מאביהם, בחינת 'יעקב', בכל זאת 'איש וביתו באו', שתראו להתאסף יחד אל בן הצדיק, ועל ידי זה יגיע למעלת אבותיו ויתוסף בו קדושה וישפיע טובות לישראל בזכות אבות. אמן כן יהי רצון.

בפסוק 'הן לא יאמינו לי ולא ישמעו בקולי' וגו' 'ויאמר מה זה בידך ויאמר מטה', הנה יש שלשה עמודים, תורה עבודה וגמילות חסדים. ואמרו ז"ל כי במצרים היו ישראל ערום ועריה, בלא תורה ועבודה, אך גמילות חסדים וצדקה מצינו אשר המילדות היו מספקות מים ומזון, כמו שפירש רש"י ז"ל על הפסוק 'ותחיין את הילדים'. וזה פירוש הפסוק 'הן לא יאמינו לי', היינו שאין להם אמונה, אמונת היחוד, שהיא עבודה, 'ולא ישמעו בקולי', שאין להם התורה. ויאמר 'מה זה בידך', פירוש אם יש להם כח הצדקה שניתן ב'יד'. 'ויאמר מטה', היינו 'מטה', ראשי תיבות 'מיילדות טובות הנה', פירוש שהם יש להם כח מדת צדקה, ועל ידי זה ראויין לגאולה.

יום א' דראש השנה – סעודה שלישית

'זאת אשיב אל ליבי על כן אוחיל' (איכה ג), על פי דברי מרן זצ"ל לראש השנה, מבן המחבר בספר 'אמרי נועם' על דברי מאמר ז"ל 'ציפה זהב במקום הנחת פה פסול', היינו כי יש שלשה עמודים: תורה, עבודה וגמילות חסדים. והמה צריכים להיות משולבים יחד, ולא כמו שיש אנשים שמדמים בנפשם שבמצוות צדקה לבד יצאו ידי חובתם. ודייקא צריכין להיות כל השלשה עמודים ביחד, ואזי יהי לרצון לפני אדון כל.
וזה דייקא 'ציפה זהב', היינו שנתן צדקה, במקום הנחת פה לתורה ועבודה, אזי פסול. ולעניננו השלשה עמודים אלה המה ברזא ד'צום קול ממון', כי 'צום' הוא התשובה הנרשם בסידור, והוא בסוד התורה, כמו שכתבו חז"ל הרגיל ללמוד דף אחד ילמד שני דפים. 'קול' הוא קול תפילה. ו'ממון', היא הצדקה. וזאת התשובה הנכונה שצריך כל אחד לקבל על עצמו בשעת תקיעת שופר, ואז על ידי התשובה ממשיכים פרנסה, כמו שכתבו בשם הרבי מלובלין זצ"ל על מאמר רז"ל 'לית עתרא מחזירא'. וזה 'זאת' עולה כמספר כל השלשה עמודים 'צום קול ממון' – 'אשיב' בתשובה. 'אל לבי', היינו ע"י השופר שמרומז בתיבת 'לבי', שהוא כאדם הגונח מלבו. גם 'אל לבי' עולה 'חכמה', שהוא השופר, 'חכמה ואינה מלאכה'. ודייקא צריכין לשוב בתשובה בשעת תקיעת שופר עם כל השלשה עמודים, ואז ממשיכין פרנסה וכנ"ל. לזה 'על כן אוחיל', הראשי תיבות עולה 'פאי', שם הפרנסה. וזאת יהיה דייקא אם ישיב בכל השלשה עמודים.

נעילת החג דראש השנה

בפסוק 'ואנכי תולעת ולא איש חרפה אדם ובזוי עם' (תהלים כב), הנה כל ענין ראש השנה הוא להיות האדם אצל עצמו בהכנעה וענוה, ועל יד זה מתקנין תיקון פגם ברית. וכמו שכתב מרן זצ"ל אשר לזה אוכלין הדבש בכל ימי הרצון, כי התחלת פסוקי דב"ש בתמניא אפי הוא מרומז על ענוה, ואז אין אנו יראים מהמקטריגים. הב' הוא – 'במה יזכה נער את ארחו', מרומז על ענוה. הד' – 'דבקה לעפר נפשי'. ואז הוא הש' – 'שרים רדפוני חינם', שאין אנו יראים מהמשטינים. והנה עיקר הכנעה הוא בשעת תקיעת שופר, כטעם מצות ראש השנה בכפופין, ועל זהנאמר באר"י ז"ל לכוון אז לי"ג מכילין דרחמי. ועיקר התשובה הוא על תיקון פגם ברית, ואז נתקן על ידי ענוה, כמבואר בספרים. וזה 'ואנכי', עולה 'בכסה', שהוא בראש השנה התיקון. 'תולעת', היינו להיות בהכנעה וענוה כמו תולעת, יען 'ולא איש', היינו שהיה חס ושלום פגם בבחינת 'ולא איש', רומז לבחינת יסוד, כטעם כאיש בגבורתו, כמבואר בספרים. והיינו שלא היה בבחינת 'איש', ואז 'חרפת אדם', עולה תשי"ו עם שם 'חבו', שהוא שמות התיקון לזה, יען כי 'קרי' במילואו עולה תשי"ו, ועל ידי יחוד מ"ה אדנ"י במילואם מתקנין הכל, ועל ידי 'בזוי עם', שנהיה אצלנו בבחינת בזוי וענוה, אזי נתקן זאת הבחינה. ולזה עולה גם כן 'חרפת אדם ובזוי עם' – 'ראש השנה' עם י"ג, רומז שעל ידי הכנעה וענווה ממשיכין מי"ג מכילין דרחמי.

(זכרון יחזקאל, בתוך עטרת ישועה, עמו' קסה-קסו)


רבי אלטר יחזקאל אליהו הורוביץ הי"ד, האדמו"ר הרביעי והאחרון לשושלת דז'יקוב, נולד בשנת תרמ"ה (1884) לערך. הוא היה בן יחיד (לאחר ארבע בנות) וממלא מקומו של אביו האדמו"ר רבי יהושע הורוביץ מדז'יקוב, מחבר הספר 'עטרת ישועה', בן רבי מאיר מדז'יקוב, מחבר הספר 'אמרי נעם', בן רבי אליעזר הורוביץ בנו של רבי נפתלי מרופשיץ.

רבי אלטר יחזקאל כיהן כאדמו"ר במשך שלושים שנה והנהיג אלפי חסידיו בדרך התורה והחסידות. כבר כילד התגלו בו כישרונות של שקדן ועילוי, בעל תפיסה מהירה והבנה מעמיקה ושנונה, השואף להתעלות במעלות התורה והחסידות, בעמל וביגיעה. גופו היה חלש והיו לו מחלות תכופות. בשל ניתוח שעבר לפתיחת כלי הנשימה, נעשה קולו צרוד עד לסוף ימיו. כסגולה לאריכות ימים הוסיפו לו את השם 'אלטר'. על אף חולשתו היה מתפלל בהתלהבות רבה ובדביקות עצומה.

הוא נשא לאשה את מרת חוה, בת דודו האדמו"ר רבי ישראל הגר מויז'ניץ, ה'אהבת ישראל', חתנו של ה'אמרי נעם'.

ילדיהם היו:

  • דבורה. היא התאלמנה במהלך השואה, ובדרך נס מצאה את הילד הקטן שאבד לה בהיותו בן שלוש. הם עלו לארץ, והיא נשאה שוב והתגוררה ברמת גן.
  •  הרב חיים מנחם דוד הי"ד (ר' מנל'ה), היה רבה האחרון של קהילת דזיקוב-טרנובז'ג. שני ילדיו היחידים, הרב יהושע הורוביץ ואחותו מרת פנינה פערל הגר, שרדו.
  • הרב מאיר הי"ד, התפרנס ממסחר בריישא, והיה עסקן ציבורי ופעיל ב'צעירי אגודת ישראל'. במהלך מלחמת העולם השנייה התגורר בגטו לבוב, ונרצח בשנת תש"ג. אשתו ושני ילדיו הצליחו להימלט, ועלו לארץ לאחר המלחמה.
  • הרב יעקב שלום הי"ד, מטארנא, בסמוך לאביו. נרצח עם רעייתו ב'אקציה' הראשונה בעיר טארנא.

אביו הזקן של רבי אלטר יחזקאל אמר עליו 'בני יקירי כבר הגיע למדרגת רבי ומנהיג' והפנה אליו חסדים רבים שביקשו ברכה ועצה. בהלווית אביו, בחודש טבת תרע"ג, הוכתר רבי אלטר יחזקאל רב ומנהיג לעדת החסידים בדז'יקוב, בהיותו בן עשרים ושמונה. בשנת תרע"ד (1914) פרצה מלחמת העולם הראשונה, והרב נאלץ לעזוב את דז'יקוב ולברוח, יחד עם רוב בני קהילתו, מפחד כוחות הכיבוש הסובייטים. לאחר מסע מפרך הגיע הרב לעיר ויז'ניץ, אך בשל התקדמות הכוחות הרוסים, המשיכו הרבי ומשפחתו וחותנו להשתקע בעיר גרוסוורדיין, שבחבל מרמרוש שברומניה. לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה, בשנת תרע"ח (1918), עבר הרבי להתגורר בטארנא, ונוספו לו שם אלפי חסידים. במשך מספר שנים עמל להוציא לאור את חיבוריו של אביו על ספר בראשית ושמות (תרע"ט), על ויקרא במדבר ודברים (תרפ"ה), על המועדים (תרצ"ב), שו"ת 'עטרת יהושע', חלק א (תרצ"ב) וחלק ב (תרצ"ו). שאר חיבוריו של ה'עטרת ישועה', אבדו בשואה.

 על מנת להציל את נערי ישראל מכפירה ואפיקורסות, הקים הרבי מערך של קלויזים לבחורים חסידי דז'יקוב, בהם עמלו מאות בחורים על התורה ועל עבודת ה'. הרבי קירב את הצעירים ודאג לכל מחסורם. היה אחד מהאדמו"רים היחידים בגליציה שתמכו בפעילות 'אגודת ישראל' ותמך בפעילות למען התיישבות חרדית בארץ ישראל. צעירי אגודת ישראל מדז'יקוב הקימו הכשרה בחווה שבכפר נגניוב, בהם התארגנו לעלות לארץ.

בשנת תר"ץ (1930) ביקש הרבי לעלות לארץ ישראל, אך העניין נדחה בשל התנגדות חותנו, שהביע דאגה לחסידים העלולים להישאר בחו"ל ללא רבי שינהיג אותם.

הרבי היה חכם ופיקח, הבקי בהוויות העולם ובהליכות החיים. הוא האיר פנים לכל אדם, וקירב את חסידיו הרבים, במסירות ובנאמנות, כאב אוהב. גם הגויים היו ממעריציו, וגם רבים שלא נמנו על חסידיו היו פונים אלי בבקשת ברכתו ועצתו ברוחניות ובגשמיות, והוא תמך באופן קבוע ובהיותו נסתר, בסיוע כלכלי לנזקקים. לעריכת שולחנו בשבתות היו נסאפים אליו קהל המונים, שביקשו לשמוע ממנו דברי חסידות ומוסר, המעוררים לתורה וליראת שמים, וחודרים אל הלב.

בשנת תרצ"ז (1937) ביקר הרבי את חסידיו בלונדון ובאנטוורפן.

בשנים שקדמו למלחמת העולם השנייה ניתח הרבי את המצב. הוא הצליח לחזות את מהלכי המלחמה ועקב בדאגה רבה אחר התעצמות האנטישמיות ורדיפת היהודים. הוא דיבר בחרדה על הגזירות הצפויות לבוא חלילה על כלל ישראל, ואמר: 'מוכח לי בבירור שתפרוץ מלחמה, ובקרוב. מלחמה אכזרית ועקובה מדם יותר מקודמתה, וליהודי לא יהיה חס ושלום מקום למדרך כף רגלו בכל רחבי מדינות אירופה, כי הצורר יכבוש הכל, רחמנא ליצלן'. בעקבות כך הורה הרבי לשואלים בעצתו לעזוב את פולין ולהימלט לארץ ישראל או לאמריקה, היות ו'תפרוץ מלחמה עקובה מדם, ותהיה חס ושלום עת צרה ליעקב, וכל אחד מחויב להימלט מעמק הבכא',

הרבי ביקש לעלות לארץ ישראל עם משפחתו, אך בני משפחתו וחסידיו התנגדו לכך נמרצות. הרבי השקיע מאמצים וכספים רבים להשיג לו ולבני משפחתו דרכון זר, מתוך תקווה שהדבר יסייע בהמשך להצלתם.

זמן קצר לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה פוצצו תומכי הגרמנים פצצה בתחנת הרכבת בטארנא, ויהודים החלו לברוח מהעיר. גם הרבי ומשפחתו עזבו את העיר ועברו לעיירה דז'יקוב, מתוך מחשבה שהסיכון לכך שהגרמנים יפציצו את העיירה הקטנה הוא קטן יותר. אך כעבור זמן קצר, בראש השנה ת"ש הופצצה העיירה קשות על ידי מטוסי הגרמניה, והרבי הצטרף ליהודים הרבים שברחו לעיירה הסמוכה פוקשיבניצא. כעבור זמן קצר נכבשה העיירה בידי הגרמנים, והרבי ומשפחתו נמלטו ויצאו למסע מפרך בחזרה לטארנא, שם הסתתר הרבי במחבוא, בעוד הנאצים מחפשים אחריו. לקראת ראש השנה תש"ג החלו הנאצים בהשמדת יהודי טארנא, והרבי הוברח לגטו קרקוב והסתתר במחבוא ביחד עם רבי אהרן רוקח, האדמו"ר מבעלז. ביום בשמחת תורה רקד הרבי בגטו עם ספר תורה, בהתלהבות ובשמחה, למרות גופו השבור והרצוץ. לאחר שהנאצים ערכו סריקות מקיפות בכל הגטו ולא ניתן היה להמשיך להסתתר, העבירו החסידים את הרבי לעבודה בבית חרושת למברשות, שם סבל הרבי ממחסור בתרופות למחלותיו הכרוניות. בשל פגיעה בעינו, נפגעה ראייתו של רבי אלטר יחזקאל. החסידים הצליחו במסירות נפש להביא פרופסור מהעיר שינתח את עינו של הרבי, אך הניתוח נכשל, והרבי נאלץ להפסיק את עבודתו בבית החרושת. בשבת, ו' באדר ב' תש"ג (1943) ריכזו הגרמנים את יהודי גטו קרקוב לסלקציה, והרבי נלקח מיד לאזור בגטו בו רוכזו החולים והזקנים. למחרת, ביום ז' אדר ב', הועבר הרבי עם החולים והזקנים למחנה פלאשוב, שם הם נרצחו ביריות ונקברו בקבר אחים. הרבנית חוה נשלחה גם היא למחנה פלאשוב, ומשם הועברה לסקראז'יסק ונפטרה שם מטיפוס בשנת תש"ד.

בז' באדר ב' תש"ג (1943) נהרג הרבי על קידוש השם בגטו קרקוב. במשך עשרות שנים חיפשו שרידים מחידושי כתב ידו, ונראה היה שכל חידושיו הרבים, בכתב ידו ובהעתקת תלמידיו, אבדו. לבסוף נמצאו שרידים מחידושיו של הרבי מדז'יקוב, בכתב ידו של הרב מאיר אפען, הכותב התורות הקבוע בדז'יקוב. חידושים אלו, הכוללים שנים עשר חידושי תורה שאמר האדמו"ר מדז'יקוב בימים הנוראים בשנת תרפ"ט-תר"ץ ובפרשות שמות ותרומה, יצאו לאור בספר 'זכרון יחזקאל' שהודפס יחד עם ספר 'עטרת יהושע' ליקוטי תשובות והסכמות (תשל"ו). בספר זה הובאו גם תולדותיו של הרבי ותולדות בנו, הרב חיים מנחם דוד הורוביץ הי"ד.

אחי היקר רק שמחה ובטחון, כי הכל תלוי בזה / הרב אהרן יום טוב ליפא הרשקוביץ הי"ד

יום ב' לסדר כי ידין ה' עמו ועל עבדיו יתנחם שנת תרצ"ו לפ"ק פה סאטמאר יע"א.

גמר חתימה טובה לשנה טובה תכתב ותחתם שנת גאולה וישועה שלום וכל טוב סלה לכבוד אחי היקר והנעים הב'…… נ"י

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה ועזה, ובאהבה שאינו בטילה עולמית בעזרת ה' יתברך, ראשית כל באתי להודיעך כי החיים והשלום אתנו כה יתן וכה יוסיף ד' לשמוע ממך כל מיני בשורות טובות, ובפרט מרבינו הקדוש שליט"א [זי"ע] (ד' יאריך ימיו ושנותיו וירפא מכל חולשו שיוכל להדריכני בדרך אלקים חיים עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן).

אחי היקר אינך צריך להיות עלי שום הקפדה שלא כתבתי לך עד עתה, מפני שלא הייתי בביתי תשעה שבועות, אבל עכשיו כשראיתי את מכתבתך נתעוררתי לכתוב לך תיכף וגם שאר החברים. אחי היקר מאד אבקשך אל תיפול בדעתך חס ושלום כי הכל מן השמים, ותאמין באמונה שלימה כי מאתו לא תצא הרעות. אחי הנעים אכתוב לך קצת מן הדרשה שאמר רבינו הקדוש שליט"א [זי"ע] ביום ב' דר"ה קודם תקיעת שופר, דרשו ה' בהמצאו קראוהו בהיותו קרוב יעזוב רשע דרכו וכו'. הקשה רבינו הקדוש וואס איז דער ווארט 'בהמצאו', קען מען דען חס ושלום נישט טרעפן הקב"ה בכל עת ובכל זמן, ועוד יעזוב רשע דרכו מהו 'דרכו'. רק אפשר לומר 'דרשו ד' בהמצאו' אמרו חז"ל אלו עשרה ימים מראש השנה עד יום הכיפורים, אז באלו הימים צריכים לצעוק אל ד'. מה צריך לצעוק, 'יעזוב רשע דרכו', אז דער רשע, דער בעל דבר, זאל אפלאזן זיין דרך מפתה צו זיין בני ישראל הקדושים. עוד אמר משל נאה מספינה והיה התעוררות גדול ובכיות עצומות, וואס זאל איך דיר שרייבן עס איז נעבעך א גרויסער שאד אז די ביסט נישט דא, אבל אני מצפה שאם ירצה ה' תבוא על יום הקדוש, זיסער ברידער עס איז נעבעך אליין מעשה בעל דבר. אחי הנעים התאמץ בכל כוחך שתבוא בוודאי, כי נר יחידי אתה שם ומי יודע חלילה מה יולד יום, זעה עפעס אמיטל אז די זאלסט קומען. 'וישא יעקב רנליו וילך ארצה בני קדם', כמו שקבלנו מרבינו שליט"א [זי"ע] דער גאנצער ארבעט פון דעם בעל דבר איז צו דערשרעקן דעם מענטש אין איהם מייאש זיין, אבל אחי היקר אל תשמע לו כי אם ברח לך אל מקומך, ציא דיא הייליגע תורה, כי הוא חיינו ואורך ימינו. ועוד אמר רבינו הקדוש בדרשה וימצאהו איש והנה תועה בשדה, 'איש' זה מלאך גבריאל אפיטרופסא של ישראל. המלאך גבריאל מצא את משיח בן יוסף, וישאלהו האיש לאמר מה תבקש, ויאמר משיח בן יוסף להמלאך גבריאל את אחי אנכי מבקש, הישראל, הגידה נא לי איפה הם רועים, ווי זענען די אידישע קינדערלעך. ויאמר האיש נסעו מזה כי שמעתי אומרים די שונאים זאגן נלכה דותנה, לאמיר גיין אויסרייסן דעם דת חלילה. וילך יוסף אחר אחיו וימצאם בדותן, ער האט נעבעך טאקע געטראפן בדותן, אז מען האלט נעבעך זייער שוואך מיט דער אמונה.

אחי היקר אם כן למה תשמע חלילה ליצר הרע שמפתה אותך בכל מיני תחבולות להפיל אותך חס ושלום לשאול תחתית חס ושלום. ברידער טייערער נאר מיט מסירת נפש קען מען דעס בעל דין בייקומען כמו שידוע לך מכבוד קדושת אדמו"ר שליט"א [זי"ע].

חזק ואמץ נאר שרייען געוואלד צום בורא כל עולמים, שיצילך מפח שלא לא תיפול חס ושלום במצודו ודתו של הרשע. ויצעקו אל ד' בצר להם וממצוקותיהם יצילם, וידריכם בדרך ישרה ללכת אל עיר מושב. זיסער ברידער איך האב דיך שוין געשריבן גענוג די והותר, יעצט ווייסטו שוין דאכטצעך מיר אליין וואס צוטאן.

עוד חדשות ת אין לעת עתה לכתוב לך יותר, פורס בשלומך הטוב ומאווה לך גמר דין טוב, ובבואך יהיה בעזר השי"ת טוב.

כן דברי אחיך המצפה לראות את פניך חדשים מקרוב באו בכליון עינים, האוהב אותך בכל לב ונפש חפיצה הנאמן. אהרן יו"ט ליפא בן שרה הערשקאוויטש

***

יום ב' דחנוכה פרשת מקץ שנת תרצ"ו לפ"ק פה סאטמאר יצ"ו.

לכבוד אחי אהובי צמיד פתיל לבבי ה"ה הב'… יזרח כשמש בצהרים.

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה ובאהבת עולם ובהתקשרות עולמית, באתי להודיעך כי החיים והשלום ב"ה אתנו, כה יתן וכה יוסיף ד' לשמוע ממך כל מיני בשורות טובות מכל ישראל בכלל, ובפרט מרבינו הקדוש חיות נפשינו ותפארת ראשינו (ד' ברוב רחמיו וחסדיו ירפא אותו מחולשתו ויאריך ימיו ושנותיו בטוב ובנעימים שיוכל להדריכני בדרך אלקים חיים עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן).

אחי היקר הקרטיל שלך ראיתי וקראתי ברוב שמחה וחדוה, אבל יש לנו צער גדול מפני שאינך יכול לבוא ואנו יודעים שגם לך יש צער גדול מזה. אבל אחי היקר אל תראו ואל תערצו מפניהם חזק ואמץ כי ד' עמך לא ירפך ולא יעזבך, כי כל זה הוא רק למען לנסותך הילך בתורתו או לא, כמו שידוע לך מכבר מחיות נפשינו שליט"א [זי"ע] ודי לחכימא. על כן אחי היקר אין לך לנפול חס ושלום, כי הכל הוא לטובה, כי מאתו לא תצא הרעות, די ווייסט דאך אז א נסיון דויערט נישט אייביג, הגם עס איז שוין גענוג געווען די והותר, אבער הקב"ה ווייסט בעסער פון אונז, מן הסתם ברויך דאס אזוי צו זיין, אין לנו מה לעשות רק לצעוק אל המלך מלכי המלכים הקב"ה אל תשליכנו מלפניך, וה' יתברך שומע תפילת כל פה.

ותלמוד בהתמדה גדולה כי זה גם כן עכוב שאתה לא תוכל לבוא ווייל די קענסט נאך שוואך לערנען, על כן תראה אחי אהובי שבשביל זה לא יהא עכוב, די ביסט נאך יונג קענסט נאך ווערן א למדן, די ווייסט דאך גוט אז רבינו הקדוש האט נישט ליב אז מען איז איין עם הארץ.

אחי היקר תתפלל בעד אחינו היקר יעקב משה בן רבקה כי הוא צריך רחמים גדולים, הקב"ה ירחם עליו וישלח לו רפואה שלימה במהרה לרמ"ח אבריו ושס"ה גידיו רפואת הנפש ורפואת הגוף בתוך שאר חולי ישראל אמן כן יהי רצון.

טייערע ברידער נאר גאר נישט נאך לאזן חלילה, ווען נישט חאפט דער בעל דין צוביסלעך אמאהל דעם אין אמאהל דעם, ביז ווילאנג מען בלאבט אן גאר נישט, היום אומר לו עשה כך ומחר אומר לו עשה כך, אין מען נעמט זיך גארנישט אין אכט ווי מען האלט. אחי היקר רק שמחה ובטחון כי הכל תלוי בזה, ביים דאווענען שטעלט מען זיך דאוונען לעבעדיק אין מיט שמחה פארנעסט מען פון אלעמען.

אחי היקר אין לי לעת עתה לכתוב לך יותר, אסיים מכתבי בכל מיני ברכות, ואקוה לראותך פנים אל פנים בקרוב. אפרוס בשלומך הטוב.

כן דברי אחיך האוהב אותך בלב ונפש חפיצה

הק' אהרן יו"ט ליפא בן שרה הערשקאוויטש

***

ב"ה

יום א' לסדר חזק ואמץ כי אתה תבוא, שנת תרצ"ו לפ"ק פה סאטמאר יע"א.

שפעות שלומים ורוב ברכה מאלקי המערכה, וכתיבה וחתימה טובה, חנא וחסדא ורחמים וחיי אריכי ומזוני רויחי וסייעתא דשמיא, ובריות גופא ונהורא מעליא, וישוב הדעת והרחבת הדעת דקדושה, ושמחת הלב, וכל מילי דמיטב יסגי לך אחי אהובי צמוד בלבבי ואהבתיך, הרי הוא הבחור כהלכה אשרי לו ככה, המוכתר במדות ובמעשים טובים בתורה ויראת שמים כמר ויזרח כשמש בצהרים.

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה ועזה באהבת עולם, אהבה שאינה תלויה בדבר אינה בטילה עולמית בעזרת ה' יתברך, ראשית כל באתי בביטול ובהכנעה להודיעך כי אנחנו ב"ה בצל החיים והשלום ובבריאות הגוף. כה יתן וכה יוסיף ד' לשמוע ממך ומכל ישראל בכלל, ובפרט מחיות נפשינו מאור עינינו עטרת ראשינו אדמו"ר שליט"א [זי"ע], (ד' יאריך ימיו ושנותיו בטוב ובנעימים, וירפא את גופו הקדוש והטהור, ויכתיבהו ויחתימהו בספרן של צדיקים לאלתר לחיים טובים ולשלום, ויוכל להדריכנו בדרך אלקים חיים להתהלך לפני ד' בארצות החיים עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן).

שנית באתי להודיעך אחי היקר שגלילות ידך הנעים קבלנו ברוב שמחה וחדוה, כי מכבר לא היה כתיבתך אלינו, ובפרט כי שמענו כי לא היית בקו הבריאות לא עלינו, על  כן זענען מיך געווען זייער אום געדילדיג לידע האיך אתה עושה בקו הבריאות. ועכשיו גם כן לא כתבת לנו מה אתה עושה, אבל בטחונינו בד' כי בוודאי אתה בקו הבריאות כראוי בעזר ד'.

ועכשיו אחי היקר הט אזנך ושמע מה שאני מבשר לך בשורה טובה, שרבינו הקדוש שליט"א [זי"ע] לא נסע לבערעגסאז, (כי רצונו יתברך שמו הוא שיהא דר כאן ויהיה עמנו עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן בעזרת ה' יתברך), הארציגער זיסער ברידער מאד מאד כואב לבי על גודל צערך, אבל אחי היקר חזק ואמץ את לבבך בכל מאמצי כוחך ותאמין כי הכל הוא מד' כי אין מקרה בעולם כלל רק הכל מעם ד', ותאמין כי מאתו לא תצא הרעות כי הכל הוא לטובתך, על  כן צריך אתה לשמוח ולקבל הכל באהבה, כי האדם אינו יודע מה הוא טוב ומה יהיה טוב, כי הוא חושב זה יהיה טוב ואולי ההיפך הוא הטוב. ראה כי רבינו הקדוש והטהור שליט"א [זי"ע] היה בדעתו הקדושה ליסע לבערגסאז, ונסע אפילו עד העיר סיגעט, ושם נעשה איזה סיבה והיה צריך לחזור. ואמר לנו רבינו הקדוש שליט"א [זי"ע] אתמול בסעודת מלוה מלכה, כי הוא אינו רוצה כלום רק מה שהקב"ה עושה כך הוא רוצה. ואמר אם רצונו יתברך שמו הוא שיהא כאן, אז מקבל זאת בשמחה ובאהבה, כי הוא אינו רוצה כלום רק לעשות רצונו יתברך שמו. על  כן אחי אהובי מה יש לך לדאוג על כי מן הסתם צריך להיות כן. זיסער ברידער לא מפני זה אני כותב לך זאת אז די זאלסט דיך אפ קילען חלילה פון דעם, רק אתה צריך לעשות כל התפעלות ופעולות אז די זאלסט קענען קומען בהקדם האפשרי, רק אם חס ושלום אי אפשר אז צריך לקבל זאת באהבה ובשמחה, כי אתה עושה בזה רצון הבורא יתברך שמו.

אחי היקר תראה לחזק עצמך בתורה ועבודה זו תפילה איזהו עבודה שבלב זו תפילה, ואל תיפול בדעתך כלום, רק בטח בד' ואז יהיה לך טוב, כי אפילו רשע הבוטח בה' חסד יסובבנו. ותלמוד ספרי מוסר כי זה צריך לכל אחד ואחד ובפרט בימים האלו כי בימים האלו הוא עת רצון, ובקל יכולין להתקרב אל הקדושה, כי בימים האלו ישראל הקדושים קרובים אל ד' אלקינו כידוע. ואיני כדאי לכתוב דברי מוסר, ואני כותב לך מוסר רק לעורר אותך, על דרך איש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק. אחי היקר לבי ובשרי ירננו אל קל חי אשר גמל עלינו חסדו שרבינו הקדוש והטהור נשאר פה עמנו ולא נסע לשום מקום, על  כן צריכין אנחנו ממש לרקד יומם ולילה ולהודות ולשבח לד' בכל לב ובכל נפש ובכל מאודו, וגם אתה צריך לעשות כן כי גם אתה בקל יכול לבוא לכאן כי אין צריכין פאס רק השפעזין, הגם שעכשיו כתבת שאין אתה יכול לבוא לכאן על הימים נוראים, עם כל זה הקב"ה יכול לעזור ברגע אחד כי לא לעולם יזנח ד', רק צריכין לבטוח בד', כי הבוטח בד' חסד יסובבנו, ודי לחכימא.

עכשיו רבינו הקדוש והטהור שליט"א [זי"ע] בביתו ואפשר שיסע בזה השבוע לאיזה מקום סמוך לסאטמאר כי צריך לפוש, כי הוא חלוש מאד והקב"ה יחזקהו ויאמצהו, ומכל מיני חולשות ירפאהו. ואבקשך אחי היקר שתתפלל בעדו בכל תפלה ותפלה, וגם תתפלל בעד נפש הקדוש אברהם בן דבורה (שיש), הוא הראש דחבורתינו דירושלים עיר הקודש, כי הוא צריך לרחמים גדולים ודי לחכימא. והבחור אפרים מנשה נ"י הוא עוד שם, ואחינו היקר מוה"ר נפתלי נ"י כתב לנו בשבוע העבר קארטיל וכתב שהוא ב"ה בקו הבריאות. והבחור אברהם יצחק נ"י גם כן כתב לנו אגרת גדול, ואחינו היקר הבחור נתן נ"י הוא בבערגסאז כי כך היה צריך להיות, שהוא יסע מקודם וישכור דירה לרבינו הקדוש, והכל יהיה מוכן ומזומן בית המדרש ושלחן כסא ומנורה וארון הקודש וספר תורה לכשיגיע רבינו הקדוש שליט"א [זי"ע], אבל עכשיו נתהפך הדבר ולא נסע ודי לחכימא. והרב מאדאני שליט"א [זי"ע] כתב לנו מכתב. ואחינו היקר מוה"ר אליהו הכהן נ"י אינו דר כאן, כי הוא דר בגראסווערדיין יע"א. ואחינו היקר הבחור החתן משה יודא נ"י, נעשה חתן למזל טוב באונגארן בעיר סערענטש יע"א.

יותר אין לי כעת לכתוב לך יותר, רק אפרוש בשלומך הטוב ומאוה לך כתיבה וחתימה טובה וכל מילי דמיטב ברוחניות ובגשמיות. והקב"ה יעזור שנזכה כולנו לעשות תשובה שלימה לפניו מתוך נחת והרחבת הדעת, ויהא לנו לב רחב ופנוי לעבוד אותו בלב שלום, ונזכה כולנו לראות בנחמת ציון וירושלים במהרה בימינו אמן נצח סלה.

כן דברי אחיך הנאמן בכל לבבו ומקושר עמך בקשר אמיץ וחזק שלא תמוט לעולם בעזרת ה' יתברך, ומצפה לראותך בקרוב מתוך נחת.

הק' אהרן יו"ט ליפא בן שרה הערשקאוויטש

ומצפה לתשובה מאהבה בקרוב.

(תולדות אהרן, ג, עמו' רמו-רנב).


הרב אהרן יום טוב ליפא בן שרה הרשקוביץ (הערשקאוויטש) הי"ד. הוא היה תלמיד חכם, מחשובי התלמידים הנאמנים של רבי אהרן ראטה בחבורה הקדושה בעיר סאטמר. הוא נהרג עקה"ש יחד עם קהילת סאטמר.

(ברשימות הנספים במחנה מטהאוזן מופיע אהרן הרשקוביץ מסאטמר, שנולד בשנת 1916, ונספה בתאריך ו' בשבט תש"ה (20.01.1945). יתכן ומדובר בר' אהרן יו"ט ליפא הרשקוביץ הי"ד).

האדמו"ר רבי אהרן ראטה, מחבר הספר 'שומר אמונים', העמיד חבורות קדושות של תלמידים מצויים בתורה, בעבודה ובמידות בסאטמר, קאשוי, מיהלוביץ, מעדיער, ברגסאס, בירושלים, ועוד. החבורה הקדושה בסאטמר כללה ציבור גדול של תלמידי חכמים מופלגים בתורה ויראה, שדבקה ברבם והתחזקו בעבודת ה', בשמחה, באחדות ובאהבת חברים. רבי אהרן ראטה כתב לאחר השואה כי הם היו "נשמות גבוהות וקדושות שהתאימו לפני מאה שנה קודם, וכבר לא יהיו עד ביאת משיח צדקינו… עובדי ה' ברשפי אש… שהאירו כאבוקה… נשמות קדושות ויקרות", ולאחר שנהרגו על קידוש השם "אין בנמצא קיבוץ כזה עכשיו, לא מיניה ולא מקצתיה".

בקהל החברים בסאטמר, בה היה חבר הרב אהרן יום טוב ליפא הרשקוביץ הי"ד, ניתן היה למצוא עוד תלמידים וחסידים מופלגים רבים, ובהם גם רבנים וראשי ישיבות, כגון: הבחור ר' חיים שלום גודלשטיין, הרב נתן וואלד, האחים הרב פנחס והרב יואל ווינברגר, הרב יעקב יוסף ויינשטוק, הרב שמואל זינגר, הרב אברהם מאיר זיסוויין, הרב יחזקאל שרגא פייבל כ"ץ, הרב יצחק כ"ץ, הרב ישראל כ"ץ, הרב שמעון לעווי, ראש הישיבה הרב חיים יצחק מאליק, הרב צבי אביגדור פיש אב"ד ניר אדאניי, הרב צבי זאב פעלץ, הרב נתן נטע פערל, האחים הרב שאול יעקב והרב ישראל ליפא פרידמן, הרב חיים שרגא פרידמן, הרב אפרים פישל פרקש, הרב שמעון משה קעפעטש, הרב אברהם דוב שעהר, ועוד. הי"ד.

נס שנעשה לכללות האומה הישראלית, בבוא הזמן הזה בכל שנה ושנה מתעורר כח הנס / הרב ישראל יהודה ציטרין הי"ד

ב"ה

יתברך שוכן רומה אשבח למלך יושב העליונים ומשגיח דיירי התחתונים לבי ובשרי ירננו לאל חי על אשר זכיני ברוב חסדו אחרי רוב עמל ויניעה ללקט ולסדר ולחבר את האהל להיות אחד ולהביא אליכם ברכה סדר הגדה עם פירוש דברי חיים מהגאון הקדוש המפורסם רשכבה"ג מרן רבינו חיים האלברשטאם זצללה"ה זי"ע האבדק"ק צאנז נערכה כסדר וכהלכה. וכל איש אשר יקרב אליה אל תוך עמודיה ימצא בה כל מחמדיה:

והנה מדרך כל חובר חבר ודורש אל הספרים ללקט מהם אמרים בקרבם אל המלאכה להציג דברים בפתחי שערים, כי ספר בלי הקדמה כגוף בלי נשמה. וגם אני אצא בעקבותיהם להציע לפני הקוראים בעזרת יוצר אורים, למה באתי עד הלום ומה התועלת אשר ימצאו להם, וכל בר דעת ישכיל ויבין את השבח המגיע לפעולתי. כי כל עין רואה מישרים בהגדה הנוכחית יראה כי רובא דרובא מן המאמרים הקדושים מהפירוש דברי חיים על ההגדה לא היו מוכנים ועומדים, רק המה מפוזרים ומפורדים בהספרים הקדושים דברי חיים על התורה ומועדים במקומות שונים, ורבים אומרים מי יראינו טוב מי ישקינו מים מי חיים הנאמנים ללקט הנפזרים לאחד אחד להיות דבר דבור על אופניו הכל נכון בסדר מסודר בלי צריך עוד לחפש דבר. ובפרט כי הספרים הקדושים דברי חיים אינם מצוים ביד כל אדם. לזאת אמרתי אלכה נא לשוט במים חיים אדירים ואלקטה ואספתי באמרים ויגעתי ומצאתי תאמין כי בעזרת ה' יתברך עלתה לי השפל והדל נרדף ונאנח מפגעי הזמן וקורותיו בזכות הצדיק הקדוש והטהור מרן רבינו זצללה"ה זי"ע להוציא הדבר מכח אל הפועל ולהקריב לפניכם היום את התשורה הזאת. וכשם שזכיתי לסדר אותם, כן נזכה לעשותם. והנני מן המודיעים כי הייתי נזהר מאד לבלי לשנות חס ושלום את לשונו הקדוש:

ויתר שאת ויתר עז להחיבור הזה כי באו בו הרבה מאמרים ושיחות קדושות הנוגעים לענין הגדה של פסח אשר לא ראו עוד אור הדפוס, אשר שמעתן אזני בדיבוק חברים המקשיבים לקול אדמו"ר הגאון הצדיק המפורסם בוצינא קדישא חסידא ופרישא בנם של קדושים כבוד קדושת שם תפארתו מוהר"ר אריה לייבוש רובין שליט"א הראב"ד דפה טומשוב. נכדו של בעל המחבר ספר דברי חיים זצללה"ה, וגם לרבות דברים הרבה אשר היו אצלו בכתובים והוא בטובו נהג בי טובת עין ליתנם לי כדי לקובעם בדפוס. וטוב עין הוא יבורך. ובוודאי כל הוגיה ימצאו בה ברכה, כי דברים היוצאים בקדושה וטהרה ממש כנתינתן מסיני, מלב מלא על כל גדותיו באהבת ויראת השם ברוך הוא וברוך שמו בוודאי יהיו נכנסים ללב להלהיב הלבבות לקרב את נפשות ישראל לאביהם שבשמים בדרכי העבודה האמיתית, ובפרט כי הזמן גרמא, כי הנה ידוע דיציאת מצרים הייתה על ידי איתערותא דלעילא, כי ישראל בעצמם לא היו ראויים לגאולה כי היו משוקעים במ"ט שערי טומאה, וכמו שטען שר של מצרים 'הללו וכו' והללו וכו' מה נשתנו אלו מאלו', ורק הקב"ה גאלם למען שמו בזרוע נטויה ובגילוי שכינה, ומחמת גודל הארת הקדושה נתבטלו כל התאוות מישראל ונמשכו אחר הקב"ה. ומבואר בספרים הקדושים כי נס שנעשה לכללות האומה הישראלית בבוא הזמן הזה בכל שנה ושנה מתעורר כח הנס. נמצא דבפסח מתעורר כח הנס להוציא אותנו מן הטומאה ומתאוות רעות ולקרב אתנו להקדושה ולהיות דבק באמונת ה' ובמשה עבדו ובאמונת הצדיקים הקדושים, כי איתפשטותא דמשה רבינו בכל דרא ודרא (תיקו"ז תי' ס"ט) והוא בסוד 'משה שפיר קאמרת' (שבת ק"א ע"ב), ולהיות גם כן מתעוררים עלינו כל החסדים והטובות ונפלאות שעשה עמנו הקב"ה בימים ההם בזמן הזה. וכן יעשה עמנו תמיד נסים ונפלאות אמן :

ואני תפלתי לך צור ישועתי ועזרתי, לבל אבוש מסברתי, כי בך חסיתי ואתה תקותי. הן לא אוכל עוד לעצור במלתי מלשפוך שיחתי לפני אילותי. ראה אנחתי ואנקתי, מתגרת ידך אני כליתי, ראה עניי ועמלי ושא לכל חטאתי, כי כלו בהבל ימי ושנותי. נא יהמו רחמיך בחנינתי, ושימה בנאדך דמעתי והעביר את אנחתי והשב את שבותי. וזכות הצדיק הקדוש הזה יעמוד לי לאמץ ולחזק רפיון ידי ולברך מלאכתי וכל מעבדי וכל מה שעבר עלי יהיה כפרה על כל חטאת נעורי חפשני בוודאי ובברור ואזכה לחיי בני ומזוני רוויחי ולקבוע עתים לתורה הקדושה מתוך הרחבה ולראות בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצות באמת ולראות באור פני מלך חיים.

דברי המלקט והמסדר ישראל יהודה ציטרין מטומשוב לוב[עלסקי].

(הקדמה, הגדה של פסח עם פירוש הדברי חיים)


הרב ישראל יהודה הלוי ציטרין מטומשוב (שעל יד לובלין), בנו של ר' אברהם חיים ('ר' אברהמצי') ציטרין, היה תלמיד חכם חסיד, מצוין בתורה ויראת שמים, מחניכי השטיבל של הרב הצדיק ר' יהושע'לי טומשובר. הוא נשא לאשה את חנה, בתו של הרב הגאון ר' יהושע זוברמן הי"ד, אב"ד קהילת פאקשיווניצא. הוא היה מקורב לאדמו"ר מציעשינוב, ובמשך שלוש שנים התגורר בוורשה אצל האדמו"ר מראדזימין, רבי אהרן מנחם מנדל גוטרמן, ועמל על סידור כתביו. כשחזר לטומשוב קבע עיתים לתורה והתפרנס ממסחר. הוא סידר את ההגדה של פסח עם לקט מפירושי האדמו"ר רבי חיים הלברשטאם מצאנז, ה'דברי חיים', הן מכתביו על התורה ועל המועדים, והן משמועותיו שנאמרו בדיבוק חברים ונמסרו לבן בתו של ה'דברי חיים', הרב אריה לייבוש רובין, אב"ד טאמאשוב. בספר הובאו גם פירושי ה'דברי חיים' על ספירת העומר ושיר השירים, וכן חידושי מבנו, רבי יחזקאל שרגא הלברשטאם אב"ד שינאווא שנלקטו מספרו 'דברי יחזקאל'.

הספר יצא לאור בבילגורייא בשנת תרצ"ג (1933). בשל הביקוש הגדול להגדה זו, יצאו לאור מהדורות נוספות: לובלין תרצ"ו (1936), ארדעא תרצ"ט (1939), גרוסווארדיין ת"ש (1940), תל אביב תשכ"ב (1962), בני ברק תשכ"ג (1963) וברוקלין תשל"ג (1973).

בהסכמתו לספר זה מתאר הרב אריה לייבוש רובין אב"ד טאמשוב את המלקט והמסדר במילים: 'ידידי האברך המופלג בתוי"ר [בתורה ויראה] החסיד מו"ה ישראל יהודה ציטרין נ"י מפה… את הכל אסף וליקט וסדר כל דבר במקומו ועתו ידידי האברך הנ"ל'.

בימי השואה נספה הרב ישראל יהודה ציטרין על קידוש השם, יחד עם רעייתו ועם ילדיהם יוסף, אלימלך, יעקב, שלום וחיה פייגה. הי"ד. היארצייט נקבע ליום ערב פסח, י"ד בניסן.

בנו, הרב אברהם חיים, נפטר בשנת תשי"א ולימים הובא למנוחות בבית החיים בהר הזיתים.

נר החנוכה מזהיר אותנו ללמוד בכל רגע ורגע / הרב אליעזר הלוי רוזנברג הי"ד

בשלחן ערוך (סי' תער"ב סעיף ב) פוסק המחבר שצריך ליתן שמן כשיעור שידלוק חצי שעה. ויש לרמז דהנה חצי שעה הוא ל' רגעים, ונר חנוכה מרמז לאור תורה, לרמז שלמ"ד רגעים, היינו שיש ללמוד בכל רגע ורגע, כמו ששמעתי מספרים מגדולי עולם שאמרו שהם נעשו תלמידי חכמים מלימוד של רגעים, שבדרך כלל מבטלים כמה רגעים לפני זמן האכילה, שחושב שאין זה מספיק זמן להתחיל ללמוד, וכן לפני השינה. אבל מי שמתמיד בלימודו ואינו מבטל אפילו רגע, אז מאלו הרגעים נעשו שעות, ומהשעות ימים. וזה הנר חנוכה מזהיר אותנו ללמוד בכל רגע ורגע.

והנה בשמונת ימי חנוכה אנו מדליקין הנרות שמונה פעמים למ"ד רגעים, וזה עולה במספר 'רם', לרמז שאם ילמוד בכל רגע ורגע, אז הוא יתרומם ויתעלה למעלה למעלה. והנה המהדרין מוסיפים והולכים ומדליקים בסך הכל ל"ו נרות, וכל נר דולקת חצי שעה, יוצא שהל"ו נרות דולקים בסך הכל ח"י שעות, לרמז שעל ידי לימוד התורה, הקב"ה ישפיע לו חיים כדאיתא כמדרש רבה (דברים פ"ד) אמר הקב"ה לאדם הזה, נרי בידך ונרך בידי. נרי בידך זו התורה, דכתיב 'נר ה' נשמת אדם', ונרך בידי זו הנפש, דכתיב 'נר ה' נשמת אדם', אם שמרת את נרי, אני משמר את שלך, ואם כבית וכו'. עד כאן. וזה הרמז שנרות חנוכה שרומזין על האור תורה, דולקים ח"י שעות.

ויש לרמז עוד שבכל לילה מדליקים עוד נר לשמש, ועם ח' הששמשים מדליקים מ"ד נרות, וכל נר דולק חצי שעה, יוכל שבסך הכל דולקות כ"ב שעות, כמו שכתוב 'ישראל אשר ב"ך אתפאר' (ישעיה מט,ג). ובזכות נר חנוכה יאיר ה' עינינו בכ"ב אותיות שבהם נארג תורתנו הקדושה.

(צבא רב, עמו' מט)

בנוסח הזמר 'מעוז צור ישועתי', 'חשוף זרוע קדשיך וקרב קץ הישועה, נקום נקמת דם עבדיך מאומה הרשעה, כי ארכה לנו הישועה ואין קץ לימי הרעה, דחה אלמון בצל צלמון הקם לנו רועה שבעה'. הנה אנחנו מחכים ומצפים להקב"ה שיגאל אותנו בגאולה שלימה, ואנו מתפללים לה' יתברך על שני דברים. א' שהקב"ה יושיע אותנו ויגאלנו מהגלות, ועוד שינקום נקמתו מאומות העולם הרשעים שצרו לישראל. והנה אנו רואים האיך הגלות מתארכת ועדיין לא נושענו. ואולי הסיבה לכך היא, שעוד לא עשינו די מצות ומעשים טובים, ואין לנו די זכויות, שבשבילנו יעניש ויכלה וישבר ויאבד את האומות הרשעים, והאומות עדיין לא נתמלא סלתם, ועל זה אנו מבקשים שיקום לנו רועה שבעה, והם ילמדו וידריכו אותנו לילך בדרך הישר והטוב, ואז במשפט יכלה הגוים, ועל ישראל יציץ נזרו.

וזהו שאמר 'חשוף זרוע קדשך וקרב קץ הישועה', אבל לא די לנו בזה, ואנו מבקשים שגם 'נקום נקמת דם עבדיך מאומה הרשעה'. והגם שזה 'כי ארכה לנו הישועה' דעל ידי זה נתארך הגלות, היות שאנו אינם ראויים עדיין שבשבילנו יעשה הקב"ה נקמה בגוים, ולהם עדיין לא נתמלא סאתם, ולכן 'ואין קץ לימי הרע', על זה אנו מבקשים מה' יתברך שלא ישגיח על זה, רק 'דחה אדמון בצל צלמון', ויקם לנו רועה שבעה, והם ילמדו אותנו לילך בדרך התורה ונשוב בתשובה מאהבה, ובא לציון גואל ולשני פשע ביעקב. הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כמו שעשית לאבותינו בימים ההם בזמן הזה. אמן כן יהי רצון.

(צבא רב, עמו' מח)

במדרש 'תן חלק לשבעה', שכל מי שיש לו חלק בשבע נרות שהם מאירים תמיד בבית המקדש, 'וגם לשמונה' ימי החג, אין בריה יכולה להם. ונראה לפרש דהנה מה טוב ומה נעים מידת הבטחון, אבל מידת הבטחון הוא טוב רק על מה שנוגע לצרכיו הגשמיים, שיהיה לבו סמוך ובטוח באלקיו שיגיע לו כל צרכיו הגשמיים, וכך הוא יכול ללמוד תורה ולעשות מצות ולשמור שבת ולא יאמר מה נאכל אם לא נעבוד בשביעי, רק יבטח וישען באלקיו. אבל מה שנוגע לתורה ומצות אסור לאדם שיבטח ויאמר לכשאפנה אשנה, או למחר אעשה מצוה פלוני, ויש לי בטחון שגם מחר יהיה לי הזדמנות לעשותו, דשמא לא תפנה. ומה שזריזים מקדימים למצות ולתורה, לכן לדבר מצוה אסור שיהיה לו בטחון, רק יעשנו מיד בזריזות.

והנה הבית יוסף (בסי' תר"ע) בקושייתו המפורסמת למה אנו עושים שמונה ימי חנוכה, הלא בליל ראשון לא היה נס. ומתרץ בחד תירוץ, שמיד בלילה הראשונה חלקו השמן לשמונה חלקים, לכן גם בלילה הראשונה היה נס שדלק כל הלילה. והנה ממה שנהגו כך בבית המקדש, יש ללמוד כמו שכתבנו לעיל שבענייני תורה ומצות אסור לבטוח בהקב"ה, רק צריכים לעשות כל ההשתדלות והאמצעים שיש לנו כדי לקיים המצות, דהם לא אמרו 'בא ונדליק כל השמן בליל הראשון, ונבטח בהקב"ה שיעשה לנו נס, ואולי למחר נמצא עוד פח שמן' וכדומה, רק הם חילקו מיד השמן ועשו השתדלות כדרך הטבע שלפחות ידלק הנרות כל ערב לאיזה שעות ויתקיים בזה הפסוק 'להעלות נר תמיד'. ומוכח מזה דלקיום המצות אסור לבטוח וחייבים להשתדל עד כמה שידיו מגעת. והנה חג הסוכות הוא חג האמונה ובטחון. וכזוהר הקדוש נקרא 'צילא דמהמנותא', דאז הוא זמן האסיף לכל התבואה, וציווה לנו התורה לעזוב כל רכושנו ולצאת לדירת ארעי, ולבטוח בהקב"ה שהוא הנותן לך כוח לעשות חיל', כלומר שחג הסוכות משריש בקרבנו שבענייני גשמיות יש לבטוח בהקב"ה ולא לעשות השתדלות יתירה. ולפי זה מבואר המדרש בטוב טעם, דכל מי שיש לו חלק במה שמלמד אותנו השבעה הנרות שהיו מאירים בבית המקדש, דהיינו שלא היה להם בטחון בענייני תורה ומצות, אבל 'וגם לשמונה' ימי החג, וגם הוא לשון ריבוי, כלומר במה שמלמד אותנו שמונת ימי חג הסוכות, היינו מידת הבטחון בענייני גשמיים, בזה יש לו ריבוי בטחון, לאדם כזה אין בריה יכולה להם.

(צבא רב, עמו' מד-מה)


הרב אליעזר הלוי רוזנברג הי"ד. מיקירי העיר פרשבורג, נולד בסביבות שנת תר"ן (1890) היה בנם של הצדיק והחסיד ר' צבי הירש רוזנברג ורעייתו מרת לאה בת ר' לייב גלבר, שלימד כתיבה וחשבון בביתו של החתם סופר. ההורים היו חשוכי ילדים במשך שנים רבות ודאגו להגדיל תורה, רדפו צדקה וחסד וטיפלו בקבוצת יתומים. בנם נולד לאחר שבירכם הרב הצדיק רבי לייבוש מטורנא, בנו של האדמו"ר משינאווא. אחר כך נולדה אחותו, רבקה, אשת הרב הלל אונסדרפור הי"ד אב"ד לושוניץ. בצעירותו למד הרב אליעזר אצל הרב אליעזר דוד גרינוולד מחבר הספר 'קרן לדוד' ובמשך שש שנים למד בישיבת רבו המובהק, הרב שמואל רוזנברג אב"ד אונסדורף, ושימש אותו במסירות.

הרב אליעזר רוזנברג התחתן עם מרת ריזל בת ר' יוסף סראדי, ראש החברה קדישא מקאשוי ומראשי הקהילה שם, שהיה ראש וראשון לכל דבר שבקדושה שם. לאחר נישואיהם התגורר ר' אליעזר וריזל בפרשבורג, על מנת להתגורר בסמוך לאמו של ר' אליעזר, שהתאלמנה בשנת תרע"ט. כעבור זמן קצר החל הרב אליעזר לעבוד כמזכיר הקהילה בעיר, וניהל את הפעולות הקהילתיות, ארגן שיעורים ודרשות ודאג לחלוקת סיוע לנזקקים במיוחד לקראת החגים. בנוסף לכך הוא כיהן כמנהל תלמוד התורה בפרשבורג. היה תלמיד חכם הבקי בש"ס, במדרשי חז"ל ובמקצועות רבים בתורה. למרות שהיה טרוד בפרנסת ביתו ובצורכי ציבור, הוא היה שוקד על לימוד התורה משעות הבוקר המוקדמות בעיון גדול במשך שעות ארוכות, כשהוא עושה תורתו קבע ומלאכתו ארעי. הוא נהג להתפלל בהתלהבות ובדביקות. הוא כתב בפנקס קטן את חידושי תורתו בהלכה ובאגדה, השווים לכל נפש. על מנת להציל את כתביו הוא שלח אותם לבנו בנייטרא, אך בדרך הם אבדו.

במהלך שנות מלחמת העולם השנייה, הגביר הרב אליעזר את שקידתו בתורה, התפלל בתחנונים לבורא עולם על מפלת הרשע ותקומת ישראל, ורמז על כך בחידושים שרשם בפנקסו. בנו, ר' יוסף, דאג לשלוח לאביו, הרב אליעזר, ככרות לחם מנייטרא לפרשבורג, כשהם מוסלקים בכריכות של ספרים, כי גם בתקופה זו הקפיד הרב אליעזר לאכול רק פת ישראל.

הרב אליעזר גורש מפרשבורג לאושוויץ במוצאי יום כיפור תש"ה (1944), יחד עם הרב מרדכי ליכטנשטיין ועם אחרוני יהודי פרשבורג, ובהם הרב ישעיהו קאליש, משה אריה ווטיץ (בן ר' יהודה ווטיץ) ורעייתו שרה זנטה לבית זקבך שהיתה מורה מסורה ומוערצת בבית יעקב בווינה, עם תשעת ילדיהם: רחל, אסתר, חנה, בנימין זאב, לביאה, שמואל, ישראל שמחה, מרדכי מרכוס והתינוקת מרים. הי"ד.

בחידושי החת"ס, לונדון תשט"ו, מתאר בפירוט המוציא לאור, הרב שטרן, את אותו המשלוח מפרסבורג לאושוויץ בו הוא נסע:

"לכו שמעו ואספרה כל יראי אלהים אשר עשה לנפשי בשנות השואה הנוראה שעברו עלינו. שנות ראינו רעה. ואני בתוך הגולה יותר מאלפים ושתי מאות נפשות משארית הפליטה יהודי פרעשבורג הנשארים שם מן השבי שבשנת תש"ב, בו שב"ת כל שמחה, שנשלחו חושך ולא אור ליום ו' עש"ק, י"ב תשרי תש"ה למחנה סערעד (סלובקיה), ומשם ביום ג', ב' של סוכות, למחנה אוישוויטץ, והגענו שם אור ליום ה', ד' של סוכות. שם נפרדו ממני כל מחמודי עיני: אמי מורתי הצדקת, אחי היקר ואחיותיי היקרות הי"ד, המה לוקחו לימין כצאן לטבח יובל ואני עם מתי מספר לשמאל, התעיף עיני בם ואינם, ובו ביום הומתו באכזריות בתאי הגאזים ונשרפו עקד"ה. את אלה עקדות תראה ותקום נקמת דם עבדיך והשב שבעתיים אל חיק מענינו חרפתם אשר חרפוך ה'… אל מלא רחמים שוכן במרומים, דיין אלמנות ואבי יתומים ימציא לנשמתם המאירה מנוחה תחת כנפי השכינה, בגן עדן תהא מנוחתם, ה' הוא נחלתם וינוחו בשלום על משכבותם".

ביום טוב הראשון של סוכות, במהלך מסעו ברכבת, התפלל הרב אליעזר רוזנברג את ההלל בקול גדול ובשאגה. באמצע הדרך אמר שהוא מרגיש שבנו, יוס'ל, ישאר בין החיים.

הרב אליעזר נספה באושוויץ ביום י"ח בתשרי תש"ה, יחד עם רעייתו רייזל, וילדיהם אשר יהודה ולאה.
בנם הבכור, צבי ורעייתו לאה נספו בשנת תש"ב.
בתם חנה גיטל נספתה בהושענא רבה בשנת תש"ג.
בנם שמואל נספה בשמחת תורה תש"ה.
שרדו בנם הרב יוסף ובתם צביה.

כיומיים לאחר רציחתם של הרב אליעזר ורעייתו, בלילה של אור לכ"א בתשרי תש"ה (7.10.1944), פרץ מרד הזונדר-קומנדו (ראה מאמר באתר זה על הדיין הרב אריה יהודה לייב לנגפוס הי"ד שנהרג בפיצוץ המשרפות במרד), ואחריה הופסקה למעשה ההשמדה בתאי הגזים.

הרב יוסף גילה לאחר תום מלחמת העולם השנייה על מותו של אביו, וחזר לחפש את כתביו של אביו. לאחר חיפושים נרחבים הוא הצליח למצוא בדרך נס שני פנקסים בכתב ידו של אביו. הכתבים, הכוללים דרשות על התורה, על המועדים ועל פרקי אבות, עברו עריכה, תיקון והגהה ויצאו לאור על ידי נכדיו בספר 'צבא רב' (מאנסי ניו יורק, תשע"א). שם הספר רומז על שם מחברו: אליעזר בן צבי ראזנבערג.

הרב יוסף נפטר בשנת תשס"ח.

ראה להחזיק לבך תמיד באמונה ושמחה / האחים ר' פנחס ור' יואל ויינברגר הי"ד

ב"ה

אור ליום ב' לס' מקץ כלנו בני איש אחד נחנו שנת קול מבשר טוב [תרצ"ה] לפ"ק פה סאקמאר יצ"ו.

שלום וכל טוב סלה ובריאות גוף ונפש וישוב הדעת דקדושה וכל מילי דמיטב, בכל העניינים ברוחניות ובגשמיות, לאורך ימים ושנים טובים והארת חנוכה אור המאיר, ומתחדש בכל שנה בעת ובזמן הזה, וה' יתברך יעזור לך ברוב רחמיו שתהיה תמיד בכל עת ובכל שעה ממש בלב מלא שמחה, והצלחה בלימוד התורה הקדושה פקודי ה' ישרים משמחי לב, ויקוים כך מה שברכו תלמידי ר' אמי או ר' חנינא עולמך תראה בחייך וכו' לכבוד אחינו היקר והחביב עלינו הב' הח'… ויזרח כשמש בצהרים.

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה, אחי היקר טייערער ברידער זאת אני כותב לך מקודם שתתחזק ותתאמץ מאוד להיות בשמחה, ועל ידי זה בוודאי ה' יתברך ישמור לך בכל העניינים, ובטח על ה' יתברך שבוודאי ישמור לך בכל העניניים, ותחיה רגיל על לשונך בכל עת על דבר קטן וגדול ה' יתברך זאל מיר העלפן אויף דעם אין דעם ברוב רחמיו וחסדיו הגדולים בכלל כל ישראל הקדושים. הנה איתא בספרים שבימים אלו מסוגל מאד נתינת הצדקה לתקן בהם פגמי נפשו, צלח רכב על דבר אמת ותתן צדקה. ותרגיל את עצמך מעט מעט בשפלות רוח, ותאמר בכל יום על כל פנים חמישה קפיטלאך תהלים בכוונה עצומה. ותרגיל את עצמך להתפלל עם פי' המלות, כי בלא זה הוא ממש כגוף בלא נשמה חס ושלום. ותתמיד בלימודך בכל האפשר, ולבקש מה' יתברך להדבק בתורה. ותראה ללמוד שולחן ערוך אורח חיים בכל יום, ותראה לקבוע לכל שיעור זמן מיוחד ועל ידי זה תהיה לך הכל בנקל ותעשה הכל בשמחה. ה' יתברך ברוב רחמיו ירחם עלינו בכל עת, לכל אחד לפי מצבו, בישועה פרטית ובישועה כללית, ונעלה במהרה לציון ברינה במהרה בימינו אמן.

כן דברי  אוהבו

יואל בן דבורה

(תולדות אהרן, ג, עמו' של"ט-ש"מ)

ב"ה

יום ב' פ' תצוה [ח' באדר] תרצ"ו לפ"ק.

חיים ושלום ובריות גופא בשלימות והרחבת הדעת לעבודת ה' יתברך לכבוד אהובי…

אחי אהובי מה אני יכול לכתוב לך חזק ונתחזק בעבודת ה' יתברך בכל מאמצי כוחינו, ולחטוף מה שיכולים "הכל ריוח" נישט ווארטען נאר ארבעטן פלייסיג לערנען, אין דאווענען מיט שמחה מיט בטחון ואמונה, נישט זארגען חלילה נאר ארבייטען, נישט ליידיג גיין חלילה, דענסמאל מוז גוט זיין. ואכתוב לך אחי אהובי מהתורה דשלוש סעודות דשבת קודש בקיצור, בתוך הדברים דיבר הרבה ממעלות העונה אמן ובפרט אמן יהא שמיה רבה, ולכוון בו הפירוש של המחזור וויטרי [מתוך פירוש מס' ברכות דף ע"ו], ואמר שזה תועלת גדול לאידישקייט ומביא להרבה טובות.

אחי אהובי העיקר הוא שתחזק עצמך בכל עת ואל תתרשל חלילה, ולא תתחבר עם לצים מדברי לשון הרע ורכילות. הגם כי אני נאה דורש ואין נאה מקיים בעוונותי הרבים, על כל פנים תקבל האמת ממי שאמרו, דער עיקר איז נישט ליידין גיין נאר טאן וואס מען קען, אני פורס בשלומך הטוב ומאוה לך כל טוב ומשתוקק לראותך מתוך שמחה.

ידידך אוהבך הקטן
פנחס בן דבורה וויינבערגער

(תולדות אהרן, ג, עמו' שמ"א)

ב"ה

יום ד' לס' השקיפה ממעון קדשך וכו' [ט"ו באלול] תרצ"ו פה סאטמאר יע"א.

שלום וכל טוב סלה ובריאות גוף ונפש ושמחת הלב, וכתיבה וחתימה טובה בספרן של צדיקים, לכבוד אהובי ידיד נפשי חמדת לבבי דבוק כאח לי באהבה רבה אשר בעזרת ה' יתברך לא תכבה עולמית, הבחור החכם מוכתב במומד"ט… נ"י.

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה, הנה אודיעך שאני ברוך ה' בקו הבריאות וכה יוסיף ה' יתברך לשמוע ולהשמיע אך טוב, נצח סלה ועד אמן.

הנה אחי אהובי זיסער ברידער ראה להחזיק לבך תמיד באמונה ושמחה, ותקיים מה שאמרו חז"ל לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצה"ר וכמובא בספרים הקדושים דאמרו הלשון לעולם, שמשמע שתמיד לא יחשה ולא ישקוט מלפקח על עצמו, ולהסתכל ולהתבונן על תחבולות היצר, שהוא ער ותמיד עומד על המשמר האיך להפיל את האדם, ועל כן העצה היעוצה שנתחזק תמיד באמונה במלכינו יתברך שמו, אף על פי שהיצר עומד עלינו בכמה מיני צער ורדיפות מכל צד ופנה, בבית ובחוץ בשבתו ובלכתו בשכבו ובקומו, ואינו מניח אותנו אפילו רגע ממש בכל מיני נסיונות, כפי שיודע ומרגיש כל אחד כמאמר חכ' לב יודע מרת נפשו, והוא בשביל אהבת ידידות עריבות מלכינו יתברך שמו ויתעלה לא שת לבו אל כל זה, ולוחם מלחמת מצוה באהבה ובשמחה, ועושה כל מה שבכוחו ויותר מזה, אז ה' יתברך מרחם עליו שיכול להוציא מחשבתו מכח אל הפועל ויוכל לנצחו, ויוכל לעבדו בלב שלם באהבה ושמחה.

על כן אחי אהובי הנה נכמרו רחמי עליך בשביל גודל צער ורדיפות אשר עברו עליך, והנה אתה צעיר לימים אבל אחי הנעים הארציגער ברידער, נא ונא אל תירא ותפחד משום דבר, רק אדרבה תתחזק ותתאמץ ביותר, ובטח בד' שבוודאי יעזור לך. רק תקבע זה האמונה בלבך כיתד שלא תמוט, וכן תבקש תמיד מה' יתברך שיעזור לך, וכן אנו נבקש, ובוודאי שירחם עלינו וישמע את תפלתינו, ובפרט בימים הנוראים הבאים עלינו לטובה תבקש בדמעות שליש על זה, ותראה להתדבק בתורה הקדושה כפי יכלתך, וגם הוא יצילך מכל רע ברוחניות ובגשמיות, וגם תתן צדקה ולכל הפחות פרוטה אחת בכל יום קודם התפילה, כי הוא דבר גדול מאוד. והכל באמונה והכנעה ושמחה, ועל ידי זה יקוים הפסוק השקיפה וכו' ויאר ד' פניו אליך. אמן.

כן דברי  אחיך המצפה לראותך מתוך נחת אוהבך בלב ונפש,

יואל בן דבורה

(תולדות אהרן, ג, עמו' של"ח-של"ט)

ב"ה

יום ג' לסדר כי שם ד' אקרא הבו גודל לאלקינו, הצור תמים פעלו כי כל דרכיו משפט [כ"ח באלול] שנת תרצ"ו לפ"ק.

שלום וכל טוב סלה ובריאות וכל מילי דמיטב בכל העניינים ברוחניות ובגשמיות וחתימה טובה בתוך ספרן של צדיקים לכבוד ידידינו אהובנו מחמד לבבינו הב' הח'… נ"י.

אחרי דרישת שלומו הטוב באהבה רבה, אודיעך שאנו ברוך ה' בקו הבריאות, כה יוסיף ה' יתברך ברוב רחמיו וחסדיו הגדולים לשמוע ממך ומכל ישראל הקדושים בכלל ובפרט, נצח סלה ועד אמן.

הנה כתיב עבדו את ה' בשמחה, שאם רוצים לעבוד את ד' כראוי וכיאות לפני מלכינו יוצרנו יתברך שמו, אי אפשר כי אם בשמחה, באם לבו מלא שמחה אז יכול לעשות הכל ובכוונה לעשות נחת רוח לה' יתברך באהבה. הלא אין ה' יתברך שורה אלא מתוך שמחה, ובלעדו כמעט אי אפשר לעשות שום דבר בשלימות. וידוע שאמר האר"י הקדוש זי"ע שזכה לכל המדרגות מפני שעשה כל מצוה בשמחה ובחשק, ואמר שזה הפי' תחת אשר לא עבדת את ד' אלקיך בשמחה ובטוב לבב ומרוב כל, דהיינו שצריך לעבוד את ה' יתברך בשמחה יותר מאילו היה לו רוב כל, ואז ה' יתברך שורה והיה לך בעזרך, תדע אחי הנעים שאתה צריך להכין את עצמך לתפלה, לדורן, ולמלחמה, לתפלה היינו שבכל התפלות תכווין מעמקי דלבך שה' יתברך יהא בעזרך, וכך תחשוב בדעתך יוצרי ובוראי תעזור לי ברוב רחמים וחסדך הגדולים כך וכך על כל דבר פרטי, ואפילו באמצע היום תאמר כך בפה מלא מעומקי דלבא, ואפילו כמה פעמים ביום תאמר כך על כל דבר פרטי, ובוודאי ה' יתברך בעזרך, ולדורן היינו שתתן צדקה כפי היכולת בכל יום, וזה סגולה נפלאה לכל העניינים אבל תתן רק לעשות נחת רוח לה' יתברך.

אחי הנעים הפוך בה ותראה לקיים את כל הכתוב בה ולא תפיל דבר ארצה בעזרת ה', וברוב רחמיו מהרה תצא מאפילה לאורה, ומשעבוד לגאולה.

כן דברי אחיך אוהבך יואל בן דבורה

(תולדות אהרן, ג, עמו' ש"מ-שמ"א)


האחים הרב פנחס והרב יואל ווינברגר הי"ד, בני דבורה, היו מחשובי תלמידיו של האדמו"ר רבי אהרן ראטה בחברת 'שומרי אמונים' בסטמאר. אביהם היה הגבאי הראשי של בית המדרש הגדול בעיר. שניהם האחים 'היו שני לפידי אש בעבודת ה' יתברך. במוחם ולבם היו רק השתוקקות וגעגועין האיך ובמה יכולים לעשות נחת רוח לבורא יתברך שמו'. הם נהרגו על קידוש ה' [באושוויץ] עם חורבנה של קהילת סטמאר בחודש סיון תש"ד. הי"ד.

לא מצאתי כל מקור אודותם מלבד הספר 'תולדות אהרן', ג (בית שמש, תשנ"ז), עמו' שלו-שמא.

אל יפול לבך מכל הרפתקאות שעוברים עליך, כי הכל לטובה מאת הקב"ה / האחים הרב ישראל ליפא והרב שאול יעקב פרידמן הי"ד

ב"ה

לסדר 'הלא הוא כמוס עמדי חתום באוצרתי'.

שלום וכל טוב לכבוד אהובי הנצמד בלבבי הבחור החשוב כמר… ויזרח.

הנה ראיתי מכתבך מרוב שמחה שזה כמה הייתי משתוקק לשמוע או לראות מה שאתה עושה, אבל כאשר קראתי מכתבך יש לי רק צער על מעמדך ונפל ברעיוני שמיד אכתוב לך איזה שורות, הגם שאין לי שום רגילות לכתוב, כי מעודי לא כתבתי לשום אדם זולת אגרת שלומים לקרובי, על כן קשה עלי הדבר, אבל היות שאתה חביב מאוד בעיני, על כן לקחתי לי הפנאי לכתוב לך.

הנני אומר לך בדעתי הקלושה שאל יפול לבך מכל הרפתקאות שעוברים עליך, כי הכל לטובה מאת הקב"ה כמו שנרמז בזה הפסוק 'הלא הוא כמוס עמדי', כמו שמספרים מכמה צדיקים שעברו עליהם הרבה הרפתקאות ונסיונות עד שהגיעו לתכלית הנרצה, כי מי יודע דרכיו של הקב"ה מה שמוכרח לעבור על כל נפש מישראל דברים שונים, ואין אחד דומה לחברו.

וארמוז לך בקיצור מה שאמר רבינו אתמול בתוך הדברות קודש, 'רבות רעות צדיק ומכולם יצילנו ד' ', וקשה וכי יש רעות לצדיק, הלא הוא יודע שהכל לטובה מאת הקב"ה, גם מהו 'ומכלם'. אלא הפירוש הרעות של הצדיק הוא שיש לו מניעות בעבודת ה', וזה 'כלם' שזה הרעה עולה על כל הרעות שבעולם, אבל 'יצילנו ד' '. ואמר על זה היום שזה גם כן אינו טוב שיתעצב אדם על מניעות שיש לו בעבדות ד', אלא צריך לחזק עצמו בשמחה בכל ענינים.

ואומר לך עוד הפעם, אל תפול בדעתך כלום מכל מה שעובר עליך, איתא בספרים הקדושים שכשמוכן לאדם איזה ישועה לבוא, שולחים לו מקודם איזה נסיונות, וצריך האדם לחזק עצמו שיוכל לעמוד בהנסיון. הגם שאני רחוק מכל זה אלא מפני חביבתך הרהבתי לכתוב לך.

אני פורש בשלומך ומברך אותך בגמר חתימה טובה ובישועה מן השמים.

הק' ישראל ליפא המצפה לישועה.

(תולדות אהרן, ג, עמו' רצא-רצב)

גם אני הק' שאול יעקב בן דרעזי לאה פורס בשלום אדמו"ר שליט"א [זי"ע] ומבקש בקידה וכריעה שתתפללו עבורי שלא אהיה נדחה חס ושלום משני עולמות. בזה החורף למדתי עם נערים בבית מדרשינו, והיה קשה לי מאד. ה' יתברך יעזור לי על להבא. ה' יתברך יעזור לעשות שידוך עם בני הלל. בזה החורף למד בהתמדה והוא, ברוך ה', ירא חטא, ואיני יודע אם לשלח אותו לארץ ישראל או לעשות עמו שידוך בכאן, וכו'. ואנו מתפללים בכל יום על בריאת אדמו"ר שליט"א [זי"ע], ושנזכה לילך לקראת משיח צדקינו במהרה בימינו, ונזכה לראות בנחמת ציון וירושלים אמן כן יהי רצון.

(מכתב שכתב רבי שאול יעקב הי"ד בשנת תש"ב לרבי אהרן ראטה, בצירוף למכתבם של החבריא דסאטמאר. תולדות אהרן, ג, עמו' שעה)


הרב ישראל ליפא והרב שאול יעקב פרידמן הי"ד, נולדו לר' זישא מרדכי פרידמן ורעייתו מרת דרעזי לאה, הוא ואחיו, הם היו מבכירי תלמידי רבי אהרן ראטה, ה'שומר אמונים' בסאטמר.

הרב ישראל ליפא עבד את ה' באהבה וביראה, בענווה ושפלות יתירה, מתוך עוני ויסורים. הוא עבד לפרנסתו במסחר ביין, ורבו היה מקדש בשבתות על היין שלו.

הרב ר' שאול יעקב נולד בבוקובינה, היה מקורב לאדמו"ר מספינקא, רבי יצחק אייזיק ווייס, ה'חקל יצחק' הי"ד, ולאדמו"ר מויזניץ', רבי ישראל הגר, ה'אהבת ישראל' ולמד בחברותא עם בנו האדמו"ר מויזניץ' רבי חיים מאיר הגר, ה'אמרי חיים'. במהלך מלחמת העולם הראשונה נמלט הרב שאול יעקב לסאטמר, והתחתן שם. האדמו"ר רבי אהרן ראטה עבר לפעשט לסאטמר, ושם התקרב אליו הרב שאול יעקב באהבה ובהכנעה. הרב שאול יעקב סיים את הש"ס שש עשרה פעמים והיה גאון מפולג הבקי בתורה, בש"ס ובפוסקים. הוא לימד תינוקות והרביץ תורה ברבים, הוא התפלל בהתלהבות רבה, והתנהג בענווה מופלגת, כשהוא מבטל את עצמו לפני כל ילד. למרות שחי בצער ובדוחק, היה מהדר בהכנסת אורחים. רבו אמר עליו שיש לו את מדריגת צדיק הדור. לאחר שסירב להלשין על שכינו היהודי שהחביא בביתו סחורה שהחזקתה נאסרה בידי השלטונות, נשלח הרב לכלא, שם ישב במשך ארבעה חודשים, תוך שהוא מקבל את הייסורים באהבה. כשנפגש עם רבו שעמד לעלות לארץ ישראל אמר שבבית הסוהר כמעט ולא חסר לו כלום, כי שם ניתן לעבוד את ה' בלי הפרעות, ורק מקווה טהרה חסר לו.

בחודש אייר תש"ד גרשו הגרמניה את יהודי סאטמר לגטו, ולקראת סוף החודש החלו לגרש את יהודי הגטו ברכבות למחנה המוות אושוויץ. הרב ישראל ליפא נהרג על קידוש השם בחודש סיון תש"ד, יחד עם רבים מאנשי קהילת סאטמר. הרב שאול יעקב נהרג באושוויץ על קידוש השם עם רבים מקהילת סאטמר הי"ד, ביום ו' בסיון תש"ד, היום הראשון של חג השבועות. בנו, הלל, שרד את המלחמה.

המידע על שני האחים נמצא בספר 'תולדות אהרן' (ג, בית שמש, תשנ"ז, מאת ר' מרדכי הכהן בלום), ולא הצלחתי למצוא מידע נוסף עליהם מכל מקור אחר.

1 2 3 45