על כל איש לחקור אחר מקור מחצבתו, מי היו הוריו ומוריו, אבותיו ורבותיו, לחפש אחר הנהגותיהם והליכותיהם, ולגלות את דרכם בקדש ואת פעולתם / הרב משה שמואל הרצוג הי"ד

תמונת הרב משה שמואל הרצוג הי"ד

בעזרת ד' יתברך.

הקדמה.

כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך! (דברים ד,לב) זכר ימות עולם בינו שנות דר ודר שאל אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך! (דברים לב, ז-ח). זה ספר תולדות אדם (בראשית ד,א), וכי ספר היה לו לאדם הראשון, מלמד שהראה לו הקב"ה לאדם הראשון דור דור ודורשיו דור דור וחכמיו דור דור ופרנסיו (עבודה זרה ד' ע"א, סנהדרין ל"ח ע"ב). התכלית האמיתית שרשם בדת האל ספרא דאדם קדמאה והראה ליציר כפיו כל הדורות, כמו שכתב גם המשורר הקדוש, 'ועל ספרך כלם יכתבו ימים יצרו ולא אחד בהם' (תהלים קלט,טז), היינו שלא יבצר גם אחד מהם שלא הראהו, ומה שיוצרו בימים העתידים, הוא להשריש האמונה התלויה בשלשלת הקבלה ומסורת איש מפי איש בלב כל אדם, גם לדורות שקיום העולם אין לצייר בהעדר צדיקים וחכמים, ראשים ומנהיגים, אשר מפאת קיום תורתנו הקדושה ושמירתה כבוד חכמים ינחלו. וכן פירש המהרש"א ז"ל בחידושי אגדות שלו במסכת בבא בתרא דף ע"ה ע"ב, על מאמר דגמרא עתידין צדיקים שנקראים על שמו של הקב"ה שנאמר 'כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו יצרתיו אף עשיתיו' (ישעיה סג,ז), וביאר שם, כי האדם אינו ראוי למדת הכבוד, שהיא מדתו של הקב"ה, שנאמר 'וכבודי לאחר לא אתן' (ישעיה מב,ח). ואמרו כל מה שברא הקבה בעולמו לא בראו אלא לכבודו (אבות סוף פרק ו'), אבל יגיע לאדם כבוד מצד תורתו, שהוא כבודו יתברך ברוך הוא, כמו שכתוב באבות (פרק ו') ואין כבוד אלא תורה, שנאמר 'כבוד חכמים ינחלו' (משלי ג,לה), דאין כבוד לאדם רק מצד תורתו, והתורה בעצמה אי אפשר להנחיל, כי לא נתנה ירושה לך (אבות פרק ב). אבל כבוד התורה ינחלו הבנים מאבותיהם החכמים, עיין שם באריכות.

זאת אשיב אל לבי ומיד לפתח התיבה בצדה אשים התנצלותי מה ראיתי על ככה ומה הגיע אלי ללקט ולסדר וליקח אוצר דכתבים ישן ונושן בידי להיות כדורשי רשומות וחוקרי קדמוניות ולכתוב קורות עדתנו חכמים וגדולים בעט ברזל ועופרת? אולם אם עטרת זקנים בני בנים, הלא גם תפארת בנים אבותם (אבות פרק ו') ואם מן ההכרח היה שיהיה אדם יציר כפיו של הקב"ה צופה ומביט עד סוף כל הדורות, קל וחומר על כל איש ואיש להיות קורא הדורות מראש, לחקור אחר מקור מחצבתו, מי היו הוריו ומוריו, אבותיו ורבותיו הקדושים אשר בארץ המה, ולחפש בחפוש אחר חפוש אחר הנהגותיהם והליכותיהם, אשר הליכות עולם להם, הלכות גדולות והלכות קצובות, להתודע ולהגלות דרכם בקדש ופעולתם, למען ידעו דור אחרון בנים יולדו יקמו ויספרו לבניהם. ועל ידי זה כבוד שמים וכבוד חכמים יתרבה להלהיב לבות ישראל ללכת בדרכיהם ולעשות כמעשיהם, מנהגיהם ותקנותיהם, כמה וכמה הלכתא גבירתא איכא למשמע מיני. ובזה גם הדורות הבאים אחריהם כבוד התורה, כבוד חכמים ינחלו. וידוע שהקב"ה מקפיד יותר על כבוד הצדיקים מעל כבודו, כדאיתא במדרש תנחומא פרשת תולדות על פסוק 'ויחרד יצחק חרדה גדולה עד מאד' וכו'. עיין שם (בראשית כז,לג). ומה בחייהם כך, במיתתן על אחת כמה וכמה. וגדולים צדיקים במיתתן יותר מבחייהן (חולין דף ו', ע"ב), ועוד שאני צורבא מרבנן דקב"ה תבע ביקריה (ברכות דף יט, ע"א). והבט נא וראה מה שכתב הגאון הצדיק מו"ה יוסף שאול מלבוב זצוק"ל שר המסכים על ספר שמות הגדולים החדש, ואומר שכזאת נקרא 'חסד של אמת', כי כמה גדולים אשר לא זכו להפיץ מעיינותיהם חוצה ולהקים שם בישראל, וגם אותם אשר שמו אותותם אותות, לפי רוב השנים תמעט ידיעתם שמותם וספרותם. והנה כי כן כל אשר יגעו ועמלו על פני תבל, כבר הכל נשכח ויכס אותם עפר הארץ. ועל כן האיש אשר מגלה עפר עיניהם, ויזכירם בזכרון טוב, הוא הוא המחיה אותם מערימת עפרם. ואם לא זכינו לראותם ולהשתעשע אתם, דבריהם הן זכרונם, שמותם וספרותם וכו', עיין שם.

זה לי עשרים שנה לטובה שבתוך עמי אנכי יושב פה בקרב עדתי קהל ישרון שטאמפי יע"א, וכבר נתעוררתי מילידי עירנו, וניני ונכדי הגדולים ז"ל יושבי על מדין פה קהלתינו, וגם מאוהבי קדמוניות וחובבי קורות באמרם אלי יום יום והיה אמונת עטך חוסן ישועות לנו ולעליזי ישנים להשביע ולהתענג בקורות ימות עולם ושנות דור דור. והנה עד כה השיבותי אחור ימיני ולא עשיתי מאומה ומאנתי הקשב לקול המפצירים בי וידרשון אותי יום יום ובקשו פני תמיד, כי עול צבור והתחייבות של יום ביומו וגם טרדות הזמן השתרגו ועלו על צווארי ואמרתי עוד חזון למועד. אך ואהה! שיד ד' נגעה בי, האלקים מצא את עון עברו וחיים שאל ממני, ולקח בני יחידי אשר אהבתי, הבחור החרוץ המו"מ בתורה ויראה כ"ה חיים ע"ה ששבק לן חיים ביום ז' מרחשון עזר"ת לפ"ק, עודנו באבו, נתן ריחו, פתאום בא שמשו, ונתבקש מישיבה של מטה לישיבה של מעלה בן טו"ב שנים, ושם אמו הצדקת שקדמתו במרומים ביום ט"ז תמוז תרע"א לפ"ק שינדל בת אסתר עליה השלום, אז אמרתי אל לבי אחרי רואי אולי הגיע הזמן להפיק רצון המשתוקקים ולהציב בזה בבת אחת נגדה נא לכל עמי יד ושם לבן ולאם הבנים עליה השלום טוב מבנים ומבנות שם עולם, והרהבה נפשי וגם חגרה עז ויצאתי לרעות בגנים ללקוט שושנים, לקוטי בתר לקוטי, לגלות רזים לפענח מצפונים, להוציא לאור תעלומים להיות דורש על המתים אשר המה חיים עדנה, ולחפש באמתחת מכתבים של עדתנו. וראיתי איך חשך משחור תארם ולקו בחסר ויתור וחלוף מוחלפת השיטה וערוב פרשיות, ורובם ככלם בלו והורקבו ולא היה רשומם נכר כלל, עד כי היו כספר חתום לפני באין מבין ואין רואה, כגן נעול מעין חתום, אין דורש ואין מבקש לו, כי זה הרבה יותר ממאה שנים היו גנוזים כטמיר ונעלם וברבות בשנים איך היו לשמה, ספו תמו מן בלהות ואין לנו שיור רק משנת תפ"ב לפ"ק והלאה. וגם המכתבים הנשארים מסוכסכים ומדולדלים וחלק גדול מהם כבר אכלו עש. והיו מונחים בקופסא כאבן דומם שאין לו הופכין, ומחמת העפוש והרקבה היו מתמעטין והולכין כפרי החג מיום ליום.

על כן אזרתי כגבור חלצי ונטיתי שכמי לעמוס עלי כל המשא הכבד הזה, עמל לא חדלתי ויגיעות בל מנעתי ללקט ולצרף ללבן ולברר כשמלה. והלכתי בכשיל ובכלפות לבית היוצר לטהר אבני זכרון המתנוצצים ולפענח נעלמים, קדושת גאוני ארץ הממונים פה בבית החיים של עדתנו, ואבני קדש כמעט לארץ תשתפכנה רוח הזמן של מאה שנים הסתער עליהם מלאה חרולים וקמשונים עד שכמעט אין זכרון עוד לראשונים. וחברתי האותיות פורחות באויר אחת ואחת בלולאות להיות אחד, ושמתי העקוב למישור והסירותי מהם כל נפתל ועקש. ובכן בדקתי בין המכתבים, בחורין וסדקין עד מקום שידי יד כהה מגעת, לתת לפני הקורא הנכבד איזה ציורים מגדולי עדתנו זכותם יגן עלינו ומקהלתנו מעט מזעיר מעת שנשתכללה ונתיסדה. אך בררתי האוכל מן הפסולת מנופה בשלש עשרה נפה, וכתבתי דברים אלו בקצור נמרץ מחמת הטרדות, בפרט הוצאות הדפוס כי רבו בעתים הקשים הללו, ד' ירחם, עד כי רבו מלמנות ועצמו מספר, ועלי היו כלנה. וגם ידעתי מך ערכי כי אין לי יד לעלות אל הר מרום הספרות, כי כננס אנכי לפני הענקים הגבורים חקרי לב אשר קטנם עבה ממתני במלאכת הספרות, על כן קורא נכבד! אל תוכן העניין ואל תכלית הדבר שים נא עיניך. דע ותבין שרק לכבוד הצדיקים גאוני ארץ הללו הממונים בבית מועד לכל חי, ומפאת אהבתי אל עדתי הישנה והמפוארה מאז ומקדם, נתתי לפניך היום לקוטים אלו לאות ולמשמרת, לדורות למזכרת, מקטר מגש מאת המחבר, שהוא לכבוד עדתו וגדוליו זכותם יגן עלינו מדבר, למען אספרה שמם לאחי ויודיעו לדור אחרון ויודו לד' כי טוב, ויראו רבים וייראו ויבטחו בד', וישימו באלקים כסלם ולא ישכחו מעללי אל. ומצותיו ינצרו לדעת צדקות ד', אשר לא יבשו קויו ולא יכלמו לנצח כל החוסים בו, וידעו כי עזרה בצרות נמצא מאד.

וקראתי בשם את קונטרסי זה 'קרות בתינו' על דרך הכתוב במגילת שיר השירים א' יב' 'קרות בתינו ארזים', כי לקוטים אלו כוללים תולדות הארזים הגבוהים אדירי התורה ז"ל שהיו פה קורות בתינו בחייהם ואף כי אחרי מותם המה מגינים על העיר אשר שוכנים בה במנוחת כבודם, וגם בתוכם רצוף אהבה 'קורות בתינו', דהיינו כל מה שאירע לאבותינו ולאבות אבותינו בשנים קדמוניות. וגם מספר ב' תיבות 'קורות בתינו' מלא ו' עולה למספר שמי ושם אבי מורי ז"ל (והוא גם שם בני עליו השלום), ולהבדיל בין חיים לחיים, ושם אמי מורתי תחיה, כי אבי מורי מו"ה חיים ז"ל ששבק לן חיים ולכל חי ביום ט"ו אלול תרנ"ז לפ"ק הורני ויורני וגדל אותי על ברכי התורה והיראה. ואמי מורתי הצדקת מרת צירל תחיה אשת חיל גם היא תמכה אותנו תמיד בימין צדקה. ד' יאריך ימיה ושנותיה בטוב ובנעימים, עוד תנוב בשיבה לראות בני בנים עוסקים בתורה אמן. ובכן 'משה שמואל בן חיים וב' צירל' עולה למספר 'קורות בתינו', ובזה יצאתי גם לדעה הקדושה אומרת שכל אדם ירמוז שמו בספרו. מנשים באוהל תברך אשתי אשר עמדי זוגתי הרבנית המשכלת מרת לאה ת"י בת לאותו צדיק הרב הגאון מו"ה אליקים ז"ל שהי' רב בקהילת היראים ראנדעג במדינת אשכנז ועלה למרום כ"ו שבט תרס"ג לפ"ק, ד' יאריך ימי מחברתי ובנותי תחיה ברב עז ושלום אמן. וטרם אשים קנצי למילין אפרוש את כפי אל ד', יהיו נא אמרי לרצון לפני אדון כל להזכר לטוב לטובים ולישרים לכל בני עדתי הי"ו, בכלל וכפרט, נדיבי עם אלקי אברהם, אשר אנכי יושב בקרבם זה עשרים שנה, כלם שווין לטובה, כי מחזיקים אותי בכבוד ומטיבים עמי. הטיבה ד' לטובים לתן להם כפעלם ויהי שלום בחילם ורב שלום בניהם עד עולם. וזכות הצדיקים ומעשה ידיהם בקדש, המובאים בספר הזה יעמוד לנו בפרט, ולכל ישראל בכלל, שימליצו טוב בעדנו, לעורר רחמים על עירנו ועל עמינו, להעלותנו מעומק בור ודות להר המור בקרוב וישמע קול מבשר ואומר משמיע ישועה משמיע שלום במהרה בימינו אמן.

דברי המאסף זעירי דמן חבריא משה שמואל בן לאאמו"ר חיים ז"ל הערצאג רב דפה והגלילות יע"א.

היום יום הששי מעלי דיומי שבתא לסדר והיה האיש אשר יבחר ד' הוא הקדוש, עזר"ת לפק"ק שטאמפי יע"א.

(הקדמת המחבר, קורות בתינו)


הרב משה שמואל הרצוג (הערצוג) הי"ד, בן הרב חיים (היינריך) וצירל (סיסיליה). נולד בשנת 1869 בטרנוי. (צ'כיה). הוא התחתן בזיווג ראשון עם מרת שינדל (שארולט) לבית לונצר, ובזיווג שני הוא התחתן עם מרת לאה (לאוני) בת הרב אליקים פיקארד אב"ד ראנדעג.

משנת תרנ"ח (1898) כיהן כרב ואב"ד שטאמפי (שטאמפען, סטופבה, שעל יד פרשבורג) וסביבתה.

ספרו, 'קורות בתינו', יצא לאור בפרשבורג בשנת תרס"ח (1907), ובו תולדות הרבנים ומנהיגי הקהילה בשטאמפי. במבוא לספר כותב המחבר:

מלפנים כזאת הודעתי ובהקדמתי אותה גליתי, כי רב תועלת ספרי הלזה לעשות רק זכר לכל גאוני וגדולי ישראל אשר הזריחו את פני עדתנו באור תורתם ובנוגה צדקתם, להודיע גבורתם וקדושתם וכבוד הדר מעשיהם, כי אם נצייר לפנינו מדרגתם אזי נקח מוסר לעשות כמתכונתם ולאחוז במעשה אבותינו אשר בידינו. על כן לקורותיהם ולנפלאותיהם עשיתי זכר ונתתי משפט הבכורה, למען יעמדו הנהגותיהם ותקנותיהם ימים רבים להחזיר עטרה על יושנה ללכת בדרכיהם. ובזכות זה יקיצו וירננו שוכני עפר ושפתותיהם ידובבו בקבר להיות לנו לפה לראות במהרה משיח צדקנו, תחיית המתים והשבת נדחי ישראל לארצנו מארבע כנפות הארץ במהרה בימינו אמן.

בהסכמה לספר זה, שכתב הרב קאפל רייך אב"ד פעסט, הוא כותב על הרב הרצוג:

'כבוד ידידי הרב הגדול המופלג בהפלגת חכמים גדולים, המאור הגדול, שבח עוז ומגדול, מחריף ובקי השלם ומושלם, כש"ת מו"ה משה שמואל הערצאג נ"י רב אב"ד דק"ק שטאמפי יע"א'.

הרב ישעיה זילברשטיין אב"ד וייצן כתב בהסכמתו כי המחבר הוא 'ידידי הרב מהאור הגדול החריף וברי וכו' כש"ת משה שמאל נ"י אב"ד שטאמפפען והגליל'. וכן כתב הרב שלמה סופר אב"ד ברגסס בהסכמתו: 'בעזרת ה' יתברך, לכבוד ידידי הרב המאור הגדול המפולג בתורה ויראה המושלם במו"מ כש"ת מו"ה משה שמואל הערצאג נ"י אבדק"ק שטאמפא והגליל יע"א'.

בט"ז בתמוז תרע"א נפטרה הרבנית שינדל, וביום ז' בחשון תרע"ב נפטר בנם חיים.

בשנת תרפ"ב נבחר הרב משה שמואל הרצוג לרב קהילת זגרב, אך נשאר בשטאמפי.

בשנת תרפ"ז פרסם הרב משה שמואל הרצוג מודעה בעיתון בה הודיעה כי ההרשמה לישיבה בשטאמפי נסגרת בכ"ט בניסן. המודעה 'פונה לבחורים, יראי ה' באמת', המעוניינים ללמוד בישיבה בו בהתמדה רבה.

בשנת תר"צ כתב הרב הרצוג מכתב בעניין הקרע בקהילת ברגסס בנוגע למינוי רב קהילה לאחר פטירת הרב שלמה סופר כהן.

ר' מאיר פישמן, למד בישיבת פרשבורג, וכיהן לאחר נישואיו כשו"ב, ש"ץ מורה בכפר הסמוך לפרשבורג. בשנת תרצ"ו, לקראת עלייתו לארץ ישראל עם רעייתו ושתי בנותיו, קיבל המלצה מאת הרב משה שמואל הרצוג, שכתב:

שיל"ת. וענתה השורה הזאת לעד להגיד לאדם ישרו כי האמת ניתן לכתוב שהתורני המופלא ומופלג בתורה ויראת ד' היא אוצרו מוכתר במעלות רמות ונשגבות, מהו' מאיר פישמאנן נ"י נין ונכד לגדולי ישראל זי"ע שבמשפחתו, שרת בקדש בעדת פעטראשאלקא-אוידארף הסמוך ונראה לעיר ואם בישראל, קהל יראים פרעססבורג תע"א, החונה תחת דגלי ומחוזי, בתור שוחט, ש"ץ, נאמן העדה ומורה בבית ספר ללמד בני יודא קשת הכתובה על ספר הישר, וגם לרבות ערך לפני בני העדה כשלחן ערוך דברי תורה מתוקים כדבש שני שנים תמימות היו, כלן שווין לטובה, וכל הימים האלה הלך במישור עם בני העדה לנחותם במעגלי צדק ולזכות רבים, וכל עבודתו באמונה היה עושה עד שרוח הבריות ורוח המקום נוחה הימנו.
ועתה שחבלים נפלו לו בנעימים לעלות לארץ הקדושה תותבב"א לרצות את אבניה לישב שם, יהיו דברי אלה לעדות נאמנה על תהלוכותיו פה בחוץ לארץ, ואני תפלתי שיזמין לו שם הקב"ה במהרה משמרת הקודש כאשר נאה ויאה לו, כדי שיוכל לפרנס את עצמו ובני ביתו נ"י בכבוד ובנחת כאות נפש רבו החפץ בהצלחתו ומברכו בברכה יברכך ד' מציון וראה בטוב ירושלים בקבוץ כל אחינו בני ישראל מארבע כנפות הארץ שיבאו לציון ברנה ושמחת עולם על ראשם.
פה ק"ק שטאמפי יע"א, ג' נצבים וילך תרצ"ה לפ"ק.
משה שמואל בן לא"א מו"ר חיים הערצאג ז"ל (עלי זכרון 30, עמו' מח-מט)

בחודש סיון תש"ב (1942) נספה הרב הרצוג על פתח דירתו, בשעה שהצוררים עמדו להוציא אותו.
הרב ישכר שלמה טיכטל הי"ד כתב על כך ביומנו:
נסתלק מאתנו… הרב הגאון משה שמואל הערצאג זצ"ל אבדק"ק שטאמפען, שהיה זקן ואיש חולה רחמנא ליצלן, ובבואם לביתו מלאכי-החבלה שקורין 'גארדיסטען' לחטוף אותו ולשלחו לארץ גזרה, נבהל מפניהם שיצאה נשמתו בשעה מועטת, ונשאר בביתו מת על מטתו מבלי מתעסקין, כי כבר שבו כל בני קהלתו והלכו בגולה, ונשאר כך ארבעה ימים, עד שאיזה מיקירי פרעשבורג שמעו על מיתתו הפתאומית ושהוא מת מצוה שאין לו קוברין, נסעו להתם ממש במסירות נפש, וגמלו חסד של אמת, כי כעת במצב כזה הוי ממש גמילות חסד של אמת, ה' ינקום את נקמתו מידי הרשעים הארורים האלה ומהרבה כיוצא בהם, מה שעשו עם אחינו בני ישראל בשנים האחרונות, אלפי אלפים אופנים כיוצא באילו, בכל מקומות ממשלתו של אותו רשע הידוע ימח שמו במהרה.

על פועלם של אנשי החברה קדישא להביא לקבורה את הרב משה שמואל הרצוג, כתב הרב שלמה זלמן אונסדורפר הי"ד, בספרו שפתי שלמה השלם:

ועת לדבר מבני חברה קדישא הגבאים וח"י אנשים, ואען ואומר אין חקר לגודל מתן שכרם כי חסד שעושים עם המתים חסד של אמת יקרא אף בשנים כתיקונם, אבל כעת אשר כולם כמעט כמת מצוה שאין לה קוברים בלי שאר וקרוב ומחוץ תשכל חרב וממש במסירות נפש בפועל הגבאים עסוקים במצוה רבה כזו. ואין עליהם שום שררות ונשיאות רק עבדות גדול יום ולילה לא ישבותו. ומי יודע מה נעשה אם לא היו יחידים אלו המשתדלים בכל כחם בגמילות חסד של אמת בהלוויית המת וקבורה כדת וכדין. בעינינו ראינו אשתקד בחודש סיון שנפטר הרב הגאון ר משה שמואל הערצאג זצ"ל אב"ד דק"ק שטאמפען הסמוך לפה בעת צרה ומהומה, ואם לא השתדלו גבאי דחברה קדישא רשיון מהממשלה לנסוע לשם ולהובילו לקבור בטרחא יתירה וסייעתא דשמיא, מי יודע אם לא היה חס ושלום מונח בבזיון זמן רב. ואחר השתדלות גדול נהגו בו כדת וכדין והובא לקבורה כראוי לו. וכמה פעמים סכנת נפשות ממש הוא, בפחדים נוראים, וכל זה לא החזירם ולא המניעם לעסוק בעבודתם הקדושה. ואף על פי כן אנו מתענין ומבקשים מחילה שאפשר שלא יצאנו ידי חובתנו כל הצורך. ועושים אחר כך סעודה ושמחה להודות לד שזכינו לכך.

רעייתו הרבנית לאה, ובנותיו אסתר (אליס) וייסלר ואני הרצוג, נספו באושוויץ בשנת 1944. בני משפחתם כתבו על שמם דפי עד.

הרב הוזכר בספר 'שאלות ותשובות הריב"ד' (פרסבורג, תרפ"ב), בשו"ת לבושי מרדכי, סי' לה, ובשו"ת לבושי מרדכי סי' ד שהודפס בהמשך לפירוש לבושי מרדכי למסכת נדרים

גמילות חסדים – מחובת האדם לחברו באשר הוא אדם / הרב שמואל משה רובינשטיין הי"ד

תמונת הרב שמואל משה רובינשטיין הי"ד

"אחרי ה' אלקיכם תלכו", וכי אפשר לו לאדם להלך אחרי השכינה וכו' אלא להלך אחרי מדותיו של הקב"ה, מה הוא מלביש ערומים וכו' אף אתה הלבש ערומים, הקב"ה ביקר חולים וכו' אף אתה בקר חולים, הקב"ה ניחם אבלים וכו' אף אתה נחם אבלים, הקב"ה קבר מתים וכו' אף אתה קבר מתים (סוטה יד, א).

הנה הרמב"ם (פרק י"ד מהלכות אבל) כתב "מצות עשה של דבריהם לבקר חולים ולבקר אבלים ולהוציא המת ולהכניס הכלה וללוות האורחים ולהתעסק בכל צרכי הקבורה וכו', ואלו הן גמילות חסדים שבגופו אין להם שיעור, אף על פי שכל מצות אלו מדבריהם, הרי הן בכלל "ואהבת לרעך כמוך" , כל הדברים שאתה רוצה שיעשו אותם אחרים לך, עשה אותם לאחיך בתורה ובמצות". גם בספר המצות (שורש א) קרא למצות אלו "מדרבנן", וזה לשונו: "דע כי זה הענין לא היה ראוי לעורר עליו לבארו כי אחרי שהיה לשון התלמוד (מכות פרק ג) תרי"ג מצות נאמרו למשה מסיני, איך נאמר בדבר ההוא שהוא מדרבנן שהוא בכלל המנין, אבל הערוני עליו מפני שטעו בו רבים ומנו נר חנוכה ומקרא מגילה מכלל מצות עשה, וכן מאה ברכות בכל יום ונחום אבלים ובקור חולים וקבורת מתים והלבשת ערומים" וכו'. וכן (שם שורש ב) "וכבר הגיעו בזה הסכלות (מי שמנו דברים הלמדים מהדרשות במנין המצות) אל יותר קשה מזה, וזה כשמצאו דרש בפסוק יתחייב בדרש ההוא לעשות פעולות או להרחיק ענין מן הענינים והם כולם בלי ספק דרבנן ימנו אותם בכלל המצות וכו' והנסמכים במחשבו זו מנו בכלל המצות בקור חולים, נחום אבלים וקבורת מתים בעבור דרש הנזכר" וכו'.

ולכאורה דברי הרמב"ם סותרים זה את זה, שכתב "אף על פי שמצות אלו מדבריהם" ועם כל זה "הרי הן בכלל ואהבת לרעך כמוך", ואם כן הן מדאורייתא. וכן בספר המצות (מצוה ח) רמז על חובת פעולות אלו שהן בכלל "והלכת בדרכיו", "אחרי ה' אלקיכם תלכו", שמנה במנין המצות.

וכבר הקשה עליו בספר מגילת אסתר (שם שורש א) וכתב "ויש לתמוה על דבריו אלה דמאחר שהוא מודה כי הם בכלל 'ואהבת לרעך כמוך' למה אמר שהן מדבריהם, והלא אם החכמים יפרשו לנו אחת ממצות הכתובים בתורה, על זה לא נאמר כי הם גם כן מדרבנן". ותירץ שמה שקראם 'מדרבנן' הוא לפי שדרשוה (בבא מציעא שם) אחת לאחת למצוא חשבון מפסוק "ואהבת לרעך כמוך", ולכן אמר בהם שהם מדרבנן, כי פשט הכתוב איננו כלל על מה שדרשו בו. אבל דבריו דחוקים כי מה לנו להדרשות אם הפעולות בעצמן הן מדאורייתא, גם הלא חשב גם כן נחום אבלים והלבשת ערומים והשאר בין "מדרבנן" שלא הוציאו אותם מכתוב זה. ובספר מרגניתא טבא (שם) כתב בזה דקראו להם "דרבנן" מוסב על "מצות עשה", רצה לומר דבזה שכלולים הם תחת "ואהבת לרעך כמוך" אין למנותם למצוה מיוחדת, אבל בזה שפרטום חז"ל והוציאום לכל אחד מדרשא, יש למנותם למצות עשה מדרבנן מיוחדת. עיין שם. אבל גם בזה אינו מיושב לשון הרמב"ם המורה שהם מדרבנן בהחלט, אם שהם כלולים תחת "ואהבת לרעך כמוך", ובייחוד לשונו בספר המצות (שורש א), שאם כדבריו היה להרמב"ם להשיג על בה"ג שמנה שמנה דברים אלו שהם מונחים תחת "ואהבת" למצות מיוחדות שבאמת הם מצוה אחת, כלשונו בשורש ב, אבל לא במה שהם מדרבנן.

ויותר נראה בדעת הרמב"ם מה שקראום "מדרבנן" אם שכלולים הם תחת מצות ואהבת לרעך, מפני שפעולות אלו אינן ביחוד מה שכוונה תורה במצוה זו, ואינם פירוש המצוה הכתובה כשאר פירושי המצות שנקראו 'דאורייתא', שפירוש המצוה הוא על זה הדבר המתפרש כוון הכתוב לא אחרת ולא יותר, וכמו התורה כתבה "לא תעשה כל מלאכה" והחכמים פרשו מה הם המלאכות נקראו דאורייתא, מפני שעל דברים אלו כוון הכתוב לא זולתם ולא יותר, אחרי שאין זולתם. אבל במצות "ואהבת לרעך" לא נוכל לאמר שהכתוב כוון ביחוד על פעולות מיוחדות, כי הפעולות הטובות הן רבות מאוד ולא נוכל לומר שהכתוב כוון לפעולה זו או זו, לזה חובת פעולות אלו אינן נקראות "דאורייתא" אם שבאמת כל הפעולות הטובות הן כלולות תחת מצוה זו, ואם עשה פעולה טובה לזולתו קיים מצות "ואהבת לרעך כמוך". זהו אשר נראה בדעת הרמב"ם.

אבל לפי הנראה חובת פעולות אלו וכאלו הן באמת מדרבנן, כי הכתוב "ואהבת לרעך כמוך" (ויקרא יט,יח) בעיקרו נאמר על האהבה שבלב בלי פועל יוצא ממנה, מקביל להכתוב "לא תשנא את אחיך בלבבך" (שם) שמדבר בשנאת הלב בלי פועל יוצא ממנה. ואם על הרוב פעולות הטובות הן תולדות האהבה שבלב והפעולות הרעות הן תולדות השנאה שבלב, אבל הכתובים במקום זה דברו רק מטהרת המדות ולא מפעולות, כי מהפעולות דברו הכתובים (שם יא, יב, יג, יד, טו, טז) והכתובים (יז, יח) דברו מטהרת המדות. וסימן הפסק הבדל הענין הוא "אני ה'" (שם טז). גם הכתובים "והלכת בדרכיו" (דברים כח,ט) "ללכת בכל דרכיו" (שם י,יג יא,כב) "אחרי ה' אליקכם תלכו" (שם יג,ה) שפרשום חז"ל על 'ההדמות בו בפעולות הטובות והמדות הנכבדות שיתואר בהן הא-ל' ואחזם הרמב"ם לפשוטי הכתובים ומנה חובת פעולות הטובות במנין המצות מכתובים אלו. הנה אם שדרכי ה' הם רחמים וחנינה וחסד (שמות לד,ו) בכלל ופועל כל פעולות הטובות בפרט, רופא חולים ומסעדם על ערש דווי, מנחם כל לב נשבר ונדכה, מכסה ערומי האדם, משיב כל חי למקום שלוקחו משם, וכל הפעולות הטובות כי הכל מה'. והחכמים כדרכם הסמיכו תוארים אלו להכתובים. אבל עיקרי ופשטי הכתובים האלו לא על דרכים ופעולות האלו הם, אלא על שמירת מצות ה' כלשון הכתוב (שם ח,ו) "ושמרת את מצות ה' אלקיך ללכת בדרכיו וליראה אותו", והכתוב "אחרי ה' אלקכם תלכו" נאמר על העבודה לו, מקביל להכתוב "כי יקום בקרבך נביא וכו' לאמר נלכה אחרי אלהים אחרים וכו' ונעבדם" (שם), או שהוא כדברי הרמב"ן (שם) שכתב "היא המצוה שנלך אחרי עצתי וממנו לבדו נדרש כל נעלם ונשאל כל עתיד כענין ותלך לדרוש את ה' וכו' האין פה נביא לה' ונדרוש את ה' מאתו ויגד לנו ה' אלקינו את הדרך נלך בו ואת הדבר אשר נעשה". לפי זה מחובת האדם לחברו באשר הוא אדם, מה שיורהו האנושיות אם שלא נצטווה עליהם ממצוה במפורש (וכמובן פעולות כאלו אינן נופלות בערכן, אם שאינן מפורשות מהפעולות המפורשות בתורה).

(דברי סופרים, פרק ג, עמו' 23-21)


הרב שמואל משה הי"ד, ב"ר יצחק ומרת שיינה מרה רובינשטיין, נולד בבוסיק (קורלאנד, לטביה) בי"ח תמוז תר"ל (1870). הוא למד בישיבת סלובודקה, הוסמך להוראה בידי הרב יצחק אלחנן ספקטור ונודע כתלמיד חכם, חוקר-תורני וסופר.

בשנת תרנ"ה (1895) נשא לאשה את מרת שרה חיינה לבית פרידמן ונולדו להם חמישה ילדים. אשתו נפטרה בחייו. לאחר נישואיו התגורר בעיר מז'ייק והחל בפרסום ספריו. בהיותו אזרח ליטא נאלץ להימלט במלחמת העולם הראשונה לשטחי הכיבוש הפנימיים של רוסיה. הרב רובינשטיין הציע את מועמדותו לסגל המורים של בית המדרש המודרני שבאודיסה, אשר בראשו עמד ר' חיים טשרנוביץ ("רב צעיר"), בדרכו לאודיסה פגש ברכבת את המשורר חיים נחמן ביאליק שלימד שם, שניהם התרשמו אחד מהשני ושמרו על קשרי ידידות במשך שנים רבות. הרושם העז שהשאיר מפגש זה על ביאליק, בא לידי ביטוי בשירו הנודע 'יהי חלקי עמכם' (1915). לבסוף ויתר הרב רובנישטיין על המשרה באודיסה, וכן דחה במשך שנים מספר הצעות לכהן במשרות רבנות בקהילות שונות. 

בשנים תרי"ט-תר"פ (1919-1920) התגורר בקרמנצ'וג שבאוקראינה, ובשנת תרפ"א עבר לשיבלי שבליטא, בה ניהל בנו הכימאי, מנחם מנדל (מנחם ראובני), את בית החרושת לצבעים "סטאר". הרב השתקע שם קלויז של "לאנדקרעמער" במחיצתם של תלמידי חכמים ידועי שם, שקד על לימוד התורה ועל מחקריו. הוא המשיך לפרסם ספרי מחקר בענייני התורה שבעל פה, הלכותיה, מקורותיה ההיסטוריים ותולדותיה. 

בעת כיבושה של ליטא ב"מבצע ברברוסה" פלש הצבא הגרמני לעיר שאוולי, ותוך ימים ספורים גורשו יהודי העיר לגטו. הרב שמואל משה רובינשטיין עבר לגטו כשהוא מלווה בכמה מילדיו ונכדיו. לפני סגירת הגטו הפסיק הרב להטמין את תכתובת העניפה שניהל עם חכמי דורו בבית החרושת. הרב לקח אתו לחדרו בגטו כמה מספריו, והמשיך לשקוד שם על תורתו. בתקופה זו כיהן בנו מנחם מנדל כחבר בית הדין היהודי בגטו, והרבה לסייע לאחיו בגטו במתן בסתר באמצעות הנכסים שצברה משפחתו לפני המלחמה. פעולותיו של מנחם מנדל הוזכרו בפנקס שאבלי, בו  נכתב בתארך 14.05.1942:
"הרעב כבר מורגש ברחובות הגיטו. אנשים מושכים את רגליהם בקושי מרוב חולשה, ילדים מציקים להוריהם צבעקות: לאכול. מוסרים את פרוסת הלחם האחרונה לילדיהם ובכל-זאת אינם יכולים להשביעם… יש האוכלים, שותים ונהנים מכל טוב ולעמותם אחרים מתים מרעב לעיניהם… משום כך יש להזכיר את אלה שהצטיינו בטוב לבם: יהא נא זכור לטוב שמו של העגלון הפשוט ארצ'יק קרופניק, המציל מדי יום ביומו מאות אנשים ממות ברעב, הוא אינו חס אף על חייו. יהא נא מפורסם שמו של מנחם מנדל רובינשטיין הצנוע שמופיע בבתיהם של רבים שירדו מנכסיהם ומגיש להם את עזרתו מבלי שיצפו לה. הוא עושה את הדבר באופן עדין כל-כך, עד שהמקבלים אינם מבחינים במסירת המתנה לידיהם ורגש הכבוד שבהם אינו נפגע קשות. בני 'למ"ד-ו"ו' צנועים אלה תומכים לא רק בחייהם, אלא גם ברוחם של בני הגיטו הכושלים".

ביום שישי, ז' בחשון תש"ד (05.11.1943) נערכה הגטו "האקציה של הילדים". לצורך האקציה הוצאו מהגטו תושביו היהודים הכשירים לעבודה, ולגטו פרצו חייל ס"ס ואוקראינים שצדו ילדים וזקנים. בין שאר הקורבנות שניצודו היו הרב שמואל משה רובינשטיין ושנים מנכדיו

הרב שמואל משה רובינשטיין חיבר את הספרים: "אבני שהם" (ורשה, 1901), "תורת הקבלה" (ורשה, 1912), "קדמוניות ההלכה" (קובנה, 1926), "דברי סופרים" (קובנה, 1930), "לחקר סדור התלמוד" (קובנה, 1932) ו"הרמב"ם והאגדה (קובנה, 1937).

הוא גורש לגיטו שיבלי ומשם נשלח בשנת 1943 בידי אנשי משטרה אוקראינים ואנשי ס"ס למקום הרצחו.

בנו, מנדל רובינשטיין (מנחם ראובני), שעלה לארץ ישראל והתגורר ברמת גן, כתב דף עד על אביו בשנת 1956, בה כתב כי אביו נשלח מגטו שבלי לאושוויץ. אשתו של מנחם, הינדה הי"ד, ברחה מגטו שבלי, נתפסה ונרצחה בשנת 1944. בתם שרה הי"ד נשלחה מהגטו למחנה ההשמדה אושוויץ בשנת 1943, בהיותה בת 13.

שרידים מתורתו של הרב שמואל חיים סופר הי"ד אב"ד זאגרב

משרידי תורת הרב שמואל חיים סופר הי"ד

"הנסתרות לה' א-להינו" (דברים כט,כח). בענין גודל החיוב לחנך בניו על פי התורה והיראה, שמעתי לומר על פי מה דאמרינן בש"ס (שבת קי"ט:) העונה אמן יהא שמיה רבא בכל כחו קורעין לו גזר דינו של שבעים שנה. ושמעתי לבאר, שהנה יעקב אבינו עליו השלום אמר (בראשית מט,ג) "ראובן בכורי אתה כחי וראשית אוני", הרי שבן נקרא "כח", וצריך כל אדם לראות שיהיו כל בניו יראים ושלמים. וזו הכוונה, העונה אמן יהא שמיה רבא בכל כחו, דהיינו שכל בניו המה יראי ה', אז קורעין לו גזר דינו של שבעים שנה.

ובחתם סופר פירש את הפסוק "הנסתרות לה' א-להינו והנגלות לנו ולבנינו לעשות את כל דברי התורה הזאת". דהיינו, אין מופת חותם לאדם לדעת אם הוא ירא ה' באמת, רק אם מגדל בניו לתורה ועבודה. וזו הכוונה, "הנסתרות לה' א-להינו", דהיינו, שהקב"ה יודע מחשבות אדם וכל הנסתרות, והוא יודע מיהו ירא ה' באמת. "והנגלות לנו" שהוא ירא ה', "ולבנינו" לעשות את כל דברי התורה הזאת. דהיינו, כשמגדל בניו לתורה ועבודה זו ראיה נאמנה מוכחת שהוא ירא ה', שאם לא כן, לא היה מגדל את בניו לתורה ועבודה.

ובזה ביאר הרמב"ן את המקרא (בראשית יח,יז-יט) "וה' אמר המכסה אני מאברהם אשר אני עושה וגו'. כי ידעתיו למען אשר יצווה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט" וגו'. ובזה אמרתי לפרש את הפסוק (שם ו,ט) "אלה תולדות נח, נח איש צדיק תמים היה בדורותיו" וגו'. שהכוונה, שמתולדותיו של נח מוכח שנח איש צדיק תמים היה. ולפי זה שמעתי מגיסי, הרב הגאון מורינו ורבינו הרב זלמן ליב שפיץ ז"ל, לבאר מאמר חז"ל (ברכות כ"ח.) כל תלמיד שאין תוכו כברו לא יכנס לבית המדרש, ש"תוכו כברו" היינו, שהתוך של האב הוא כברו, כבנו ("בר" בארמית הוא בן), שמכח הבן מוכחת מעלת האב, שכשהבן הולך בדרך טובים מחמת חינוך האב, אות היא לו שתוכו של האב הוא בשלימות הראויה.

וזה יש לרמז במאמר חז"ל (בבא מציעא צ"ז:) מטבע של אברהם אבינו עליו השלום היה זקן וזקנה בצד אחד ובחות ובתולה מצד השני. דהיינו, שהבחור והבתולה שבצד זה מעידים על הזקן והזקנה, ואז הוא תפארת לזקן ולזקנה.

(הובא בספרו של אחיו הרב משה סופר הי"ד "יד סופר", פרשת ואתחנן).

"שופטים ושוטרים תתן לך בכל שעריך וגו' ושפטו את העם משפט צדק. צדק צדק תרדוף למען תחיה וירשתה את הארץ" (דברים טז,יח-כ). יש לפרש, שאמרו חז"ל (בבא קמא קי"ט.) כל הגזול את חברו שווה פרוטה כאילו נוטל נשמתו. ובעני כתיב (משלי כב,כב-כג) "אל תגזול דל כי דל הוא, כי ה' יריב" וגו', וממילא על ידי שופטים שמקיימים "צדק צדק תרדוף", ואין אחד עובר לא בגזל עשיר ולא בגזל עני, "למען תחיה", ומדה טובה מרובה בשכרו זוכים לאריכת ימים.

(יד סופר, פרשת שופטים).

"עשיתי ככל אשר ציויתני" (דברים כו,יד). ברש"י והוא ממתניתין (מעשר שני ח,יב) שמחתי ושימחתי בו. יש לפרש, כמה פעמים נותנין צדקה או מפני המצוה, או מפני ההכרח, או מפני היראה שלא יענש, ובפרט תרומה ומעשר שאם לא יתן חייב מיתה על הגזל באכלו אותו, וכדומה. אבל יש ששמח מאוד אם רואה שהמקבל ממנו שמח במתנתו ומקובל אצלו אז הוא הנותן שמח מאוד בזה. וזה יש לפרש הכוונה "שמחתי ושימחתי בו", שמחתי במה ששימחתי אחרים. והנה זה נגד טבע בני אדם כדרכם בחסרון ממונם עצבים והוא שמח בזה, לכן מתפללין "השקיפה" וכו', ובמדרש כל השקפה לרעה רק השקפה זו לטובה, בזכות המעשרות מהפך לטובה, בזכות שעשיתי נגד טבעי להיות עצב בזה ואני שמח כן תעשה שתהפוך השקפה מרעה לטוב לנו, אמן.

(יד סופר, פרשת כי תבוא)


הרב שמואל חיים סופר הי"ד, בנו של רבי שמעון סופר הי"ד אב"ד ערלוי (אגר, הונגריה) ושל הרבנית אסתר מלכה ע"ה, כיהן כרב בקהילת זאגרב-אגראם (יגוסלביה). הרב שמואל חיים ואחיו הרב משה הי"ד אב"ד ערלוי הוציאו לאור את מהדורא תליתאי של ספרו של החתם סופר "תורת משה" על התורה (תרע"ג-תרע"ד). דבריו ומכתבים אליו הובאו במספר ספרים (ובהם "התעוררות תשובה" מאת אביו, "יד סופר" מאת אחיו, שו"ת "דברי סופר" (סי' ז) מאת אחיינו, שו"ת "בית ישראל" (לנדא) א סי' קס"א, "רבי שמעון חסידא", ועוד).

לאחר פטירת אמו כתב את המכתב הבא, (המודפס בספר "הדרת קודש", מאת הרב יוסף הכהן שווארץ הי"ד, גרוסוורדיין תרצ"א, עמ' 70).:

ב"ה יום ג' תצא ה' אלול תרצ"א לפ"ק אגראם יצ"ו.

בימי הרחמים, יכתב לאורך ימים; ובחודש הסליחות יחתם לשובע שמחות; כובד אהובי מחו' וידיד נפשי הרה"ג וכו', נרו יאיר ויזרח, יציץ ופרח, נסי"ע. מאז אשר קרה לנו בעוונותינו הרבים האסון הנורא, כי לקח ה' מאתנו, את אמינו הצדקת מ' אסתר מלכה ע"ה (בת הגאון המפורסם מו"ה זלמן שפיטצער זלה"ה מוויען) וכו'. ואח"כ קמנו מהתפלש בעפר לא הייתי בקו הבריאות, ולכן איחרתי עד עתה, וכו' וכו'. ובעיקר הדברים מה לי להוסיף הלא הכל גלוי וידוע לפניו, הכי קרא שמו צפנת פענח, שכל מילי דטמרין ליה גלייה. ואזכיר רק מה ששמעתי זה כבר מכבוד אאמו"ר הגאון הצדיק מו"ה שמעון סופר שליט"א (האבדק"ק ערלויא יצ"ו) בהא דאמרו חז"ל (ברכות י"ח) כל הרואה את המת ואינו מלוהו חרף עושהו. ואם הלואהו עליו הכתוב אומר "מלוה ה' חונן דל" (ועיין פירוש רשי"י ובמהרש"א). והביאור, כי כל חסד שעושים אינו מלוה לה' כי מקוה לתשלום מאדם שישלם לו חטיבה מול חטיבה. אבל מה שעושים למתים הוא רק על בטחון כי ה' ישלם פעולתו ושכרו מאתו. וזהו שאמר "מלוה ה' חונן דל", שהמחונן את המת הנקרא "דל" הוא מלוה לה', כי החונן לי אפילו לעני שבעניים יוכל לצפות שיצטרך פעם אחת לטובתו. ונכון. ומצאתי אחר כך הדבר בכתב סופר (אמור). ומה נעמו דבריו שם למה דרשו חז"ל זה על מלוה המת, הלא הקוברו ומלבישו הוא טורח יותר מללוותו? אלא דהנה הש"ס סנהדרין מ"ו מסופק אם קבורה יקרא דחיי או דשיכבא, או משום דחיי שלא יראהו מוסרח (ועיין בפירוש רש"י וחידושי הר"ן שם ביאר הדבר). ומסיק הש"ס משום ביזיוני דחיי. עיין שם. ולפי זה קבורה והלבשת מתים אינו חסד של אמת, דהא ביזיון הוא לחיי אם לא יעשו לו ככה, אבל המלוה את המת לפי כבודו כדאמרו חז"ל במגלה שיעור המלווים לפי תורתו זה אינו משום כבוד החיים רק כבוד המת. ולכם אמרו חז"ל רק על המלווה את המת "מלוה ה'" כי אין לו לחי שום טובת עצמו רק לטובת המת. ודברי פי חכם חן (ועיין עוד בפרשת בהר מה שאמר על מאמר חז"ל מה הוא קובר מתים ומנחם אבלים אף אתה וכו'). ואסיים מעיין הפתיחה וכו'. הקב"ה ימהר לקבץ פזורינו, ומן הגלות המר יוציאנו, ויאמר "די" לצרתינו, ייחיש לגאלינו גאולת עולמים בקרב הימים. אמר כן יהי רצון, ידידו מחו' הדוש"ת בלונ"ח ומברכו בכתיבה וחתימה טובה,

הק' שמואל חיים סופר

הרב שמואל חיים סופר נספה באושוויץ עם רבים מבני משפחתו הרחבה ובני קהילת ערלוי, בכ"א בסיוון תש"ד. הי"ד.

בעניין גמילות חסד עם המתים בקבורתם / הרב יואל זאב גלאטטשטיין הי"ד

תמונת הרב יואל זאב גלאטשטיין הי"ד

ב"ה ג' לסדר ולקחתי אתכם לי לעם תרצ"א העלמעץ יע"א.

שלום רב, יבא ויקרב, מבוקר עד ערב, לאור נערב, כבוד ידיד נפשי ורב חביבי וכו' שליט"א!
נועם הוד יקרתו עם קונטרסו הנחמד אשר בו קבץ בסידור נפלא כל ענייני חברא קדישא, עת יאסף גבר ויובל לקבר ואנשי חסד יאספון, לחסד של אמת יכסופון. וכולם עושים ומעשים לעילוי נשמתם; קראתיו והיה בפי מתוק מדבש. ונשתוממתי על המראה, מראה כהן, איך כל הצפונות לו גלויות, מעשה ידי אומן נפלא, תקנות גדולות וקבועות קבצם ואספם מדברי רבותינו הקדושים נשמתם עדן, והוסיף עליהם בעים רוחו הכביר וכו'. ולעשות רצונו חפצתי, להודיע את אשר שטו רעיוני.
א) דבר גדול מאוד לבחור המקום הראוי לכל איש כדי מהותו ואיכותו, כי כל מיני כבוד שעושים למת, כמו הלוויה והספד, הוא כבוד עובר. אבל אם ינוחו אצל איש שאינו הגון, הוא צער ובזוי לעולם, וגם במנוחתו צריך להשגיח לא ישכנו רשעים חס וחלילה. [ועיין לקמן סימן ס"ה]. וזה לשון הים של שלמה (פרק ג' דיבמות): שלא כדין עושים אם קוברים עשיר שנותן ממון הרבה, אצל צדיק מפורסם, ויצא שכרם בהפסדם. כי אולי ראויים לכך וייענשו, כי צער ורע לצדיק שישכוב אינו הגון אצלו. עד כאן לשונו. וגם לתלמיד חכם עני צריכים להשגיח על זה, הגם שאינו מבני החברא קדישא.
ב) ענין הלנת המת עבור להוציא מעות מיורשין, כבר המליץ הגאון מפרסבורג זצ"ל בספר שערי שמחה (בדרוש ב' לחלק גמ"ח) חסד שעושים עם המתים וכו', שאינו מצפה לתשלום גמול, כי כבר קבלו הגמול קודם התעסקם, ואינו עומד עוד ומצפה. ובאמת הרבה פעמים כי נפטר עשיר קמצן ועושים לו טובה בעלמא דקשוט אם מוציאים מיורשיו לדברים טובים [ועיין לקמן סימו מ"ט אות ב']. אך בכל זאת צריך הענין מתינות ועיון רב, ובספר פלא יועץ ערך קבורה כתב, וזה לשונו: כל מה שממהרים קבורתו עושים לו נחת רוח ומנוחה לנשמתו, וזה גמילות חסד של חבורה גמילות חסד שישתדלו למהר קבורתו בכל מאמצי כוחם. אך אם נצרך שישיא אחות אשתו, ועושים בשעת חימום, להלינה, כי זה כבודה ונחת רוח שלה, (צפיחות בדבש סימן ע"ג).
ג) בענין ללמוד או לדרוש סמוך לקברים, המג"א סימן מ"ה אוסר אפילו רחוק מד' אמות, אך עכשיו שמעמיקין הקבר יותר מעשרה טפחים, הווא ליה כרשות לעצמו, ובזמן הש"ס מעמיקים הקברים. (העמק שאלה להשאלתות פרשת חיי שרה). ובספר טוב לכת הביא כי בק"ק אמשטרדאם תקנו בחברא קדישא גמ"ח לומר תהלים אצל המת ולהתפלל התפלה שתיקן על זה בספר החיים, ואין זה לועג לרש שנעשה לכבוד המתים. עיין שם. [ועיין לקמן סימן מ' אות ב']ץ חן חן להדרת גאונו נירו יאיר, ויהי ה' עמו, אורך ימים ישביעהו ובישועתו יראהו, אוהב נפשו הדורש שלומו באהבה רבה,

הק' יואל וואלף גלאטטשטיין

(הדרת קודש, שנת תרצ"א, חלק המכתבים לז, בעריכת הרב יוסף הכהן שוורץ הי"ד)


הרב יואל זאב גלאטטשטיין הי"ד, נולד בשנת תרל"ב לאביו הרב שמעון, רבה של יארמוט. למד אצל אב"ד טשאטה ומחבר "נטע שורק" ואצל אב"ד פאטאנק ומחבר "נהרי אפרסמון". היה חתנו של הרב יוסף וולד רבה של העלמעץ. נודע כרב גאון מפורסם, מחשובי הרבנים ומרביצי התורה בהונגריה-סלובקיה לפני השואה. רב בלעלעס משנת תרנ"ט-תרס"א. ומשנת תרס"ו, לאחר פטירת חותנו היה רב וראש ישיבה בהעלמעץ (קיראי האלמאץ) שבסלובקיה.

הרב כתב חידושים רבים בש"ס, בהלכה ובאגדה, והשיב תשובות למאות גדולי תורה, וגם בשנות הזעם המשיך להגות בתורה ולענות תשובות. רוב כתביו אבדו בשואה. שרידי תורתו נאספו בידי תלמידיו ויצאו לאור בספר נחלת יואל זאב (ב"כ, ברוקלין, תשמ"ז-תש"ן). בהקדמת הספר, כותב תלמידו, הרב שלמה דב אסטרייכר, יו"ר חברה אנשי העלמעץ: "וממש בדרך נסי נסים נשארו הכתבי יד של רבינו ז"ל לפליטה… והיו מונחים אצלי זמן ועידן. בינתיים נתעוררתי מכמה רבנים גאונים אשר ידעו ושמעו את שמו הטוב של רבינו ז"ל ואמרו לי מאחר שעלה בידינו להציל מטמיון הכתב יד של רבינו, הרי אנו רואים שמן השמים מראים לנו באצבע, שעלינו אנשי יוצאי עיר העלמעץ וגם תלמידי רבינו, מוטל החיוב להוציא לאור את חידושי תורתו, ויהיה זה לעילוי נשמתו הטהורה לזכרו הבהיר".

בנוסף נותרו תשובות שלו בכתבי עת (כגון אלו שפורסמו ב'הנשר' יב, תש"ד, כנף ד, סימן לג, כנף ו, סימן לט) ובשו"ת של גדולי דורו (כגון בשו"ת יד יצחק מאת הרב אברהם יצחק גליק, ובשו"ת תהלות דוד ח"א).

נספה בשואה עם בני משפחתו וקהילתו באושוויץ בז' בסיון תש"ד.

מקורות: אוצר הרבנים 7869, אהלי שם, מוריה עא שנה יב גליון ה-ו סיון תשמ"ג, טהרת יו"ט, מאמר על תולדותיו המופיע בהקדמת ספרו "נחלת יואל זאב". וראה את הסכמות הרבנים לספרו הנ"ל.