שרידים מחידושיו של הרב אברהם יעקב סופר אב”ד טעט

תמונת הרב אברהם יעקב סופר הי"ד

מכתב מאת הרב יצחק צבי סופר אב”ד טמשווער, מחבר שו”ת “מספר הסופר”, ובו הביא דברי תורה בשם אחיו, הרב אברהם יעקב סופר:

והנני לכתוב לך מה שאמר לי אביך אחי הקדוש ז”ל הי”ד כאשר ראיתיו לאחרונה בחתונת בני הרב נ”י – על הפסוק בתולדות פרשה כ”ו פסוק כ”ז כ”ח, ויאמר אליהם יצחק מדוע באתם אלי ואתם שנאתם אותי וכו’ ויאמרו ראה ראינו כי היה ה’ עמך וכו’ ונאמר תהי נא אלה בינותינו בינינו ובינך. אחר שהלך יצחק מאתם, ראו כי לא טוב הדבר, עד עתה אם העם קמו לנגדם היה להם מענה ‘היהודי הוא שהביא עלינו הרעה’, כמו שהוא עד היום שהיהודי בכל הארצות הוא “איל האשם” זינדעבאק בלע”ז. אבל כאשר נשארו בלא יהודי לא היה להם תשובה להשיב להעם הקמים נגד השרים, על כן כאשר שאל יצחק מדוע באתם וכו’ ואתם שנאתם אותי, השיבו לו: ראו ראינו וכו’ ונאמר אם אין אתה בקרבינו תהי נא אלה’ – ‘אלה’ לשון קללה, היינו יהיה הקללה השנאה “בינותינו” בין השרים והעם, מה שהיה בינינו ובינך, בין העם והיהודים, מעתה אם אין כאן יהודי יהיה השנאה בינותינו. קצרתי ובבטח תבין אם תראה בפנים הפסוקים, והוא רעיון נאה ואמת, וטוב לכתוב כי השכחה גוברת. ויהיה לעילוי נשמתו הקדושה וימליץ טוב בעדינו דודכם הנאמן המנשקך באהבה רבה יצחק צבי סופר.

נעוץ לסיום התורה עם התחלתה: פרשת וזאת הברכה, פרשה ל”ד פסוק י”ב: כתיב “ולכל היד החזקה ולכל המורא הגדול אשר עשה משה לעיני כל־ישראל”, פירש רש”י שנשאו לבו לשבור את הלוחות לעיניהם, שנאמר “ואשברם לעיניכם”, והסכימה דעת הקב”ה לדעתו, שנאמר “אשר שברת”, יישר כחך ששברת. וצריך בירור למה הסכים הקב”ה לדעתו, עד שאמר לו ‘יישר’. עוד איתא במדרש שיר השירים “שמאלו תחת לראשי וימינו תחבקני”, שמאלו אלו לוחות הראשונות, וימינו אלו לוחות האחרונות. גם זה צריך בירור מה ענין שמאל ללוחות ראשונות וימין ללוחות אחרונות. ונראה בעזרת ה’ יתברך בביאור הענין, דהנה רש”י הקדוש ז”ל פירש על הפסוק “בראשית ברא אלקים”, ולא אמר ברא ה’, שבתחילה עלה במחשבה לבראותו במדת הדין, וראה שאין העולם מתקיים והקדים מדת רחמים ושתפה למדת הדין, והיינו דכתיב “ביום עשות ה’ אלקים שמים וארץ”. ולפי זה יש לומר דמשה רבנו עליו השלום הלך בדרכי המקום, ועל כן שיבר את הלוחות ראשונות, דהנה איתא ברש”י פרשת יתרו “וידבר אלקים את כל הדברים האלה”, אין אלקים אלא דיין, הרי דלוחות ראשונות נתנו במדת הדין. וכשראה משה רבינו עליו השלום שתיכף אחר קבלת לוחות ראשונות, תחת שיעלו בדרגתם, עוד השחיתו וחטאו בעגל וירדו שוב למ”ט שערי טומאה, הבין בגודל דעתו שפגמו על שלא יכלו לסבול את מדת הדין שנתנו בהם לוחות ראשונות. ועל כן שיבר לוחות ראשונות, ויכתוב את הלוחות האחרונות, ושיתף בהם מדת הרחמים. ולמדה ממעשה בראשית, שגם עשה כן הקב”ה כשראה שאין העולם מתקיים במדת הדין שיתף בה מדת הרחמים, וכן עשה משה רבינו עליו השלום וישבר את הלוחות. ובזה מובן מה שאמר לו הקב”ה “יישר כחך ששברת”, כיון שכיוון לדעתו יתברך שמו. ובזה מובן המדרש, “שמאלו תחת לראשי”, אלו לוחות ראשונות, כי ידוע ששמאל מרמז על מדת הדין, יזהו “שמאלו תחת לראשי”, אלו לוחות ראשונות, שנתנו במדת הדין שהוא שמאל. “וימינו תחבקני”, אלו לוחות אחרונות, שהם בחינת ימין, שמרמז כידוע על מדת הרחמים. ובזה יש לנעץ סוף התורה בתחילתה, “אשר עשה משה לעיני בני ישראל”, דהיינו שבירת הלוחות כמו שפירש רש”י, מאין למדה, “מבראשית ברא אלקים”, היינו מבריאת העולם, שגם הקב”ה עשה כן בראותו שאין העולם מתקיים במדת הדין שיתף בה מדת הרחמים, ועל כן הסכימה עמו דעת המקום. כל זאת שמעתי מאדוני אבי מורי ורבי הגאון הצדיק רבי אברהם יעקב סופר זצ”ל הי”ד, ותהי זאת לעילוי נשמתו וימליץ טוב בעדינו ובעד כל צאצאיו.

(אוד מוצל מאש, עמו’ נג)


רבה שדר ליה למרי בר מר ביד אביי מלא טסקא דקשבא ומלי כסא קמהא דאבשונא. אמר ליה אביי השתא אמר מרי אי חקלא מלכא ליהוי דיקולא מצאוריה לא נחית. הדר שדר ליה איהו מלא טסקא דזנגבילא ומלא כסא דפלפלתא אריכא אמר אביי השתא אמר מר אנא שדרי ליה חוליא ואיהו שדר לי חורפא (מגילה ז:).

עיין פירוש רש”י. וצריך עיון אחרי כי רבה עני הוה, כדאיתא במועד קטן כ”ח. בי רבה נהמא דשערי לאנשי ולא משתכח. אם כן למה יקפיד מרי ומה מניה יהלוך עוד יותר. לכן נראה לי כוונה אחרת, דלכאורה למה שלח סל מלא תמרי, וכי בפחות מזה לא יקרא מנה, ובפרט למרי שהיה עשיר כנראה שהביאו לפני אביי כיד המלך. לכן נראה על פי הגמרא דתענית ט: מלא צנא דסכינא בזוזא ובבלאי עסקי באורייתא מתוד צער. והיות שמרי היה גדול הדור שאפילו רב חסדא הגדול אמר מימרא משמיה (ערובין כ”א. אמר רב חסדא דריש מרי בר מר) ומחמת ענוותנותו דרבה חשש פן יש טינא בלבו על שנעשה הוא מלך וראש ישיבה, רצה לרמז לו שיודע בנפשו שאין בו איזו יתור שיהיה ראוי לזה זולת מה שלמד תורה בצער ועניות מתוך קב תמרים היה הסיבה שה’ הרים ראשו, ואף חכמתו, שלמדו באף, עמדו לו לבדו, ואתה מרי על כל פנים זיכה ה’ אותך ללמוד תורה מתוך הרחבת הדעת. ואביי הבין רעיון רבו ואמר לו שאדרבה מרי הצדיק יקפיד על זה שאתה מקדים לשלח לו, כי נהוג נשיאותך ברמה. ויאמר אי חקלאה מלכא ליהוי לא יוכל להניח מנהגו להיות כפוף ועניו כמקדם, אף שאין לעשות כן במעמדו עתה. וכאשר בא אל מרי הוא ז”ל הבין כוונת רבה אליו ושלח לו מילי דחורפא, לרמוז לו בהיפוך, שלא כן הוא כאשר אתה חושב, כי אם משום מלתא יתירא דאית בך עוקר הרים, כדאיתא בסוף הוריות, וראוי אתה ונאה לך הגדולה לצד מעלת עצמך. ואביי הבין גם רמיזא זה ואמר שעכשיו יצער רבה על שבח הזה, ויאמר אנא שלחתי לו חוליא, תמרים המצערים לשלשול, ועקתא ביה, ורק זה הזכות עמדה לי. והוא שולח לי חורפא, כאילו אני ראוי מצד עצמי.

ועל דרך צחות יש לומר דרבה שלח מלי כסא קמחא דאבשונא ומרי כסא פלפלי אריכתא, שרבה שלח גם דבר חשוב. והוא לפי שיטת רש”י בפסחים, שקמח העשוי משבלים קלויים אין בו חימוץ. ולרמב”ם רק בקמח קלוי (עיין מג”א ומהרש”ך הלכות פסח סימן תס”ג). לכן קרוב לזמן הפסח כבדו בקמח כזה שעשה בשמירה לשם פסח. ומרי השיב לו גמול, כי בפלפלין הגרגרים יש חשש חימוץ שמזייפים (עיין דמ”א סוף ספר דברים, ולאו חדש הוא שכבר לפני ק”ן שנה היה הזיוף הזה. ואולי עשו זאת גם בימי רבה) אולם בפלפלא אריכא אין חשש זה (וכמדומני שכן שמעתי יוצא גם מפי זקנינו רבינו אליעזר זוסמן סופר הקדוש זצ”ל זיע”א) לכן כבדו בפלפלא אריכא לכבוד הפסח.

(אוד מוצל מאש, עמו’ נב)


הרב אברהם יעקב סופר, נולד בשנת תרל”ט. אחר פטירת אביו הרב מרדכי אפרים פישל סופר אב”ד שארוואר, בנו של הגאון הרב אליעזר זוסמן סופר אב”ד פאקש בעל “ילקוט אליעזר”,

בעודו ילד התייתם הרב אברהם יעקב מאביו וביום הקמת המצבה על קברו של אביו, בהיותו בן חמש עשרה, הספיד את אביו בפני קהל גדול, הוא גדל כבן אצל אבי-אביו, שהיה גם רבו, הרב אליעזר זוסמן, הוא למד בישיבת ה”דעת סופר” בפרשבורג, בשנת תרס”ב התחתן עם מרת מרים בת הרב יחזקאל פרידמן מטופולצ’אן והיה סמוך על שולחן חותנו, אך לאחר זמן קצר עבר לקהילת פאקש כדי לשמש את סבו הגאון וללמוד ממנו את דרכי הנהגת הרבנות, הרב אליעזר זוסמן, שנפטר בתוך ימים מועטים, בערב יום כיפורים תרס”ג (1902). בשנת תרס”ד קיבל היתר הוראה מבית הדין הגדול בפרשבורג שכתב עליו כי הוא “למד פה ישיבתנו הרמה ויצק מים ע”י מרן הגדול אביר הרועים שר התורה נ”י כמה זמנים רצופין כולן שווין לטובה התמיד מאד בלימודו והשקיד על דלתי בהמ”ד יום ולילה לא פנה אל רהבים כי אם בתורת ה’ חפצו וה’ בירך את אברהם בכל כי עלה מעלה בקודש, גדל והצליח ועשה פרי הלולים יורד לעומקא של הלכה להבין דבר מתוך דבר וקולע אל השערה, ונתקיים מקרא שכתוב “לב חכם לימינו” ואמרו חכז”ל “זה יעקב”. וגם אחרי אשר עזב את מקומינו ונשא אשה ותקע אהלו בק”ק פאקש יע”א לא מש מאוהל תורה בתורת ה’ עסקו ויראת ה’ אוצרו והיה לו שימוש גדול בבית זקינו הגאון זצוק”ל, ובזו הימים בא אלינו ותלמודו בידו ויבא יעקב שלם כתורתו ויראתו מצאנו בו שאהבה נפשינו קנקן חדש מלא ישן, בקי בפסקי דינים והלכות גדולות על כן נעתרנו לבקשתו ונלבש אותו באיצטלא ומדא דרבנן ונותנים אנו לו רשות והורמנא לדון ולהורות כישראל כא’ המורים כהלכה יורה יורה ידין ידיו ומובטחים אנו כצדקתו ויראתו וזכות אבותיו הקדושים תסיע’ שיכוון האמת ולא יכשל ח”ו כדבר הלכה יזכיהו ה’ לישב שקט ושאנן על התורה ועל העבודה כל הימים להרביץ תורה ויראת שמים בעבודתו“. הוא קיבל היתרי הוראה גם מהרב משה סופר אב”ד טיסא פירעד ומהרב כלב פייבל שלזינגר אב”ד טופולצ’אן. בשנת תרס”ד מונה הרב אברהם יעקב לאב”ד יעמרינג והיה חבר בוועד הרבנים של המדינה. הרב הקים ביעמרינג ישיבה ביחד עם הרב יצחק שטיינר, והיה שותף לעריכת הספר “לקוטי סופר” על תרי”ג מצוות, מאת דודו, הרב יוסף לייב סופר אב”ד פאקש. בשנת תרע”ג מונה לאב”ד קהילת טעט, הסמוכה ליעמרינג, ודאג לכל צורכי הציבור: הוא שיפץ את המקווה המקומי, עורר את הציבור שלא לדון בערכאות וסירב לקבל תשלומים על תפקידו כדיין. הוא חיזק בדרשותיו את חברות “תומכי הישיבות” ו”מחזיקי הדת”. הרב היה פעיל בענייני חסד, ייסד בית הכנסת-אורחים בעירו וסייע לעניי ארץ ישראל. הוא תיקן תקנות לחיזוק שמירת המצוות כהלכתן. בשבתות היה נושא דרשות בדברי אגדה, מוסר ויראת ה’, ולפני החגים היה מלמד את הלכות החג ומעמיד משגיחים למתן מענה בענייני כשרות ארבעת המינים ולהכנת המצות.

בחודש טבת תרע”ב (1911) נפטרה רעייתו. בזיווג שני נשא לאשה את מרת רבקה מירל בת הרב משה אברהם שרייבר סופר, ולאחר פטירתה נשא לאשה את מרת פראדל בת הרב יהודה הכהן קרויס,

נהרג עקה”ש באושוויץ עם רעייתו ועם בנו הבחור ר’ יוסף שמואל סופר הי”ד בכ”ג בסיון תש”ד. בנו, הרב אליעזר ישראל מרדכי אפרים פישל, שהיה למדן מופלג ואב”ד מיישא, נהרג עקה”ש באושוויץ בי’ בתמוז תש”ד.

 כן נהרג עקה”ש גם אחיו של הרב אברהם יעקב, הרב מנחם סופר הי”ד, אב”ד מורוש-וואשארהעלי.

שרידים מחידושיו של הרב אברהם יעקב הי”ד נדפסו במספר ספרים ובהם: “משפחת סופרים”, “זכרון סופרים”, קונטרס “אוד מוצל מהאש” שיצא לאור בספר “מוצל מהאש השלם” (חלק מחדושיו שם הובאו בשמו מתוך כתבי בנו ר’ יוסף שמואל הי”ד), “הגהות על חומש תורה תמימה” שיצא לאור בספר “תשובת ריב”א” חלק א או”ח ויו”ד (תשע”ד). דרשת בר מצוה ממנו הובא בספר דרשות ילקוט סופר, עמו’ ש”ס. קונטרס מחידושיו על הש”ס צורף לספר ‘עט סופר’ חלק א. מכתב ממנו, משנת תרצ”א, פורסם ב”הדרת קודש”, בעריכת הרב יוסף הכהן שוורץ הי”ד מגרוסווראדיין (גרוסווארדיין, תרצ”א) עמו’ 74. מכתב נוסף ממנו עלה למכירה בבית המכירות צפונות.

מספר הצפיות במאמר: 76

בלי תורה, הלב אטום וסתום ואי אפשר להיות יהודי טוב ולקיים מצות / הבחור ר' יוסף שמואל סופר הי"ד
הרגשת גודל מעלת עם ישראל והאושר הגדול להיות בן ישראל, היא קרבת אלקים / הרב משה פרייא הי"ד